Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi

Vedat Bilgin

Ekonomiye muhalefet etmek
13 Ağustos 2020 Perşembe

Döviz piyasalarında bir hareketlilik görünür görülmez ‘Kriz Sevenler Kulübü’ üyelerinin ağızları kulaklarına varıyor. Muhalif yazarçizer, ekonomist yahut siyasetçi taifesinin bütün ümitlerini çıkacak bir ekonomik krize bağlamış bulunmaları dramatik bir durumdur; bekledikleri krizin başlatıcısı olarak eski bir alışkanlıkla dövizde meydana gelen/gelecek olan dalgalanmaları görmeleri ise oldukça düşündürücüdür. Bunlara sorulursa, döviz fiyatlarının her artışında ‘mevcut ekonomi bakanı istifa etmelidir’ derler; peki yerine kimi tasfiye ederler dersiniz, döviz fiyatını baskılayıp ülkeyi ithalata boğanları mı?

Dünya değişmiş, Türkiye değişmiş onların umurunda değildir; bu yüzden sadece dövizdeki dalgalanmaların artık Türkiye’yi sarsamayacağının farkında da değillerdir; hatta hala alışkanlıkla ‘ucuz döviz pahalı dış borç’ politikasının sonunun geldiğinin dahi anlayabilmiş değillerdir.

BOŞUNA HEVESLENMEYİN

Hatırlatalım, Türkiye ucuz döviz veya pahalı Türk lirası ile ancak ithalatı teşvik edebilirdi ki geçmişte bu iktisat politikasının nasıl sürdürülemez olduğu Türkiye’yi ekonomik krizlere elbette oradan da IMF politikalarına mahkum ettiğini unutmamak gerekir. 2000 krizi böyle bir krizdir; öncesinde yine IMF programı doğrultusunda döviz fiyatları bir çıpaya sabitlendikten sonra yabancı para bulmak için dışarıya/dolara dünyada kimsenin vermediği faizler verilerek borçlanıp bunu çeviremez hale gelince de bir krizin çıkması için, 28 Şubatçı politikaları tavizsiz desteklemekle kalmayıp onları neredeyse her daim sürdürmek isteyen dönemin Cumhurbaşkanının Anayasa kitapçığını atması yetmişti.

Ekonomideki bu yanlış siyaset, Türkiye’yi sürekli Batıya bağımlı kılan her defasında yeniden Dünya Bankası ve IMF’nin kapısına götüren kısır bir döngüden ibaretti. O yılların Türkiye’si sadece ekonomide değil her alanda Batı bağımlısıydı, onun için bağımsız davranabilmenin şartlarından biri olan bu ekonomik kıskacın dışına çıkma konusunda kimse bir adım atamamıştı. AK Partinin yaptığı tamda budur. Türkiye Erdoğan liderliğinde iktidarın ilk 15 yılında yaklaşık 300 milyar dolarlık bir ekonomiyi 800 Milyar doların üstüne taşıdığı için arka arkaya saldırılarla karşılaşmıştır.

ÜRETEN TÜRKİYE

Ekonominin sorumluluğunu zor bir dönemde üstlenen Bakan Albayrak kurumsal olarak yapısal sorunların üzerine gittikçe, dışa ve ithalata bağımlı bir yapıyı dönüştürme konusunda yerli üretimi destekleyen politikaları devreye soktukça dışardan yönlendirilen finansal operasyonlarla karşılaşmaya devam ediyor. Buna rağmen salgın sürecinde, Türkiye’nin toplumu korumaya dönük sosyal politikaların ağır maliyetine karşın sanayinin çarkları dönmeye devam etmektedir. 2020’nin ilk çeyreğinde G20 içinde en yüksek büyüme oranı olan % 4,5 lik büyüme bunun eseridir; geçtiğimiz ay 15 Milyar doları aşan ihracat rakamı bunun göstergesidir.

Sorun yok mudur? Bana sorarsanız en büyük sorun geçen yıl ekonomiye turizm sektörü vasıtasıyla giren 40 Milyar dolar civarındaki döviz gelirlerinde yaşanacak düşüştür fakat bunu yeni ihracat imkanları ile ikame ederek ‘ihracata dayalı büyüme stratejisiyle’ fırsatlara çevirmek mümkündür. 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri