Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
23 Ocak 2021 Cumartesi - 13:31

Uluslararası piyasalar

DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 haftayı sırasıyla %0,24, %0,44 ve %0,30 oranlarında kayıplarla sonlandırdı.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

Cumhuriyetçilerden gelen itirazlar ve beklenenden iyi gelen ABD verileri mali teşvik paketine dair endişeleri arttırırken ABD tahvillerinde alışlara sebep oldu. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi yaklaşık 2 baz puan daralarak %1.08 seviyesinden haftayı sonlandırdı. Avrupa tahvillerinde de benzer şekilde alımlar hakimdi. İngiltere ve Almanya 10 yıllık tahvillerin getirileri yaklaşık 2 baz puan gerileyerek sırasıyla %0.30 ve -%52 seviyesinden işlem gördü.

Global risk iştahındaki düşüşün etkisiyle Türk Hazine Eurotahvilleri günü hafif satıcılı sonlandırdı. Bu hafta ihraç edilen beş yıllık ve on yıllık kıymetler sırasıyla %4.61 ve %5.81 seviyesinden işlem görürken, uzun vade kıymet %6.47 getiri seviyesinden hafif satıcılı işlem gördü. Beş yıllık ülke risk primi ise 6 baz puan artarak 330 seviyesine yükseldi.

Hafta başından beri hazine kıymetlerine göre güçlü performans sergileyen banka ve şirket tahvilleri ise bugün hafif satıcılı seyretti. Vakıfbank 2022 vadeli senior kıymet %4.51 getiri seviyesinden yatay seyrederken, İş Bankası 2030 vadeli kıymetin getirisi bir önceki kapanışa göre 5 baz puan artarak %7.55 getiri seviyesinden günü sonlandırdı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Dr. Anthony Fauci yaptığı açıklamada, erken verilerin, piyasadaki Covid-19 aşılarının daha bulaşıcı koronavirüs türlerine karşı korunmada o kadar etkili olmayabileceğini gösterdiğini söyledi.. Fauci, aşıların etkinliğindeki bir düşüş, olabildiğince çok insanı aşılamamız için daha da önemli notunu paylaştı. Başkan Biden, ABD’de açlığı azaltmayı ve koronavirüs salgını sırasında federal işçi haklarını teşvik etmeyi amaçlayan iki idari emir daha imzaladı. ABD’nin açıkladığı karışık ekonomik veriler ve Covid-19 gündemine dair yapılan paylaşımlar ışığında ABD endeksleri seansa satıcılı başladı. Kayıpların bir kısmını geri kazanmayı başaran endekslerin arasından Nasdaq, pozitif ayrışarak günü %0,09 oranında primlerle kapattı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri ise sırasıyla %0,57 ve %0,30 oranında değer kaybetti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson Cuma günü yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık’ta ilk kez görülen Covid varyantının orijinal virüsten daha ölümcül olabileceğine dair bazı kanıtların olduğunu söyledi. DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 haftayı sırasıyla %0,24, %0,44 ve %0,30 oranlarında kayıplarla sonlandırdı.

S&P 500 endeksinde yer on bir sektörün üçü günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, finansallarda ve enerji hisselerinde sırasıyla %0,70 ve %0,50 oranlarında görülen kayıplar endeksi baskıladı. Gayrimenkul ve altyapı hisselerinde sırasıyla %0,30 ve %0,18 oranında gerçekleşen alımlar ise endeksi destekledi. IBM dün seans sonrasında hisse başına $2,07 paylaştığı kar ile piyasanın $1,79’lık tahminin üzerinde kalmayı başarmasına karşın, pandeminin neden olduğu belirsizlik ile bazı müşterilerin uzun vadeli anlaşmalardan kaçınması yazılım satışları üzerinde düşüş gösterdi. Hisseler günü %9,91 oranında kayıplarıyla tamamladı. Dün bilanço paylaşan bir diğer şirket ise Intel oldu. Hisse başına $1,10’luk beklentilerin üzerinde $1,52 olarak duyuruldu. Çip üreticisinin geliri, kişisel bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için devam eden güçlü salgın kaynaklı talebin de yardımıyla analist tahminlerini aştı. Şirket hisseleri, yeni göreve CEO Gelsinger’in Intel’in 2023 ürünlerinin çoğunun dış kaynak yerine şirket içinde üretileceğini söylemesinin ardından baskı altına girdi ve günü %9,29 oranında ekside tamamladı. Ford, ABD’deki 2,7 milyonu araç dahil olmak üzere hava yastığıyla ilgili bir sorun nedeniyle 3 milyon aracı geri çağırıyor. Hava yastığı şişiricilerini potansiyel sorunu geri çağırma kapsamında Ford’a $600 milyon civarında mal olacak. Hisse seansı yatay tamamlamayı başardı. Dow Jones endeksinde yer alan teknoloji şirketlerinden Apple ve Microsoft hisselerinde sırasıyla %1,61 ve %0,44 oranında görülen primler endekste öne çıktı. Home Depot ise %1,77 oranında kazanımlara endekste en iyi performans gösteren hisse oldu.

DAX endeksinde yer alan on sektörden sadece biri günü artıda tamamlamayı başarırken, finansallarda ve hammadde hisselerinde sırasıyla %1,81 ve %1,27 oranında görülen satışlar endeksi aşağı çekti. Sanayi sektörü ise %4,17 oranında değer kazanımlarıyla endeksi destekledi. Siemens hisseleri, 2021 mali yılı birinci çeyreğe dair yaptığı güncellemesinden sonra rekor seviyelerde %7,27 primlerle günü sonlandırdı. Şirketin paylaştığı tahminler, piyasa beklentilerin üzerinde Çin’den gelen kuvvetli talep ile bağdaştırılıyor. Siemens Gemesa’nın ise Brezilyada yer alan 434 MW’lık bir proje için rüzgar türbini tedarikinde bulunacağı duyuruldu. Volkswagen ise 2020 yılı İçin paylaştığı öncü bilanço verileri ile Siemens’in ardından %1,88 oranında değer kazanımlarıyla endekste en iyi performans gösteren ikinci şirket oldu. Yapılan açıklamada yılın ikinci yarısından itibaren görülen toparlanma ile işletme karının €10 milyar olması öngörülüyor. Deutsche Bank ve Adidas hisseleri sırasıyla %2,84 ve %2,49 oranında kayıplarla dikkat çekti.

ABD tarafından paylaşılan Ocak ayı imalat ve hizmet PMI’I öncü verileri beklentinin üzerinde sırasıyla 59,1 ve 57,5 olarak açıklandı. Aralık ayı mevcut konut satışları ise piyasanın 6,56 milyonluk tahminlerin üzerinde 6,76 milyon olarak duyuruldu. Avrupa bölgesinde de benzer veriler takip edildi. Almanya Ocak ayı öncü imalat PMI verisi beklentiler hemen altında 57 olarak paylaşılırken hizmet PMI ise beklentilerin üzerinde 46,8 olarak duyuruldu. Birleşik Krallıkta ise hem imalat hem de hizmet PMI’ları beklentilerin altında 52,9 ve 38,8 seviyelerinde açıklandı. AB bölgesini kapsayan rakamlar ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti.

Haftaya ABD’nin paylaşacağı Aralık ayı dayanaklı mal siparişleri, toptancı stokları, yeni konut satışları, tüketici geliri ve harcamaları gibi verileri takip ediyor olacak. Haftaya düzenlenecek yeni yılın ilk FED toplantısı ise öne çıkan etkinlik. Avrupa tarafında ise perakende satışları ve Almanya IFO iş dünyası güven anketi önem kazanacak.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Hafta başından beri değer kaybeden ABD doları, sabah global risk iştahındaki bozulma ile değer kazandı. Ancak, beklenenden olumlu gelen veriler sonrasında kazançlarının bir kısmını yitirdi. Güne 90,074 seviyesinde başlayan dolar endeksi gün içinde 90.06 - 90.31 bandında hareket ettikten sonra 90.25 bölgesinde günü tamamladı. EURUSD paritesi ise Avrupa Bölgesinde artan Covid-19 endişeleri ile gün içinde iki kez 1.2155 seviyesini test ettikten sonra beklenenden iyi gelen verilerle 1.2190’a kadar yükselse de 1.2170 seviyelerinde günü yatay sonlandırdı. İngiltere’de karantina süresinin uzatılması GBPUSD paritesinde satışlara sebep oldu. Gün içinde en düşük 1.3636 seviyesini gördükten sonra gelen alımlarla günü 1.3688 seviyesinden bir öncekine güne göre %0.33 değer kaybederek

 

Spot altın güne $1,870 seviyesinde başladı. Gün boyunca satıcılı işlem gören altın, ABD açılışı öncesinde artan satışlar sonucu $1,840 seviyesinin altına çekilirken, satışta etkenler, reel getirilerde gün içinde yaşanan 3-4 baz puanlık artış ve gün genelinde pozitif tarafta işlem gören USD endeksi oldu. 200 günlük hareketli ortalamanın altına hareketlerde alım gören altın bugün de benzer şekilde alım görerek br miktar toparlandı ve günü $1,855 seviyesinde noktaladı.

 

Kasım başından itibaren yükseliş trendine giren fakat, son birkaç gündür yatay seyir izleyen petrol kontratı bugün satıcılı işlem gördü. Mart vade WTI kontratı $53 seviyesinde açılış yaparken, gün genelinde USD’nin güçlenmesine paralel, satış gören diğer emtiaları takip etti ve $51,50 seviyesine kadar çekildi. Bu seviyelerden gelen alımlar, ABD’de açıklanan stok verisinin, azalma beklentisinin aksine, güçlü artış göstermesi sonrası tekrar satışa dönerek $52 seviyesinde kapanışa ve haftalık bazda üç kez kazanımın ardından düşüşe neden oldu.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, ABD’nin yeni başkanı Biden’dan START’ı uzatmasını isiyor
 
Galatasaray, Dervişoğlu'nun transferi konusunda görüşmelere başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsalarda kapanış öncesi toparlanma
Gün içerisinde 1.525’e kadar düşen BIST100 endeksi haftayı 1.540’ın üzerinde kapatmaya hazırlanıyor.
Altın analizi
Altın fiyatlarında son günlerde piyasalar ABD kanadında yaşanan gelişmeleri ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %1.51 düşüş ile 1,666 seviyesinden günü tamamladı. (Halk Yatırım)
 
Küresel piyasalar
Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Biden döneminin başlamasıyla pekişen ...
Piyasalar TCMB ve ECB toplantılarına odaklandı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,28 değer kazanarak 1.569 ...
Rusya Türk domatesinin kotasını 250 bin tona çıkardı
Rusya Federasyonu, Türk domates ihracatçılarına 6 ay nefes aldıracak karara imza attı.
 
Yellen güçlü dolar dedi
ABD’nin yeni hazine bakanı olacak Janet Yellen dün Senato Finans Komitesi’ndeki ...
ABD’de görev değişimi
ABD’de Kasım ayında gerçekleştirilen seçimi önde bitiren Biden bugün gerçekleştirilecek ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Türk hisse senetleri ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri