Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

Vedat Bilgin

CHP zaten sol parti değildi!
25 Ocak 2021 Pazartesi

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ’18. yüzyılın kavramlarıyla günümüzde siyaset yapılamayacağı, dolayısıyla sağ ve solun anlamının kalmadığı’ manasında bazı sözler ifade etti. Buna ilaveten partisinin bir sol parti olma mecburiyetinin kalmadığı gibi bir tespit yaptığı anlaşılmaktadır. CHP’nin sol bir parti olmadığı zaten bilinen bir şeydir; bu bakımdan CHP Genel Başkanı’nın bu bağlamda söyledikleri bilineni tekrar etmektedir; fakat burada asıl üzerinde durulması gereken, yeni olan husus CHP’nin ‘sol’ ya da ‘sosyal demokrat’ olma iddiasından vazgeçmesidir.

CHP Genel Başkanı’nın söz konusu açıklaması bir anlamda ilk defa partisinin açıkça ‘sosyal demokrat’ olma gibi bir amacının kalmadığını da ortaya koymaktadır. Bu önemlidir, zira şimdiye kadar CHP ne bir sol parti ne de sosyal demokrat bir partidir fakat İnönü’den bu yana sol olmaya çalışan, Ecevit’ten bu tarafa sosyal demokrat olma arayışları olan bir partiyken, şimdi en azından böyle bir amacın olmadığı açıkça beyan edilmiştir. CHP’yi yazarken üzerinde en çok durduğum mesele partinin ‘kimlik sorunu’ olduğu hususudur bu bakımdan bu konu mühimdir.

SOLUN SAĞI

Bu partide Atatürkçü olanlar yani Mustafa Kemal Paşa’nın Kuva-i Milliye’den bu yana takip ettiği yaklaşımı CHP’nin siyasetinin esası olması gerektiğine inanalar; bunlarla aynı zamanda partide ‘sosyal demokrat’ bir siyaset anlayışını geliştirmek isteyenler ve CHP’nin Tek Parti anlayışına dayalı Kemalist bir çizgide siyaset yapmasını isteyenler hep birlikte var olmuşlardır. Bunlara bir de günümüz Türkiye’sinde her taşın altından çıkan neo-liberal söylemin ‘liberal-sol’ görünümüyle dolaşanlarını da katarsak tablonun gayet şenlikli olduğu ortaya çıkacaktır.

Üstelik sanki bu görüşler, aynı şeymiş gibi zaman zaman bu yaklaşımların ifadelerinin yansımaları olan tutarsız bir söylem partide hâkim olmuştur; hatta bunlara bir de muhtelif sosyalizan sloganlar eklenmiş ki çoğu şiddet örgütü niteliğinde olan yapılardan gelen elemanların, cemaat dayanışması ile parti içinde bu söylemler üzerinden etkinlik kazanması sürpriz sayılmamıştır.

KİMLİK SORUNU

Bu açıdan bakılınca CHP’nin sol bir parti olmadığını açıklaması (her ne kadar sol/sağ kavramlarını 18. yüzyıla yani ilk kullanıldığı anlama indirgemesi sorunlu olsa da) doğru bir şeydir fakat bu CHP’nin sorununu çözmeye yetecek bir tavır değildir. Öncelikle şunu belirtmek isterim; CHP’nin bu meseleleri ayaküstü açıklamalarla halletmesi, bir yere varması mümkün değildir; ayrıca bu tür ifadeler konjonktürel olarak karşılaşılan ittifak arayışlarını kolaylaştırmak ya da önünü açmak için yapılıyorsa temeldeki sorun çözülmeden kalacak, çözülemediği için de büyümeye devam edecektir.

Bu sorunu ciddi bir şekilde tartışmadan Türkiye muhalefetinin yol alması imkânsızdır; bilhassa bu konuyu rahmetli İdris Hoca’ya bağlayıp onun farklı bir analiz içinde, farklı bir zamanda ortaya koyduğu tabloyla izah etme cehaleti ise meselenin hiç anlaşılmadığını göstermektedir ki bu da aydın sorununun nasıl bir seviyede olduğunun göstergesidir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri