Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Mercek-18 operasyonunda 4 şüpheli yakalandı
Mercek-18 operasyonunda 4 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
22 Aralık 2020 Salı - 10:19

Vitamin D tedavisi Covid-19 enfeksiyonunu engeller mi?

Covid-19 enfeksiyonuna yakalan bireylerin vitamin D3 seviyeleri düştükçe enfeksiyon şiddetinin daha ağır seyrettiği saptanmıştır.

Vitamin D tedavisi Covid-19 enfeksiyonunu engeller mi?

Ayrıca bu enfeksiyondan hastaneye yatışı gereken hastaların vitamin D düzeylerinin yatış gerektirmeyenlere göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Buna bağlı olarak tek bir soru geliyor akıllara.. D vitamini  Covid – 19 enfeksiyonunu Engeller Mi?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, Covid -19 enfeksiyonu tüm dünyada verdiği hasarla tüm insanlığı tehdit eden bir salgın halinde devam ederken, bu enfeksiyona karşı en küçük önlemler bile önem kazanmaktadır. Covid-19 enfeksiyonunun tedavisinde anti viral ajanlar kullanılmaktadır. Ancak her hastada aynı etkinliği göstermemektedir. Özellikle altta yatan diyabet, obezite gibi kronik hastalıkları olanlarda hastalı ağır seyretmektedir. Bu hastalar dışında kimi klinik durumlarda da bu hastalığın ağır seyrettiği saptanmıştır’’ şeklinde açıklamada yaptı.

Vitamin D3 Seviyesi Düşük Kişilerin Covid -19 Olma Riski Daha Yüksektir

Eskiden beri serum vitamin D3 düzeyi düştüğü dönemlerde viral enfeksiyonların daha sık olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak covid-19 enfeksiyonların da bu durumun çok daha önemli olduğu gözlemlenmiştir. Covid-19 enfeksiyonuna yakalan bireylerin vitamin D3 seviyeleri düştükçe enfeksiyon şiddetinin daha ağır seyrettiği saptanmıştır. Ayrıca bu enfeksiyondan hastaneye yatışı gereken hastaların vitamin D düzeylerinin yatış gerektirmeyenlere göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca yoğun bakım ihtiyacı olan Covid-19 enfeksiyonlu hastalarında vitamin D düzeylerinin çok düşük olduğu saptanan gerçeklerden birisidir.

Doç. Dr. Yusuf Aydın, vitamin D eksikliği olan kişilerde birçok farklı klinik durum gözlenebilmektedir. Vitamin D eksikliği ile otoimmün hastalıklar daha sık gözlemlendiği, insülin direncinin daha fazla olduğu, kilo vermenin zorlaştığı, enfekiyonlara yatkınlığın arttığı ve hatta kanser oranlarında bile artış olduğu birçok farklı çalışmalarda gösterilmiştir. Yani Vitamin D sadece vücudumuzdaki kalsiyum ve kemik metabolizması ile ilgili olmadığı bilinen bir gerçektir. Covid-19 pandemisi ile de viral enfeksiyonlardaki önemi bir kez daha ortaya konulmuştur.

Vitamin D Almak İçin Tüketilmesi Gereken En Önemli Besinler 

Vitamin D vücudumuzda %80 oranında cildimizin güneş ışınları ile teması sonucunda cilt altında bulunan kolesterolün dönüşümü ile ortaya çıkmaktadır. Ancak %20’lik kısmında ağızdan besinler yolu ile temin edilebilmektedir. Besinler içerisinde en fazla balık ve deniz ürünlerinde mevcuttur. Güneş ışınları ile temasımızın en az olduğu kış aylarında vitamin D seviyeleri oldukça alt seviyelere düşmektedir. Vitamin D düşüklüğü sonrasında değişik mekanizmalar ile bağışıklık sistemi zayıflamakta ve viral enfeksiyonların sıklığı artmaktadır.

Peki, Vitamin D seviyesi Hangi Aralıklarda Olması Gerekir?

Vitamin D3 seviyesi kanda 32-70 ng/ml aralığında olması gerekmektedir. Vitamin D3 seviyesi 20-32 ng/ml arasında ise Vitamin D yetersizliğinden söz edilirken 10-20 ng/ml arasındaki Vitamin D3 seviyelerinde orta derecede vitamin D eksikliği olduğu söylenebilir. Özellikle Vitamin D3 seviyesi 10 ng/ml altında ise ağır vitamin D eksikliğinden bahsedebiliriz. Özellikle yoğun bakım Covid-19 hastalarında vitamin D seviyelerinin oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Covid-19 Enfeksiyonuna Yakalanmamak İçin Neler Yapılmalıdır?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, ‘’Covid-19 enfeksiyonundan korunmak veya daha hafif semptomlarla atlatabilmek için vitamin D3 seviyelerimizin 40 ng/ml üzerinde olması gerekmektedir. Buradan şöyle bir mesaj çıkarılmamalıdır. “Vitamin D yüksek olursa Covid-19 enfeksiyonundan korunurum, benim hasta olmamamı engeller” ifadeleri doğru değildir. Covid-19 enfeksiyonundan korunmanın yolu Covid-19 hastaları ile temasın engellenmesi, yani maske kullanılması, el ve yüz temizliğine dikkat edilmesi, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ile olmaktadır. Bunlara ek olarak kış günlerine girdiğimiz bu günlere mutlaka vitamin D seviyesine baktırarak, gerekirse ve çoğunlukla gerekir, vitamin D tedavisine başlanmalıdır’’ dedi.

Vitamin D tedavisi sizin vitamin D3 düzeyine göre değişir. Günlük, haftalık veya 15 günde bir olan tedaviler vardır. Bu tedavilerin planlanmasını doktorunuz yapmalıdır.


Hibya Haber Ajansı

 
USDTRY analizi
 
Bakan Koca: 4.603 yolcunun bilgileri siteme aktarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Grip mevsiminde bu belirtilere dikkat
Tüm dünyayı derinden sarsan Covid-19 enfeksiyonunun gölgesinde girdiğimiz ...
D vitamini Covid-19 ile savaşıyor
D vitamini yetersizliği, ülkemizde ve dünyada en yaygın görülen vitamin ...
D vitamini ileri evre kanser oluşum riskini azaltıyor mu?
Araştırmalara göre D vitamini ileri evre kanser oluşum riskini azaltıyor.
 
Pandemiye özel 9 önemli beslenme kuralı
Hızla yaygınlaşan Covid-19 enfeksiyonuna kış aylarının vazgeçilmez hastalığı ...
Çocuklarda yüksek ateşe dikkat
Farklı sebeplerle sıklıkla görülen yüksek ateş, ebeveynlerin bebeklerinde ...
Pandemi ile psikiyatrik rahatsızlıklar alevlendi
Dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının yaşam tarzımızda değişiklikler ...
 
Covid-19 pandemisinde gözleri korumak için 5 kritik kural
Tüm dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19 ...
Yeni karantinada yaşlılar virüs taşıyıcılardan korunmalı
Acaba ölecek miyim, sakat mı kalacağım, benimle kimse ilgilenmeyecek mi ...
Aşı tek başına korumuyor, önlemler sürmeli
Pandeminin ağır sonuçlarından sonra tüm dünya aşı çalışmalarının tamamlanmasını ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri