Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

Vedat Bilgin

Demokrasi düşmanlığının üç temel göstergesi
19 Mart 2018 Pazartesi

“Türkiye’de kavramların bu kadar içeriğinden kopuk, bu kadar taşıdığı anlamın dışında hatta ona karşıt bir biçimde kullanılmış olmasını nasıl açıklamak gerekir? Bu durum tesadüf müdür, yoksa zümresel bir sorunu mu yansıtmaktadır ya da işin içinde cehalet veya ideolojik körlük mü vardır?”

Geçtiğimiz günlerde, eskiden merkez medyada yazan, konuşan bir kadın çıktığı bir TV programında, insanları AK Parti yönetimine karşı ‘demokrasi mücadelesi’yapmaya çağırırken ‘terör örgütü’ modelini örnek göstererek ‘silahlı mücadele verenlerin eninde sonunda etkili olduğundan, siyasette muhatap kabul edilmesinden’ söz etmekteydi. Burada yapılan çağrının içinde ‘demokrasi’ sözcüğünün geçmesi, söz konusu çağrıyı yapanların aslında ‘demokrasi düşmanı’ olduğunu saklamaya elbette yetmeyecektir. Söz konusu kimsenin adının ve söylediklerinin bir önemi yoktur; dolayısıyla bu bireysel örneği ele alıp bu tipolojide yer alanlara ‘çaptan düştükleri için bunu yapıyorlar’ demenin de durumu açıklayamayacağını düşünüyorum, çünkü bu örneğin benzerlerine birçok mecrada rastlamak zor değildir.

HALKIN DOSTLARI

“Bu söylem analiz edildiğinde, oldukça sorunlu bir zihniyet biçimiyle karşı karşıya olunduğu görülecektir. Bir defa demokrasiden bahsedip, arkasından terör örgütlerinin ‘rol modeli’ olabileceğinden ‘silahlı mücadeleden’ bahsetmek, üstelik bunu doğrudan serbest seçimlerle ve halkın özgür iradesiyle oluşturduğu, meşru seçilmiş bir hükümete karşı tavır olarak ifade etmek, nasıl bir zihniyeti göstermektedir. Bu ‘anti-demokratik’ zihniyetin, bu faşizan tutumun arkasında ne vardır?”

Kavramların birbirine karışması, Kemal Tahir’in çok kullandığı o ünlü tabirle ‘at izinin it izine karışması’ gibidir. Kavramlar, sadece kelimelerden ibaret değildirler, bir olayı, bir süreci, bir olguyu soyutlamamızı, onu belli bir zaman ve mekâna bağlı olmaktan çıkartıp, teknik ifadesiyle ‘tikel’ bir durumda rastlanandan farklı olarak ‘tümel’ bir durumu açıklamak için kullanmamızı sağlayan, soyut ifade biçimleridirler.

Demokrasi, kavramsal olarak bize bir yönetim şeklinin mahiyetini ifade eden bir anlam dünyasına sahiptir. İşin ilginç tarafı Miladi takvim öncesine uzanan bir tarihe sahip olmasına rağmen, kavram olarak içeriğindeki esas mesele değişmemiştir. Demokrasi denildiği zaman iyi kötü bütün zamanlarda anlaşılan veya anlaşılması gereken şey ‘halkın’ yönetimidir veya yönetime katılımıdır. Elbette eski Atina devletinde ‘halkın’ en alttakileri kapsamadığını, Orta Zamanlar Avrupa şehirlerinde şehir meclislerinde ‘halkı’ serflerin değil, burjuvazinin temsil ettiğini unutmamak gerekir fakat demokrasi kavramı hep ‘halkın iktidarını’ veya iktidarın paylaşımını içerecek şekilde anlaşılmıştır.

HALKIN DÜŞMANLARI

Burada sorun ‘demokrasi düşmanlarının’ açıkça demokrasiye düşman olduklarını söyleyememeleriyle de ilgilidir. Bu durumda mesele ‘demokrasi düşmanlarını nasıl tanırız’sorusunun cevabında düğümlenmektedir. Bu konuya yönelik birçok husustan bahsedilebilir fakat ben üç temel göstergeden bahsetmekle yetineceğim.

“1.Eğer bir kimse, bir grup, bir zümre, bir sınıf ‘yönetme hakkını’ kendi toplumsallığının dışında kimseye layık görmüyorsa, hangi görüş/parti serbest seçimlerle yönetime gelirse gelsin, onun yönetimini, hangi gerekçelerle tanımıyorlarsa onlar ‘demokrasi düşmanı’, en azından anti-demokrat bir zihniyete sahiptirler.

2.Eğer bir kimse, bir toplumsal grup bütün doğruların kendi dünya görüşlerinde toplandığını düşünüyorlarsa, kendi ideolojik görüşleriyle çelişen ‘ötekini’ siyasal bir antite olarak yok sayıyorsa o/ onlar anti-demokrattır.

3.Eğer bir kimse, bir grup, siyasi mücadeleyi, iktidarı şiddet araçlarını kullanarak, terör vasıtasıyla ele geçirmeyi veya değiştirmeyi düşünüyorsa, terör eylemlerini meşru görüyorsa sadece anti demokrat değil, demokrasi düşmanıdır.”

Etrafta konuşanlara bir de bu açıdan bakar mısınız?

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri