Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

Vedat Bilgin

Atatürk'ten intikam almaya kalkanlar!
26 Kasım 2020 Perşembe

Benzerlerine başka yerlerde rastlansa da, kurumsal olarak Türkler tarafından geliştirilen etkin ve özgün formda kullanılmış bir yapı olarak ‘devşirme’ müessesesinin, çok önemli olduğu zaman Osmanlı çağlarıdır. Bu dönemde devşirme yapısı devletin ‘merkez kaç unsurlara’ karşı birliğini sağlayan, merkezi gücünün oluşumuna katkı yapan bir kurumdur.

Şimdi durum tersine işlemektedir; devşirme müessesesi Türklere karşı adeta gizli bir servis gibi kullanılmaktadır. NATO bünyesinde yer alan çeşitli militer unsurların devşirilip Pentagon çıkarlarına uygun çalışmalar yapması, Türkiye’nin demokratikleşmesine karşı darbe girişimlerini örgütlemesi, cuntalar oluşturması, darbe yaptıktan sonra Pentagon taleplerini gerçekleştirmeyi ‘birinci vazifeleri’ sayarak, mesela U-2 casus uçaklarının Rusya üzerinde uçarak Türkiye’nin Sovyetler’le karşı karşıya getirilmesi ya da Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına girmesini sağlamasında hep bu devşirmeler rol almıştır. Elbette en son örnek FETÖ yapılanması içindeki başta NATO karargâhındakiler olmak üzere FETÖ yapılanması üzerinden yapılan devşirmelerdir.

DEVŞİRME!

Mesele bu kadar değildir; Başta ABD olmak üzere Batılı servislerin önemli kaynaklarından biri dış işleri teşkilatı ve benzeri dış görevliler üzerinden yürütülen devşirme çalışmalarıdır. Bunların hikâyesine girecek değilim fakat bunlar arasında Batılı merkezlerde çalışıp döndükten hatta siyasete atıldıktan sonra açıktan Batılı merkezlerin sözcülüğünü yapanlara bakmak lazımdır. Utanmadan Pentagon tarafından ortaya konulan taleplerin bunlar tarafından içerde takibinin yapılması, mesela önce ‘S-400ler alınmasın, şimdi paketlenip kullanılmasın; Türkiye, Suriye’de ABD’nin bu terör devleti kurma girişiminin önünden çekilsin, Libya’da ayak bağı olmasın, Akdeniz’den çekilsin, Kıbrıs’ta Türk Devleti mi olur, Rumlarla birlikte yaşansınlar; Azerbaycan ‘a cihatçı gönderme’ suçlaması gibi bütün bu söylemler nasıl bir devşirme işlemine maruz kalındığının ifadesi olan olaylardır.

Diyebilirsiniz ki bu tür devşirme girişimlerine her ülkenin askerleri, hariciye memurları, siyasetçileri maruz kalabilir; bunda şaşıracak bir şey yoktur fakat bunun bu ülkenin Bağımsızlık Savaşının Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’nın, Atatürk’ün siyasi mirasına konanların/ele geçirenlerin üzerinden yapılması oldukça dramatiktir.

NEREYE?

Batı emperyalizminin, Gazi Paşa karşısında kaybettiği savaşın intikamını, yaklaşık yüz yıl sonra onun adını kullanan, onun siyasi mirası etrafında toplananlar üzerinden almaya kalkmaları ilginç bir durumdur. Bağımsız Türkiye mücadelesine darbe vurmak isteyenler, adeta bu şekilde ondan intikam almayı hesaplamaktadırlar. Bu devşirmelerin Atatürk istismarı, FETÖ alçaklarının darbe girişiminde kullanmaya kalktıkları ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin ‘Atatürkçülüğünden’ farksızdır.

Açıkça söylemek gerekir ki, Türkiye bağımsızlık yolunda ilerlemeye devam edecektir; bu ülkenin Batılı kurumlarla ilişkileri ancak ve ancak karşılıklılık ekseninde, eşitlik temelinde sürdürüldüğü zaman, işbirliğine dönüştükçe kendileri için de faydalı olacaktır. Hatırlatalım, ‘devşirmeler’ üzerinden gidilebilecek bir yer yoktur. 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri