Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
İstanbul'da bir çocuğa motosikletle çarparak kaçan sürücü yakalandı
İstanbul'da bir çocuğa motosikletle çarparak kaçan sürücü yakalandı
17 ilde “Narkoçelik-18” operasyonu
17 ilde “Narkoçelik-18” operasyonu
Adli Tıp Kurumu’na tahsis edilen sermaye artırıldı
Adli Tıp Kurumu’na tahsis edilen sermaye artırıldı
Romanya vatandaşları için vize muafiyeti kararı Resmi Gazete'de
Romanya vatandaşları için vize muafiyeti kararı Resmi Gazete'de
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
HABERLER>SPOR
17 Eylül 2013 Salı - 09:13

‘Mahalle araları ve köylerdeki futbol aşkı’ hiç bitmedi

ANKARA GAZETESİ / Kendini, “Falanca futbol takımının değil, anılarımın taraftarıyım” diye tanıtan futbol tutkunu Necdet Özkazancı, son kitabı Taşradan Futbol Hikayeleri’ni Ankara Hürriyet’e anlattı. Mahalle araları ve köylerdeki futbol aşkını kaleme alan Özkazancı, o yıllarda taraftarların üstten bagajlı, uzun burunlu otobüsler, minibüsler ve traktörlerle maçları izlemeye gittiğini söyledi.

‘Mahalle araları ve köylerdeki futbol aşkı’ hiç bitmedi

ANKARA / Çocukluğunda başlayan futbol aşkını hiç kaybetmeyen yazar Necdet Özkazancı, son kitabı Taşradan Futbol Hikayeleri’nde, Ankara’nın kenar mahallelerindeki futbol sevgisini kaleme aldı. 
“Anılarımın taraftarıyım” diyerek futbolseverliğin önemine dikkat çeken Özkazancı, kitabında ayrıca çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği Polatlı’daki mahalli takımların maçlarında yaşanan hikayeleri de okuyucuyla buluşturdu.
Mahallelerarası futbol karşılaşmalarını, taraftarların üstten bagajlı, uzun burunlu otobüsler, minibüsler ve traktörlerle maçları izlemeye geldiği o yılları Ankara Hürriyet’e anlatan Özkazancı, “Polatlıspor, Malıköy, Esentepespor, Gülverenspor, Kayaşspor, Altınokspor, Çalışkanlar Spor Kulübü ve daha onlarca mahalli takımın karşılaşmaları, köylerarası turnuvaların kıyasıya rekabeti daha da önemlisi futbolun en saf halini, anılarımdan yola çıkarak kaleme aldım” dedi. “Yalnızca falanca futbol takımının değil, anılarımın taraftarıyım” ifadesini kullanan Özkazancı, kitabında yer alan hikayeleri ve günümüzde futbolun nasıl endüstriyel bir hale geldiğini şu sözlerle anlattı:

YIRTIK, PIRTIK TOPLAR

Futbola olan merakım, Polatlı’da geçen çocukluk ve gençlik yıllarımda başladı. Mahallenin çocuklarıyla kendi aramızda yaptığımız mahalle maçları, yırtık pırtın meşin ya da plastik toplar, futbol oynamaktan parçalanan ayakkabılar futbol tutkumun en güzel anıları arasında yer alıyor. Polatlı’da o yıllarda sadece Polatlıspor ve mahallelerin kurmuş olduğu küçük takımlar vardı.

ÜSTTEN BAGAJLI OTOBÜSLER
 
Hemen hemen her yıl mahallelerarası ya da köylerarası turnuvalar düzenlenirdi. Özellikle köylerarası futbol turnuvaları çok renkli olurdu ve köylerden gelen takımlar karşılaşmaların yapılacağı alana geldiğinde coşku doruğa çıkardı. Taraftarlar üstten bagajlı, burunlu otobüsler, minibüsler hatta traktörlerle alana gelir, gönül verdiği, yürekten inandığı mahallesinin takımına destek verirdi.

TOPRAK SAHADA FİNAL MAÇI

“Bir günde dört karşılaşmaya sahne olan toprak sahalarda final maçları ise, kıyasıya rekabete sahne olurdu. Polatlı’daki köy maçlarında o yılların ünlü sayılabilecek futbolcuları da forma giyerdi. Bunlardan birisi Paşa Hüseyin adıyla anılan Hüseyin Çelik’ti. Paşa Hüseyin o yıllarda hemen hemen tüm köylerarası karşılaşmada, Kargalı Köyü’nün takımında oynadı. Paşa Hüseyin, Gençlerbirliği’nde ve Adanademirspor’da forma giydi. Adanademirspor’dan ise, Fenerbahçe’ye transfer oldu ve iki sezon bu takımın formasını taşıdı. Hüseyin, Fenerbahçe’de oynarken bile köy maçlarına gelir bu karşılaşmalarda ter dökerdi.”

FUTBOL ENDÜSTRİYELLEŞTİ

“O yıllarda insanlar şehirlerinin, mahallelerinin ve köylerinin takımlarına gönülden inanır ve destek verirdi. Paşa Hüseyin gibi daha niceleri bizlere futbolu sevdiren etmenler arasındaydı. Şimdilerde ise, taraftalık kavramı futbolseverliğin önüne geçti. Üç büyükler olarak anılan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş fanatizmi, Anadolu takımlarını bitme noktasına getirdi. Günümüzde taraftalık kavramı futbolseverliğin önüne geçti. Takımseverlik ise, körü körüne bağlılığa yol açtı. İnsanlar sporda kaybetmenin de kazanmanın da olabileceğini unuttu. Endüstriyel bir hal alan, transferlerini günlerce konuşulduğu futbol, en saf halinden tamamen uzaklaştı.”

KAYBEDENLERİN HİKAYESİ

“Futbol üzerine yazılan düşünsel ve bilimsel yapıtları hariç tutarsak, genellikle zenginlik, güç ve başarı öykülerinin işlendiği ve rağbet gördüğü futbol aleminde bir de kaybedenler ve hikayesi yazılmayanlar var” diyen Özkazancı, “İşte ben de özel bir mesaj verme kaygısı gütmeksizin, günlük rastlantılar ve yaşadığımız anıların da yardımıyla onların ve futbolun saf halinin hikayelerini yazmaya ve paylaşmaya çalıştım” diye konuştu.

POLATLI’YA DÖNMEK EN BÜYÜK HAYALİM

“Ait olduğum yer” dediği Polatlı’ya dönmenin en büyük hayali olduğunun altını çizen Özkazancı, “Polatlıspor, Gençlerbirliği, Ankaragücü ve mahallemin takımı Esentepespor’un, Polatlı’dayken izlemeye doyamadığım köy ve mahalle takımlarının hepsinin kalbimde özel bir yeri var. Anadolu takımlarının hakettiği değeri yeniden bulması için herkese görev düşüyor. Statların sadece büyük takımlar maça geldiğinde dolması hem üzüntü veriyor hem de Türk futbolunun geldiği noktayı gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.

ÖZKAZANCI KİMDİR

Özkazancı, 1956 yılında Polatlı’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Polatlı’da tamamladı. 1978 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. İki yıl Polatlı’nın Ilıca Köyü’nde vekil öğretmenlik yaptı. Daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda kooperatifler kontrolörü ve genel müdür yardımcısı olarak çalıştı. 2003 yılında Gençlerbirliği taraftar sitelerinden Alkaralar’da, Gençlerbirliği maçlarıyla ilgili anı-öykü tarzında yazılar yazmaya başladı. 2004’te bu yazıları Yenilsen De Yensen De kitapta toplayıp, okumak isteyen taraftar arkadaşlarına ve futbolseverlere hediye etti. 2006’da emekli oldu. Özkazancı, halen Ankara’da yaşıyor.ANKARA /

 
YHT’nin rengine vatandaş karar verecek
 
Pink Martini Avrupa turnesine Ankara'dan başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bravo Ankaragücüne
Tandoğan Tesisleri’ndeki yaz okullarında futbolda 400, voleybolda ve basketbolda ...
Yılmaz Vural: Halk beni istiyor
ANKARA GAZETESİ/ A Milli Takım'a teknik adam arayışı devam ederken Yılmaz ...
Fenerbahçe - Arsenal
ANKARA GAZETESİ / Fenerbahçe şampiyonlar ligi Play- Off turunun ilk maçında Arsenal'e 3-0 yenildi.
 
Terim'den Milli Takım açıklaması
ANKARA GAZETESİ / Abdullah Avcı'nın istifasının ardından A Milli Futbol ...
Bülent Uygun'dan iddialı çıkış
ANKARA GAZETESİ / Galatasaray - Gaziantepspor maçı ardından Beyaz TV mikrofonuna ...
Galatasaray 2-1 Gaziantepspor
ANKARA GAZETESİ / Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'de 2013-2014 sezonunun ...
 
Türk Bayan Futbolunda Taciz Şoku
ANKARA GAZETESİ / Beyaz Futbol programında gündeme getirilen Türk Bayan ...
Beşiktaş 2 - 0 Trabzonspor
ANKARA GAZETESİ / Trabzonspor yönetimi, bugünkü dev derbiyi Beşiktaşlı ...
Bakan Bağış: “Biz Doping Kullanmadan Siyaset Yapıyoruz”
ANKARA GAZETESİ / 20’inci Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri’ne katılan ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri