Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz

Mehmet Metiner

İYİ Parti'nin CHP ile sınavı
13 Ağustos 2020 Perşembe

MHP lideri Bahçeli’nin çağrısından sonra AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İyi Parti’ye yönelik kucaklayıcı söylemi görünen o ki doğru anlaşılamadı.

Gerçekte İyi Parti’nin elini siyaseten güçlendiren bu her iki çağrının kıymeti İyi Parti tarafından da yeterince bilinmedi.

Peşinen “Cumhur ittifakı içinde yer almayız!” tepkisi kelimenin tam anlamıyla bir siyasetsizlik halidir. Bir parti ancak bu kadar ayağına sıkabilir.

Sosyolojik tabanın siyasi merkezin ittifaklar politikasındaki belirleyici önemine dikkat çekilen çağrılarda birilerinin ısrarla İyi Parti sosyolojisini CHP sosyolojisine yakınlaştırıp Erdoğan karşıtı bir siyasi zemine oturtmaya çalışması aslında İyi Parti’ye kurulan bir siyasi tuzaktan ibaret.

Kimsenin İyi Parti’ye kendisini lağvedip MHP’ye koşulsuz katılması çağrısında bulunduğu yok. “Evine dön!” çağrısı baktığım yerden bana böyle görünmedi. Cumhurbaşkanımızın İyi Parti sosyolojisi üzerinden yaptığı birlik/birleştiricilik çağrısı da ilkesizlik içermiyor. En önemlisi sadece önümüzdeki seçim stratejisiyle veya taktiğiyle alakalı değil. Bence asıl özünde devletin ve milletin bekasını önceleyen partilerin bir aradalıklarının önemine vurgu yapıyor. Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler ve saflaşmalar bu birlikteliği her türlü seçim mülahazalarının üstünde zorunlu ve değerli kılıyor.

İyi Parti’nin teşekkür ederek bu teklifi vakti geldiğinde değerlendireceğini açıklamakla yetinip kendini ittifaklar sisteminin kilit önemdeki partisi konumuna yerleştirmesi beklenirken alelacele Cumhur İttifakı içinde yer almayacağını veya yer alabilmeleri için sistem değişikliğini olmazsa olmaz bir koşul olarak ileri sürmesi siyasi akılla pek bağdaşır gibi görünmüyor.

İyi niyetle yapılmış bir siyasi teklife verilecek dil demokratik diyalojinin ve müzakerenin dili olmalıydı.

İyi Parti’nin CHP’nin başını çektiği Erdoğan düşmanı bir kampın içine kendini yerleştirmesinin yeni dönemde tabanda nasıl bir tepkiye dönüşeceği görülecektir.

CHP asla HDP’siz, HDP ise zinhar CHP’siz olmaz. Bu ittifakın formülünün yeni dönemde nasıl olacağı şimdiden öngörmek mümkün değil. Bu durumda İyi Parti’nin geçmiştekine benzer yani gayrı resmî düzeydeki bir CHP-HDP ittifakı içinde yer almasının kendi içinde hiçbir siyasi ve sosyolojik yarılmaya dönüşmeyeceğini söyleyenler yanıldıklarını göreceklerdir.

İyi Parti muhalefet anlayışını CHP-HDP blokunun anlayışından uzaklaştırdığı ölçüde siyaseten anlamlı olacaktır. Kendini o bloka mecbur ve mahkûm hissettiği veya başka bir deyişle Cumhur İttifakı’na kapılarını kapalı tuttuğu ölçüde özgül anlamını yitirecektir. Dahası kendisini derinden yaralayacak iç tartışmaların ve kopmaların da girdabına sürükleyecektir.

ALLAH’IN AYETLERİ KONJONKTÜRE GÖRE DEĞİŞMEZ

Bazı aklı evveller veya kendilerini dinin tek sahibi olarak görenler, DEAŞ mantığını kuşanarak din üzerinden saldırmayı marifet bilmeye devam etsinler.

İftiraya ve kuru gürültüye gerek yok.

Bu zihniyet sahipleri geçmişte Cumhurbaşkanımızı da “mürted“ diye suçlamışlardı. Onların din anlayışına uygun düşünmeyen herkes dinden çıkmış sayılır.

Dediğim gayet açık:

-Kur’an evrenseldir. Her çağa ve çağdakilere inmiştir. Onun bir tek zaman ve tarih dilimiyle sınırlandırmak Allah’ın ayetlerini dondurmak anlamına gelir.

-Allah’ın ayetlerinin anlamını ve hikmetini bilmek lazım. Ayetlerin indiriliş sebepleri bunu anlamamızı sağlar. Her şey lafızdan ibaret değildir. Lafzı dondurmak, anlamı ve hikmeti öldürmek demektir.

-Lafız sabittir, değişmez. Lakin mana dinamiktir. Manaya uygun yorumlar çeşitlilik arz edebilir. Dinî görüşlerin çeşitliliği ve çoğulculuğu rahmettir. Bu olgu dini lafzın arkasındaki ilahî manayı tüm zamanların idrakine giydirerek ölümsüzleştirir. Allah’ın ayetlerini asrın idrakine uydurmaktan veya konjonktüre göre değiştirme önerisinde bulunmadığımı söylemek bile gereksiz.

-Allah’ın ayetlerinin tümü yoruma açık değildir. Onu da alenen belirttim. Manasıyla ve lafzıyla hiçbir yoruma açık olmayan ayetlerden yorum çıkartanlar sapkınlığa düşerler. Söz gelimi içki, kumar, zina vb. konulardaki veya başkaca konulardaki naslar asla değiştirilemez. Yeni bir yoruma tabi tutulamaz. Dolayısıyla Allah’ın ayetlerini konjonktüre göre değiştirmek istediğim iddiası kuru bir iftiradan ibarettir.

Miras bahsinde dediğim şudur: Erkeğin tüm ekonomik ve sosyal yükümlülükleri yüklendiği bir toplumda erkeğe tanınan hissesin kadınınkinden fazla olması (2’ye 1) adaleti sağlayan bir bölüşümdür. Aslolan adaleti sağlamaktır. Her koşulda eşitlik adaleti sağlamaz. Kadının aldığı bir pay sadece ve yalnızca kendisine ait iken erkeğin aldığı iki pay yalnızca erkeğe ait olmayıp ailenin tüm ekonomik yükümlülükleriyle alakalıdır. Bu durumda eşitlik erkeğe zulüm olur. Bu bölüşüm erkeğin kadından daha değerli ve üstün görüldüğü anlamına gelmiyor. Burada lafzın arkasındaki ilahî manayı ve amacı görmek lazım. Lafız gibi manayı ve muradı da dondurursanız Allah’ın ayetlerini belirli bir toplumla ve tarihsel süreçle kayıtlamış olursunuz.

Bu bir okuma biçimidir. Pek çok İslâm bilginin ve mütefekkirinin benimsediği bir anlayış tarzıdır. Bunu kabul etmek sizi daha iyi dindar yapmadığı gibi reddedip eleştirmeniz de sizi gerçek dindar veya dinin sahibi kılmaz.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri