Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz

Vedat Bilgin

ABD ve terörle işbirliğinin neticeleri!
25 Mayıs 2017 Perşembe

Öncelikle İngiltere’nin maruz kaldığı insanlık dışı terör saldırısını nefretle kınamak, bu tür alçakça saldırılara daha önce defalarca muhatap olmuş biz Türklerin hassasiyeti ve insani tepkisidir. Bu insanlık değerlerini kaybetmiş katillere verilmesi gereken ilk cevap, teröre karşı mücadelede ortak tavır almak olacaktır. Bu ortak tavırda manevi olarak birlik olmak, duygusal dayanışmanın yanı sıra bilgi paylaşımı başta olmak üzere terör örgütlerinin çökertilmesi için ortak bir mücadele stratejisinde rol paylaşımı yapmaya kadar uzanan bir dizi çalışma yapılabilir.

“Bu konuda temel yaklaşım Türkiye’nin ısrarla savunduğu terör örgütlerinin herhangi birine müsamaha göstermeden, terörü topyekûn insanlık düşmanı gören bir anlayışta birleşmek olmalıdır.” Bunun için terör örgütlerinden biriyle herhangi bir amaçla yapılacak işbirliğinin terör ortamını genişletileceğini göz önünde tutarak yanlış yapmamak gerekir ki ABD’nin PKK/PYD ile Suriye’de girdiği ortak cephe stratejisine bu bağlamda bakmak önemlidir.

Terörle dans

ABD Başkanı Trump’ın ilk gezisini bir Ortadoğu ülkesi olan Suudi Arabistan’a yapması, hangi ekonomik kaygılarla yapıldığına ilişkin ön plana çıkan haberlerden daha önemlidir. Seçim söyleminde özellikle doğudan gelen göçmenleri dışlayıcı bir dil kullanan Trump’ın Müslüman ülkelerle diyalog kurması ABD Başkanı’nın devlet yönetme sorumluluğu ile seçim üslubunu farklılaştırdığını göstermektedir. ABD Başkanı’nın Arabistan’dan sonra İsrail’e gitmesi orada Filistinli Müslümanlarla Yahudiler arasında barışı inşa etme kararlılığına vurgu yapması, en azından meselenin bu şekilde devamına rıza göstermeyeceğini ifade etmesi mühimdir.

Burada, terör konusu ve Trump’ın bölgeye yaptığı ziyaretle ilgili iki meselenin üzerinde durmak gerekir. İlki; terör ve bölgede yaşananlar, diğeri ise ABD’nin Ortadoğu siyasetinin meydana getirdiği bölgesel istikrarsızlık ve bundaki muhtemel değişme eğilimleridir.

Dün Filistin, Afganistan gibi ülkelerle anılan terör örgütleri bugün Irak, Suriye ve diğer ülkelere yayılmakla kalmayıp, yeni bir örgütlenme biçimiyle küresel ölçekte faaliyet göstermeye başlamıştır. Bunda ABD’nin yanlış politikasının yani bölgesel istikrarsızlığa yol açan askeri müdahalelerin çok büyük bir rolü olduğu açıktır. Dahası başta ABD olmak üzere Batılı istihbarat örgütleri bölgede ortaya çıkan istikrarsızlığı kendilerine alan açma, bölgesel nüfuz ve iktidar sahası oluşturma gayretlerine yönelince durum daha da kötüleşmiştir. Bugünkü dünya dünden temelden farklıdır. Dün herhangi bir ülkede, bölgede terör örgütlerini destekleyip o ülke üzerinde kontrol sağlamak, yönetim hatta rejim değişikliklerine sebep olmak mümkünken, bugün bunun böyle olmadığı ortadadır. İletişim kanallarının genişlemesi, sosyal medya, terör örgütlerin mobilizasyonu, terörde kullanılan araçlarının teknolojik değişimi artık terör yapılarının küresel alanda faaliyet göstermesini kolaylaştırmıştır.

Barışı savunmak

Bu bakımdan bu örgütleri bir amaç ve bir bölgede destekleyenler, bir başka yerde onları farklı gerekçelerle karşılarında bulabilirler. Eklemli yapılarla küresel düzlemde ortaya çıkan terör örgütlerine karşı en azından belli ilkelere sahip, söz gelimi demokrasi ve barışı savunan ülkelerin sıkı bir işbirliğine girmesi kaçınılmazdır.

“ABD başta olmak üzere Avrupalı bazı ülkelerin, onların muhtelif servislerinin Ortadoğu’ya dönük faaliyetlerinin sadece terör örgütlerine alan açmakla kalmadığını, terör kültürünün üretilmesine sebep olduğunu bunun da yeni terör eylemleri, yeni terör türleri ürettiğini görmemek mümkün değildir.” Yıllardır bazı Batılı servislerin PKK ile gizli ilişkilerine şimdilerde ise PKK/PYD ile açık işbirliklerine buradan bakmak gerekir. DEAŞ, PKK/PYD, FETÖ yapılanmalarının hangi eller tarafından kullanılıp, hangi ağ içerisinde terör faaliyetinde buluştuğunu analiz ederek terörle topyekûn bir hesaplaşmaya gitmek zorunludur. Bu konuda Obama’nın yanlışını sürdürmek Trump için karanlıkta çıkmaz sokakta ilerlemeye benzer.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Cemaatlerde İktidar Kavgaları ve Gerçek İman
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri