Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

Mehmet Algan

Hatay Basın Tarihi
16 Şubat 2018 Cuma

Bu hafta bir kitap tanıtımı yapmak istiyorum. Kitabımız Hatay Basın Tarihi. Basım tarihi 1985. Yazarı Mehmet Tekin hoca. Hatay’ın beşeri ve siyasi tarihi üzerine okumalar yapıp yolunuzun Mehmet Tekin hoca ile kesişmemesi mümkün değildir. Şu an yaşayan en büyük Hatay tarihçisidir cümlesi yanlış bir cümle olmaz. Allah Mehmet Tekin hocaya sağlık ve sıhhat versin.

 

Ben kitabı İskenderun'daki Doğan Sahaf’tan bulup satın aldım. Şu an baskısı var mı satışı devam ediyor mu bununla ilgili bilgim yok. 

 

Mehmet Tekin hoca kitabı üç bölüme ayırmış:

  • Sancak Dönemi Basını
  • Hatay Devleti Dönemi  Basını
  • Hatay Vilayeti Dönemi Basını

 

Mehmet Tekin hoca bu üç dönem içinde toplam 181 gazeteyi incelemiş.

 

İlk dönem gazetelere Hatay’ın anavatana katılma mücadelesi ve karşıtlarının fikir mücadelesi yansımış. Hatay’ın anavatana bağlanma sürecinden sonra 1940’ların ikinci yarısında CHP’nin içinde ortaya çıkan muhaliflerin gazete kurduklarını ve basında aktif olduklarını görüyoruz. 50’ler Demokrat Parti dönemi. 60’lar ihtilal ve onun gölgesinde geçiyor. 70’lar sağ sol mücadelelerinin yansıdığı dönemler olmuş ve 12 Eylül’e giden süreci hazırlamış. Kitap 85 yılında basıldığı için daha sonraki süreci haliyle okuyamıyoruz. Hulasa kitap sayesinde yakın siyasi tarihimizi okumak da mümkün. 

 

Kitabın güzel tarafı kuru bilgiler verip geçmiyor. İncelediği gazetelerden metinler paylaşıyor bu da kitabın okunmasını zevkli kılıyor. 

Mesela kitaptaki Refik Halid Karay detayı edebiyat severlerin de fazlasıyla ilgisini çekecek bir özelliği kitabın. Karay, Milli Mücadele’ye muhalif olduğu için 150’likler listesinde ülkeyi terk eden o dönemin münevverlerinden. Türkçeyi en güzel kullanan yazar betimelemesini fazlasıyla hakkeden kalem üstadı. Halep ve Beyrut’ta sürgün hayatı yaşıyor. Ama Halep ve Hatay’daki Türk basını sayesinde Türkiye ve Türkçeyle bağı kopmuyor. Milli Mücadele’ye muhalifken Hatay’ın anavatan bağlanma mücadelesine kalemiyle destek veriyor. Gurbet Hikayeleri’nin bir kısmı o zamanlar Türkiye topraklarında olmayan Hatay’da geçiyor. Refik Halid, kendi ölüm ilanını verdiği muzipliği de Halep’te basılan Doğruyol gazetesinde yapmıştı. 

 

Kitap ile ilgili anlatacağım diğer bir husus da kitabın üzerindeki imzadan kaynaklı. Sahaftan satın aldığım kitapta Mehmet Tekin hocanın imzası var. Adına imzaladığı kişi de Ali Göçmen.

 

Ali Göçmen, kitabın içeriğinde ismi geçen bir gazeteci, siyasetçi ve tüccar. Sınır Taşı, Dağ Yeli ve Antakya gazetelerini çıkarmış bir müteşebbis. 70’li yıllarda Türkiye İşçi Partisi’nin il başkanlığını yapmış daha sonrasında 90’larda HEP, HADEP çizgisinden siyaset yapmış. 5 Mart 1971’deki Kırıkhan Olayları’nın aktörlerinden. Kırıkhan Olayları matbaa baskını olmasıyla daha önceki Tan Matbaası baskınını hatırlatan, içerdiği provokasyon, tertip ve kanlı nümayişler ile Maraş ve Çorum olaylarının öncülü gibi görünen bir vaka. Ali Göçmen, Aleviler ve Alevilik tarihi ile ilgili kitaplar yazıyor son yıllarda.

 

 Rızkını medya sektöründen elde eden emekçilerimize selam ederek yazıyı sonlandıralım. 

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri