Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu

Markar Esayan

Beyaz Ev’i silkelemek...
14 Ekim 2017 Cumartesi

ABD ile yaşanan vize krizinin uzun sürmeyeceğinden kuşku yok. Farklı komplikasyonların sürece eklenmemesi durumunda, yumuşama emaresi gösteren bu kriz sona erecektir. Böyle bir saçmalığı şu anki dağınık ABD yönetimi bile kaldıramaz.

Tabii bir de ABD-Türkiye ilişkilerini zehirlemek isteyen bir irade söz konusu. Buna Cumhurbaşkanı Erdoğan da dikkati çekti. Erdoğan’ın sözleri açıktı: “Eski yönetim bakiyesi bir klik, yeni yönetimle ilişkileri baltalamaya çalışıyor. Sorunu büyüten, bu hale getiren taraf asla biz değiliz.”

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump yönetimine doğru adresi gösteriyor ve köklü çözüm için yapması gerekeni işaret ediyor. Açıkça “Bu çılgınlığı yapan sen misin, yoksa oyuna mı getiriliyorsun? Sen isen bilelim. Değilsen de bu durumu düzelt” mesajını veriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açık konuşan bir lider, malum. Sözlerine güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunun Türkiye’yi kuşatmaya dönük olduğunu da ekliyor. Ankara’nın algılaması bu ve bu algılama komplo teorilerine değil, taş gibi somut gerçeklere dayanıyor.

Anlaşılan, Türkiye’yi de içeren bu harita dizaynını Ankara’nın uysallıkla kabul etmesi bekleniyor.

Öyle bir şey olmayacak.

Vize meselesi sadece bir semptom. Krizin iki temel nedeni var. İlki zihniyet düzeyinde. Türkiye’nin ABD’nin her arzusuna uymasını bekleyen ve geçmişte çoğunluk cari olmuş kötü bir alışkanlık var. Bu durumu çokça yazdık. ABD ve AB, Yeni Türkiye’yi hazmetme sorunu yaşıyor. Eşit ilişki kurmak, buna göre işbirliği yapmakta zorlanıyor.

İkinci temel neden ise realpolitik.... ABD TSK’yı Obama döneminde kara gücü olarak kullanmak istedi. Ancak Türkiye buna yanaşsaydı bile, asıl planlama Kuzey Suriye’de, daha doğrusu Levant bölgesinde Akdeniz’e açılan bir PKK devleti kurmaktı. Bu arzu yeni bir şey değil. Kürtlerin self determinasyon hakkıyla ilgili de değil.

Bu oluşum birçok nedenle İsrail’in de iştahla arzu ettiği bir şey.

Haliyle ABD Türkiye ile ilgili stratejisinde böyle köklü bir değişiklik yaptığında karşı karşıya gelmek kaçınılmazdı.

Şimdi Başkan Trump’tan yanlışlığı fark ederek bu yoldan dönmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vize krizini çok umursadığını sanmam. Ancak bu krizle boşa düşen ABD’ye asıl sorunu çözmek üzere fırsat vermeye, Beyaz Ev’i silkelemeye çalışıyor.

Ben de ABD’de karar vericiler açısından bir sıkıntı, dağınıklık olduğunu gözlemliyorum. Ama bu çok umut bağlanacak bir durum değil, Türkiye böyle muğlak sayılabilecek olasılıklarla zaman kaybedecek bir ülke de değil. İşte TSK İdlib’e girmiş durumda.

Bu kriz sayesinde Erdoğan Beyaz Ev’i bir karar vermeye zorluyor. İstesek böyle bir fırsat elde edilemezdi.

Türkiye, Suriye ve Irak’ta kendi bekasının aleyhine bir gelişmeye tepkisiz kalmayacağını gösterdi.

Böylelikle daha sonra gelişebilecek daha ciddi bir gelişmede Türkiye’nin nasıl davranacağı da ciddiyetle test edilmiş oldu.

Binlerce km öteden gelip hiçbir ülke terör örgütlerini kullanarak Türkiye üzerinde ameliyat yapamaz. Bu ABD olsa bile... Bunun Başkan Trump tarafından anlaşılması lazım. Üstelik bu çılgınlığı düzeltme noktasında irade gösteren bir Trump kendi yönetimini de kontrol etme fırsatını yakalayacaktır.

Bu mücadele Türkiye’nin kaçınabileceği bir sınav değil.

Türkiye haklı, güçlü ve avantajlı...

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri