Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

Ardan Zentürk

“ABD-Rusya tahterevallisi”nde kaybeden yalnız biz oluruz…
4 Haziran 2020 Perşembe

Önce, ana akım medyada –nedense- üzerinde durulmayan bir haberi hatırlatmakta yarar var: Amerika’nın Güney Dakota eyaletindeki Ellsworth Hava Üssü’nden kalkan iki B-1B Lancer bombardıman uçağı ( 11.999 km. menzil, dört pilotlu mürettebat, 1.440 km/saat hız, her biri 225 kg’lık 84 bomba taşıma, nükleer kapasite) Karadeniz’deki görev alanına ulaştığında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait KC-135’ler tarafından karşılandı. Türk tanker uçakları ilk kez gerçekleştirilen tatbikatla yakıt ikmalini gerçekleştirirken, Ukrayna’ya ait Su-27 Flanker ve MiG-29 Fulcrumlar koruma görevi yapıyorlardı. Koruma devriyesine Polonya’nın F-16 ve Romanya’nın da F-16’ları ile MiG-21’leri katıldı.

Karadeniz semalarında gerçekleşen bu tatbikat bir NATO tatbikatı mıydı, hayır.

Ukrayna HATO üyesi değil, tatbikatın detayını da Brüksel’deki NATO Karargahı değil, ABD Avrupa Hava Kuvvetleri duyurdu.

· TÜRKİYE RAHATSIZ OLMAKTA HAKLIDIR…

İlerinin Rus tarihçileri, 28 Şubat 2020 günü yaşanılanlar ile 16-26 Aralık 1945’te Moskova’da düzenlenen üst düzey toplantıda çıkan tablonun benzerliğini tartışacak kuşkusuz. Moskova’daki toplantıda ABD, İngiltere ve Sovyet Dışişleri Bakanları “savaş sonrasının yeni düzenini oluşturmak için” bir araya gelmiş, dönemin Sovyet lideri Stalin’in “Türkiye’den toprak talebi” ilk kez o toplantının tutanaklarında yer almıştı. Devamında, Türkiye’nin NATO üyeliğine uzanan ve Gazi Mustafa Kemal’in “bağlantısızlık ilkelerinden” uzaklaşan serüveni başlamıştı.

28 Şubat 2020’de İdlib’te, “Suriye ordusunun kapasitesini aşan yüksek kalibreli bir mühimmatla yapılan saldırı sonucunda” tam 33 evladımızı şehit vermemizin Ankara’da benzer bir tepkiye yol açması normaldir.

Türk-Rus ilişkisinin temel çivisi, “karşılıklı güvendir…”

Atatürk-Lenin arasında kurulmuş güçlü güveni Stalin’in yıkması, vahim sonuç doğurdu.

Rus lider Putin’in İdlib’de, “güven ortamının” çöküşüne izin vermesi de vahimdir, Moskova “Türkiye’yi kaybetmiş Rusya Federasyonu’nun beka sorununun tahminlerin ötesinde derinleşeceğini çok iyi bilmesi gerekir” ama benzer sonuçlar doğurmamalıdır…

· SURİYE’DE İSRAİL’İN TERÖR DEVLETİ KURULUYOR…

Libya’nın stratejik El-Vatiya üssünün Türk SİHA’ların üstünlüğü ve Türk askerinin kurmay zekasıyla alınmasından hemen sonra Rusya’nın ülkenin doğusundaki üslere “milliyeti silinmiş” sekiz savaş uçağı göndermesi vahim hata…

Türkiye’nin bu saldırgan tutuma, Karadeniz semalarında cevap vermesi ise bir yere kadar… Bombardıman uçağına yakıt ikmali yaptığımız devletin, Suriye’nin kuzeyinde İsrail’in de bayrağını taşıyacak bir terör devleti kurmaktaki kararlı ısrarını ıskalarsak, bekamızı yeniden Washington’daki lobilerin insafına bırakmış oluruz.

Suriye’nin kuzeyindeki Haseke’deki Amerikan üssünde, PKK-PYD ile Barzani yanlısı ENKS heyetlerini bir araya getirerek, haftalar süren çabalar sonucunda siyasi anlaşma ve muhtemel “federal Suriye anayasası” çerçevesinde kurulacak Kuzey ve Doğu Kürt Otonom Yönetimi çalışmalarını sürdüren diplomat, William Roubuck, Amerikalı özel temsilcidir.

Washington-Paris hattında geliştirilen plan, PKK+Barzani ortak heyetinin Cenevre’de üçüncü ortak olarak yer almasını, federal Suriye’de de Kuzey Irak benzeri bir yönetimin oluşmasını öngörüyor. Süreç vahimdir. Yakın gelecekte, Türk askerinin o bölgelerden çekilmesi baskısının diplomatik olarak şekilleneceği de kesindir…

· DENGECİ POLİTİKA ÇIKMAZ SOKAKTIR…

Türkiye, 5 Nisan 1946’nın Türkiye’si değildir. O gün, Dolmabahçe açıklarına demirlemiş Amerikan Missouri zırhlısını Sovyet tehdidine karşı güvence olarak gören insanlar olamayız.

Türkiye büyük devlettir, ABD ve Rusya ile ilişkiler “farklı kompartımanlarda” ama “tam bağımsız Türkiye” hedefinden sapmadan yürütülmek zorunda.

ABD ile NATO bünyesinde ilişkiler sürebilir ama, bir gün, Suriye’nin kuzeyinde, İsrail’in yayılmacı politikalarında çok sert iklimde karşılaşacağımızı bilmek zorundayız.

Rusya ile ikili ilişkileri stratejik mevkide tutabiliriz ama, Suriye-Libya hattında benzer iklimler yaşayacağımızı düşünmeliyiz.

“Taktik tercihler” ölümcül hatadır.

“Stratejik duruş” bekanın yoludur.

O duruş “tam bağımsız” Türkiye duruşudur.

Beka mücadelesinde “ehven-i şer” diye bir kavram olamaz.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri