Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
7 Ağustos 2021 Cumartesi - 09:57

Uluslararası piyasalar

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden altısı günü kazanımlarla tamamlarken, takdirsel tüketim hisselerinde %0,73 oranında görülen kayıplar endeksi baskıladı.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

ABD hazine tahvilleri fiyatlarda hareketliliğin yüksek olduğu bir haftayı, güçlü istihdam verisi sonrası yine sert hareketlerle noktaladı. Güne 1,22% seviyesinde başlayan on yıl vadeli tahvil veri açıklanana kadar hafif satışlarla işlem görürken, açıklamanın tapering ve faiz artış beklentilerini destekleyecek şekilde güçlü gelmesi ile daha sert satış gördü. 1,30%’a genişleyen getiriler günü en yüksek seviyelerde noktalarken, beş haftanın ardından getiriler haftayı yükselişle noktaladı.

Türk hazine eurotahvilleri dün yaşadığı satışların ardından bugün daha zayıf performans sergiledi. TL’nin hafta genelinde en zayıf performansı sergilemesi satışlarda etkili olurken, ABD hazine tahvil getirilerinde yaşanan yükselişte gelişmekte olan ülke kıymetlerinde satış yarattı. Getiri eğrisi genelinde yaklaşık on baz puanlık genişleme yaşanırken, beş yıl vadeli kıymet tekrar 5% seviyesinin üzerine çıktı, on yıllık kıymet 6,25% bölgesinde kapanış yaparken, ülke risk primi de 395 baz puana yükseldi.

Şirket kıymetlerinde performans hazine kıymetlerine göre daha pozitif olmayı sürdürdü. Likidite kısa ve uzun vade kıymetlerde oldukça sınırlı olurken, 2024-26 bandında kıymetler biraz daha satıcılı işlem gördü. İş Bankası ve Akbank 2031 kıymetlerinde devam eden zayıf likidite ve bireysel talebinin etkisiyle fiyatlar güçlü kalmaya devam etti, Aydem eurotahvili ise geçtiğimiz hafta gösterdiği güçlü performansın ardından, hafta genelinde kar satışları gördü.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Tarım dışı istihdam verisinin odakta olduğu haftanın son işlem gününde, ABD hisse senedi piyasalarında ayrışmalar görüldü. Veri beklentilerin üzerinde açıklandı ve yükselen ABD 10 yıllıkları ile birlikte teknoloji şirketlerinin baskın olduğu Nasdaq endeksi %0,4 oranında değer kaybetti. S&P 500’de yatay pozitif bir kapanış gerçekleşirken, DOW Jones endeksi ise %0,4 oranında değerlendi. Haftaya açıklanacak ABD enflasyon verileri ise piyasaların yönünü etkileyebilecek veriler arasında yer almakta. Avrupa tarafında ise DAX ve Euro Stoxx 50 endekslerinde sırasıyla %0,11 ve %0,32 oranlarında kazanımlar görüldü. FTSE 100 endeksi ise günü yatay tamamladı.



S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden altısı günü kazanımlarla tamamlarken, takdirsel tüketim hisselerinde %0,73 oranında görülen kayıplar endeksi baskıladı. Sağlık ve teknoloji hisseleri ise günü %0,1 civarında ekside sonlandırdı. Finans ve hammadde sektörleri ise sırasıyla %2 ve %1,5 oranlarında primlenerek endeksi yukarı taşıdı. Cisco Systems, şirketlerin bilgi işlem görevlerini AWS’den özel veri merkezlerine taşımasına veya ülkesine geri göndermesine yardımcı olacak bir abonelik hizmeti geliştiriyor. Şirket hisseleri çıkan haberden çok etkilenmeyerek günü yatay negatif sonlandırdı. JPMorgan Chase & Co., aşılı çalışanlar için maske gereksinimini bu yılın başlarında çıkardıktan sonra geri getirdi. Şirket hisseleri günü %2,84 artıda tamamlarken, sektörün önde gelenlerinden Goldman ise % 3,54 oranında primlendi. United Airlines, çalışanların koronavirüse karşı aşılanması zorunluluğunu getirerek sektörde böyle bir uygulamaya giden ilk şirket oldu. United, American ve Delata Airlines hisseleri günü %0,8 civarında artıda sonlandırdı. Novavax hisseleri, ilaç üreticisinin Covid-19 aşısı için acil kullanım izin başvurusunu dördüncü çeyreğe kadar erteleyeceğini söylemesinin ardından seansı %19,61 oranında ekside tamamladı. Şirket, ayrıca beklenenden daha büyük bir kayıp bildirdi ve gelirin Wall Street tahminlerinin altına düştüğünü gördü. Aşı hisselerinden Biontech %3,93, Moderna ise %0,61 oranında değer kaybetti.

DAX endeksinde yer alan on sektörden beşi günü kazanımlarla sonlandırırken, teknoloji ve altyapı hisselerinde sırasıyla %0,64 ve %0,45 oranlarında görülen kayıplar endeksi baskıladı. Finansallar %1,75 oranında değer kazanarak endekste en kuvvetli performansı gösterirken, iletişim hizmetleri ve temel tüketim sektörlerinde sırasıyla %0,79 ve %0,55 oranlarında görülen primler ise endeksi destekledi. Allianz, Cuma günü, beklenenden daha iyi ikinci çeyrek rakamları paylaştıktan sonra, bu yıl faaliyet karının muhtemelen €11 milyar ila €13 milyar arasında olan hedef aralığının üst yarısına ulaşacağını söyledi. Şirket, € 750 milyon değerinde hisseyi ise geri alım programına dahil etmeyi planlıyor. Şirket hisseleri ise günü %2,5 oranında primlerle tamamladı ve endekste en kuvvetli getiriyi yatırımcılara sundu. Merck hisseleri ise %4,33 oranında kayıplarla dikkat çekti. Adidas ve Siemens hisseleri sırasıyla %1,72 ve %1,04 oranlarında değer kaybetti. Otomotiv üreticileri BMW, Daimler ve Volkswagen hisselerinde ise %1,13 ila %0,49 arasında primler görüldü.


Haftanın son işlem gününde yatırımcılar ABD’nin açıkladığı Temmuz ayı tarım dışı istihdam raporunu yakından takip etti. Veri 870 bin seviyesinde yer alan tahminlerin üzerinde 943 bin olarak açıklanırken, işsizlik oranı %5,7 seviyesinde yer alan beklentilerden daha kuvvetli geldi ve %5,4 oranında duyuruldu. Aylık bazda saatlik ücret artışı ise beklentilerin hafif üzerinde %0,4 seviyesinde paylaşıldı. Temmuz ayı toptancı envanterleri ise %0,8’den %1,1’e revize edildi.%0,5 oranında artış beklenen Almaya temmuz ayı sanayi üretimi ise %1,3 oranında geriledi.

ABD’de haftaya öne çıkacak veriler ise Michigan Üniversitesinin paylaşacağı Ağustos ayı güven endeksi, temmuz ayı TUFE ve UFE enflasyon verileri. Almanya’nın paylaşacağı ZEW beklenti endeksi ise Avrupa tarafında öne çıkmakta.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

USD endeksi hafta genelinde izlediği pozitif seyri, tarımdışı istihdam verisi sonrası gelen alımlarla daha da hızlandırdı. İstihdam verisinin beklenti üzerinde gelmesinin yanı sıra, azalan işsizlik oranı ve artan ücretler Fed’in kritik önem arz ettiği istihdam piyasasında toparlanma adına önemli işaretler sunarak getirilerde ve USD’de yükselişi beraberinde getirdi. Güne 92,250 seviyesinde başlayan USD endeksi kapanışı 92,800 ile zirve seviyelerde yaparken, EUR/USD yaklaşık 0,60% düşüşle 1,1760 bölgesinde kapanış gerçekleştirdi.

Spot altında tarımdışı istihdam verisi sonrası sert satış gerçekleşti. Hafta ortasında $1,830 ile tekrar direnç seviyesini test eden altın, Fed üyelerinden gelen şahin açıklamalar ve güçlü ISM servis verisi sonrası yaşadığı düşüşü, oldukça pozitif gelen taımdışı istihdam verisinin ardından daha sert yaşadı. Yükselen tahvil getirileri ve USD’ye talep altın fiyatını $40 aşağı çekerken, $1,760’a yaşanan çekilme ile Haziran sonundan bu yana en düşük seviye görüldü.

Petrol kontratları hafta genelinde zayıf işlem gördü. Delta varyantının öne çıkardığı kapanmalar ve gelişmekte olan ülkelere dair kaygılar petrol fiyatlarını baskılarken, haftalık bazda yaklaşık 8%’lik düşüş ile Ekim 2020’den bu yana en kötü haftalık performans sergilendi. Gün içinde $70’i test eden Eylül vade WTI kontratı, istihdam verisi sonrası güçlenen USD’ye paralel satış görerek günü $68 seviyesinde noktaladı.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Mezuna kalmamalı, kayıt olmalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım dışı istihdam bekleyişi
Bugün günlerden ABD tarım dışı istihdam verisi olacaktır. Piyasanın hafta ...
Güne başlarken gelişmeler
Borsa İstanbul’da dün pozitif seyir hakimdi. Güne negatif başlangıç yapan ...
Altın güzel başladığı günün sonunu getiremedi
Platin ise kan kaybetmeye devam ediyor, dünkü seansa 1022 dolar/ons seviyesine ...
 
Küresel çapta toplam Covid-19 vaka sayıları 200 milyon’u da aştı, ülkeler teyakkuzda
Son haftalarda Delta varyantı kaynaklı olarak hızla artan Covid-19 vaka ...
Küresel risk iştahı delta varyantına rağmen güçleniyor
Dünya borsaları küçük adımlarla yükselmeye devam ediyor. Güçlü kar açıklamalarının ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde gözler açıklanan enflasyon verilerine çevrilmişti. TÜFE ...
 
İlk gün zaferi
Türkiye, 6 gündür 1940'lardan beri görmediği, tarihî bir yangının pençesinde yanmaya devam ediyor
Temmuz ayında 1 milyar 238 milyon dolarlık ihracat
Ege İhracatçı Birlikleri, Temmuz ayında yüzde 4 artışla 1 milyar 238 milyon ...
Piyasalarda sıcaklık artıyor
Temmuz ayı geride kaldı. Dünyada neler olmuş diye baktığımızda öne çıkan ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri