Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi
Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Cari işlemler açığı geriledi
Cari işlemler açığı geriledi
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Kamuda tasarruf paketi açıklanıyor
Kamuda tasarruf paketi açıklanıyor
HABERLER>EKONOMİ
1 Mart 2012 Perşembe - 11:57

Üniversite mezunları iş arıyor

ASO Başkanı Özdebir, “İşgücü piyasasında ilkokul mezunları ile üniversite mezunları arasında doldurulmayı bekleyen çok geniş bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluğu dolduracak ara elemanların yetiştirilmesi eğitim sistemimizin mutlaka çözmesi gereken bir sorun olarak karşımızda durmaktadır” dedi.

Üniversite mezunları iş arıyor

ANKARA Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin  Özdebir, “Mesleki eğitim sisteminin, sanayinin değişen ihtiyaçlarına ve taleplerine hızlı bir biçimde yanıt verebilmesi gerektiğini” söyledi.

Sanayiciler ve işadamları olarak eğitim sisteminden memnun olmadıklarını belirten Özdebir, eğitimin Türkiye’nin en temel sorunlarından olduğunu vurguladı.
İşgücünün neredeyse yarısının ilkokul mezunu iken mühendislerin işsiz kaldığını kaydeden Özdebir, “İşgücü piyasasında ilkokul mezunları ile üniversite mezunları arasında doldurulmayı bekleyen çok geniş bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluğu dolduracak ara elemanların yetiştirilmesi eğitim sistemimizin mutlaka çözmesi gereken bir sorun olarak karşımızda durmaktadır” dedi. Bütün bunlara karşın eğitim alanında alınan yolu küçümsemediklerini dile getiren Özdebir, ilköğretimde okullaşma oranı ve okul öncesi eğitim konularında önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Eğitimde eşitsizlik var

Lise öğrencilerinin neredeyse yarısının meslek liselerini gittiğini anlatan Özdebir, “Bizim şikayetimiz, eğitimin niteliği ve kalitesi konusundadır” diye konuştu.
Eğitimin kalitesinde okullar ve bölgeler arasında da önemli farklılıklar bulunduğunu söyleyen Özdebir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Düşük gelirli bölgelerde ya da düşük gelir grubunda yer alan öğrencilerin durumu daha da kötü. Eğitim fırsatlarındaki bu eşitsizlikler ömür boyu insanın yakasını bırakmıyor. Biz bu nedenle, yakında açıklanacak teşvik sisteminde bölgeler arasında eğitim kalitesindeki farklılıkların azaltılmasının da hedeflenmesini istiyoruz.”

Sanayicinin ihtiyaçlarına cevap vermeli    

Özdebir, Türkiye’nin uzun dönemli sürdürülebilir bir büyüme sürecine girebilmesi ve 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin en önemli şartlarından birinin  nitelikli bir işgücü olduğuna dikkati çekti. Nitelikli bir işgücüne sahip olmadan küresel ölçekte rekabet edilemeyeceğini, ekonomide verimlilik artışınının sağlanamayacağını ve gelir düzeyinin yükseltilemeyeceğini belirten Özdebir, mesleki eğitimin işgücünün niteliğini yükseltmek için en önemli araç olduğunu söyledi. Mesleki eğitimin hem ekonominin ihtiyaçları hem de küresel rekabet ve  teknolojide meydana gelen eğilimler dikkate alınarak planlanması gerektiğini  belirten Özdebir, “Mesleki eğitim sistemi, sanayinin değişen ihtiyaçlarına ve taleplerine hızlı bir biçimde yanıt verebilmelidir. Ayrıca, eğitimini bitirmiş  kişilerin uygun işe yerleştirilmesinde de etkin yöntemler geliştirmek ve eğitimli  gençlerimizin sisteme yabancılaşmalarının önüne geçmek zorundayız” dedi.

ASO Meslek lisesi için vakıf kurdu

Mesleki eğitimin Türkiye’deki gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesinde de önemli rolü olduğunu anlatan Özdebir, işgücünün verimliliğini artırmadan reel ücretleri yükseltmenin mümkün olmadığını kaydetti. Uluslararası rekabet gücünü ve verimliliği dikkate almayan ücret politikalarının tüm sosyal kesimler için olumsuz sonuçları olacağı uyarısında bulunan Özdebir, mesleki eğitimi yaygınlaştırmak ve kalitesini yükseltmek için işçi ve işveren kesiminin birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Bu amaçla ASO olarak, 1. OSB’de bir meslek lisesi yapmak için vakıf kurduklarını bildiren Özdebir, “Daha şimdiden 26’sı yazılı taahhütte
bulunan 40’ın üzerinde arkadaşımız vakfın mütevelli heyetinde yer almayı kabul etmiştir” dedi. Vakfa bağlı okulda çalışacak öğretmenleri de kendilerinin
seçmek istediklerini belirten Özdebir, “Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, Bakanlığın eşdeğer okullarda öğrenci başına yapmış oldukları harcama kadar kendilerine destek vermelerini” istedi.

 
Ekranlarda kar nöbeti
 
Günay ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ne hayran kaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Robot Takımı ABD’ye hazır
Tüm dünyadan 14-18 yaş arası gençleri bir araya getiren “FIRST Robotics ...
Mobilyacılar dünya markası çıkaracak
Akdeniz İhracatçı Birlikleri, “Mobilya ARGE Proje Pazarı”yla aralarında ...
Meslekli işsizler için ortak proje
Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ...
 
TOBB ETÜ’den Diyarbakır’a fakülte
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
Ankara vergi tahsilatında dördüncü sırada
Ocak 2012 itibarıyle vergi gelirleri tahsilatında iller sıralamasında ...
Ciro kaybını önlemek için mesafe dağılımı
Ankara Eczacılar Odası Genel Koordinatörü Çağatay Tümer, eczacıların ciro ...
 
EMITT’te Başkent konuşuldu
İstanbul’da TÜYAP fuar alanında düzenlenen ve birçok kurum ve kuruluşun ...
Büyükşehirden körüklü otobüse ödüllü anket
Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu taşım filosuna katacağı 250 körüklü ...
Doğru yalıtımla enerjide yüzde 50 tasarruf
MAKİNA Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, ısınmada, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri