Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i kabul etti
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Bakan Kurtulmuş: Parlamentodaki her partinin görüşünü alacağız
Bakan Kurtulmuş: Parlamentodaki her partinin görüşünü alacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi düşmanlaştırarak hiçbir yere varamazsınız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi düşmanlaştırarak hiçbir yere varamazsınız
Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi
Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>GÜNDEM
27 Nisan 2017 Perşembe - 21:25

YSK, 16 Nisan referandumunun iptaline ilişkin başvuruların ret gerekçesini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), anayasa değişikliğini içeren 16 Nisan referandumunun iptaline ilişkin CHP, HDP ve Vatan Partisi tarafından yapılan başvuruların ret gerekçesini açıkladı.

YSK, 16 Nisan referandumunun iptaline ilişkin başvuruların ret gerekçesini açıkladı

YSK’nın resmi internet sitesinde yapılan yazılı açıklamada, “16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşmekte olan oy verme işlemleri sırasında münferit de olsa bazı sandıklarda Yüksek Seçim Kurulunca gönderilen ve sahte olarak benzerlerinin üretilmesinin engellenmesi amacıyla sandık kurullarına filigranlı olarak teslim edilen oy zarfları ve oy pusulalarının sandık kurullarınca mühürlenmeden seçmenlere verildiği, kullanılan oy zarfları ve oy pusulalarının Yüksek Seçim Kurulunca gönderilen filigranlı oy pusulası ve zarfları olduğu, oy pusulası ve zarflarının mühürlenmemesinin sandık kurulunun ihmali veya hatasından kaynaklandığı, bu sorunun yaşandığı sandıkların bağlı olduğu bazı ilçe seçim kurulları tarafından Kurulumuza şifahi olarak iletilmiştir” denildi.

Oy pusulaları ve zarflarının sandık kurulunca mühürleme işleminin yapılmamasının tek başına seçmenin oyunun geçersiz sayılması için yeterli olmadığı belirtilen açıklamada, “Oy kullanma işleminin seçim güvenliğini sağlamaya yönelik ve sahte oy kullanılmasını engellemek amacıyla getirilen kontrol mekanizmalarına uygun olarak Yüksek Seçim Kurulunca üretildiğinden kuşku bulunmayan oy pusulası ve zarf kullanılarak gerçekleşmesi halinde sandık kurulunca mühürleme işleminin yapılmaması tek başına seçmenin oyunun geçersiz sayılması için yeterli değildir. Aksine bir uygulama, bu hakkı korumak için getirilen ve araç niteliğinde olan usul kurallarından sadece birinin ihlalinin, hakkın özünü ortadan kaldıracak şekilde uygulanması sonucunu doğurur ki; bu sonuç beklenilen amaca aykırıdır. Bu nedenledir ki Yüksek Seçim Kurulunca geçmiş yıllarda istikrarlı olarak Yüksek Kurul tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmayan hallerde sandık kurullarının hata veya ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile seçmene kullandırılan oyların geçerli olduğu kabul edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

"Mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi, anılan kanun ve genelge hükümlerinin amacına aykırılık oluşturmamaktadır"

Mühürsüz oyların geçerli sayılması kararının kanun ve genelgelere aykırılık oluşturmadığı kaydedilen açıklamada, “Anılan karar, sandık kurulunca mühürlenmeyen zarf ve oy pusulası ile kullandırılmış olan oyların belirli şartların gerçekleşmesi halinde geçerli sayılmasını öngören bir karar olup, diğer kontrol mekanizmaları ile sahih olduğu teyit edilmeyen oyların geçerli sayılması sonucunu doğurmamaktadır. Sandık seçmen listesinde yazılı herkesin oy kullanma hakkı bulunmaktadır. Anayasanın 67 ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Ek 1 nolu protokolün 3. maddesi serbest seçim hakkı bakımından birlikte değerlendirildiğinde, sandık kurullarının hata veya ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi anılan kanun ve genelge hükümlerinin amacına aykırılık oluşturmamaktadır. Bu karar, mevcut olan yasa hükmünün değiştirilmesi mahiyetinde olmayıp, oylamanın devam ettiği sırada muhtelif ilçe seçim kurullarından somut olarak intikal ettirilen vakıa ile sınırlı biçimde önceki uygulamalara ve kararlara uygun olarak alınmıştır” açıklamasında bulunuldu.

"Alınan bu karar, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine de uygun objektif bir karardır"

Açıklamada, mühürsüz oyların geçerli sayılması kararının AK Parti, CHP, HDP ve MHP temsilcisinin de hazır bulunduğu toplantıda henüz hiçbir sandık sonucunun Kurula ulaşmadan alındığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Bu karar, 11 üyeden oluşan Yüksek Seçim Kurulunca dört siyasi parti (AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi) temsilcisinin de hazır bulunduğu kesintisiz devam eden toplantıda ve henüz hiçbir sandık sonucu Kurula ulaşmadan alınmıştır. Henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alınan bu karar, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine de uygun objektif bir karardır. Bu itibarla Kurul kararının seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.”  

Etiketler:
 
THY’den dış hat seferlerine parça bagaj uygulaması
 
Minibüsle taksi çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’den dış hat seferlerine parça bagaj uygulaması
Türk Hava Yolları (THY), ABD’ye uyguladığı fazla parça bagaj uygulamasını ...
Londra’da saldırı alarmı
İngiltere'nin başkenti Londra'da bıçaklı şahıs polisi alarma geçirdi.
Şehit Polis Fethi Sekin'in ceza makbuzu duygulandırdı
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Balıkesir İl Başkanı Kürşat Can Ateş'in ...
 
Bakan Arslan noktayı koydu: 'O parayı ödeyeceğiz'
Bakanı Ahmet Arslan, "Başlangıçta bütün projelerimizde garantiden kaynaklı ...
Rıza Sarraf ve Ebru Gündeş'in “Yalı Davası”nın görülmesine devam edildi
Rıza Sarraf ve eşi Ebru Gündeş'in, Beykoz Kanlıca'daki yalılarında, Kültür ...
Hassa'dan Suriye'deki PYD karakoluna top mermisi atışları sürüyor
Hatay'ın Hassa ilçesi karşısında yer alan terör örgütü PKK'nın Suriye'deki ...
 
Emine teyzenin sessiz çığlığı yürekleri dağlıyor
Edirne’de yaşayan 77 yaşındaki Emine Tokuç, hem yalnızlıkla hem de hastalıklarıyla ...
Çiğ süt marketlerde satılacak
Çiğ sütün satışına dair usul ve esasları belirleyen kriterler Resmi Gazete'de ...
Çocuğunun yumurta alerjisi, anneye tavuk çiftliği kurdurdu
Mersin’de çocuklarının yüksek derecede genetik geçişli yumurta alerjisi ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri