Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bizim için milletimize verdiğimiz her söz namus sözüdür'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bizim için milletimize verdiğimiz her söz namus sözüdür"
Bakan Kacır: 'Bilim merkezlerimizde 865 bin gencimizi bilim dünyasıyla buluşturduk'
Bakan Kacır: "Bilim merkezlerimizde 865 bin gencimizi bilim dünyasıyla buluşturduk"
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TCG Anadolu Çanakkale Boğazı’nda
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TCG Anadolu Çanakkale Boğazı’nda
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek"
LGS başvuruları başladı
LGS başvuruları başladı
HABERLER>EKONOMİ
29 Kasım 2022 Salı - 11:39

Türkiye: Pandeminin ardından büyüme güçlü kalıyor

Türkiye’nin ekonomik büyüme oranları yılın ilk yarısında güçlü bir görünüm sergilemekle beraber, 3Ç22 dönemi önceki dönem patikasının yavaşladığını ancak görece güçlü bir büyüme performansının devam ettirilebildiğini gösterecektir.

Türkiye: Pandeminin ardından büyüme güçlü kalıyor

Türkiye’nin ekonomik büyüme oranları yılın ilk yarısında güçlü bir görünüm sergilemekle beraber, 3Ç22 dönemi önceki dönem patikasının yavaşladığını ancak görece güçlü bir büyüme performansının devam ettirilebildiğini gösterecektir. Türkiye ekonomisinin büyüme oranları, Covid öncesine göre güçlü bir profil çiziyor gibi görünüyor. Güçlü bir turizm sezonunun ekonomiye kaynak girişi açısından destekleyici olduğu, enflasyon nedeniyle özel tüketimin ön plana çıktığı ve net ihracatın pozitif katkı sağlamaya devam ettiği bir ortamda, 1Y22 döneminde %7,5'in üzerinde bir büyüme patikasına ulaşıldı. Turizm ve hizmet aktivitesi mevsim şartlarından da yararlanarak olumlu katkı verse de, sanayi ve ihracat tarafına gelen yavaşlama etkisinin kısmi olarak 3Ç22 döneminde görülmeye başlanacağını hesap ediyoruz.

Bu kapsamda yıllık büyümenin 2Ç22’deki %7,6’dan kısmi şekilde yavaşlamasını ve 3Ç22’de %4,8’e gelmesini bekleriz. Bu, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin uzun vadeli ortalama büyüme patikasına paralel olacaktır.

Reel GSYH büyüme hızı (mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış) ve uzun vadeli büyüme rotası karşılaştırması… (Zincirleme hacim endeksi, pandemi başlangıcı olan 1Ç19 baz alınarak Faktör 100 ile normalize edilmiştir.) Kaynak: Bloomberg, TÜİK, Tera Yatırım

Bu ortamda öncelikle iç talep kanalına odaklanmak istiyoruz. Yüksek enflasyon ortamı tüketici davranışlarında önemli bir talep kayması yaratmış ve bunun sürekli artan fiyatlar nedeniyle özel tüketim tarafında satın alma isteğini ön plana çıkarmıştır. Ancak yüksek ve yaygın derecedeki enflasyon kişilerin reel harcanabilir gelirlerini önemli ölçüde eritmekte ve bu da talep kabiliyetini olumsuz etkilemektedir. İç talepteki enflasyon kaynaklı yavaşlama etkisini özel tüketim tarafında kayda değer şekilde görebiliriz. Çünkü kişisel harcamalarda ihtiyaç dahilinde olanlar daha fazla yer kaplayacak ve azalan reel gelir etkisi ihtiyari harcamaların payını azaltacaktır. Tüketimi sınırlamaya yönelik makro ihtiyati tedbirler kapsamında da, cari açığı düşürmeye yönelik ekonomi politikaları, zaman içinde tüketici davranışlarını sınırlayacak ve bu kanalın büyümeye katkısını yavaşlatacaktır.

Ekonomi kuruluşları son dönemde kredileri ticari yatırımlara yönlendirmeye yönelik bazı makroihtiyati tedbirler almıştır. İstikrarsız talep ortamı, öngörülemeyen üretim maliyetleri, lojistik sorunlar gibi faktörler firmaları kısa vadeli düşünmeye itmiş ve bu nedenle üretim ve kapasitedeki eğilim sınırlı kalabilmektedir. Küresel durgunluk ortamı şirketlerin yatırım eğilimleri açısından olumlu bir durum olmayacak, durumun stok yönetimi ve işletme sermayesi korumasına yönelmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu nedenle içinde bulunduğumuz dönem ve sonrasında yatırımlarda azalan bir katkı öngörüyoruz.

Türkiye'nin ana ihracat pazarlarında yavaşlayan talep, ihracat performansını sınırlayıcı etki yapacaktır. Dış talep ve net ihracatın katkısının azalması ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olabilecektir. Özellikle ana ticaret ortağımız olan Avrupa'da beklenen durgunluk dalgası nedeniyle olumlu bir dış ekonomik performans beklemiyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyonun %85,5’e yükselmesine rağmen büyümeyi desteklemek amacıyla faiz oranlarını 2021/22 model gevşeme döngüsünün ikinci etabında toplamda 500 baz puan indirdi. Bunun normal şartlar altında lirayı daha fazla aşındırması beklenir, ancak döviz kurları son birkaç aydır oldukça stabil seyretmektedir. Geleneksel olmayan bu yöntem, döviz kurundan enflasyona ekstra bir olumsuzluk gelmemesi anlamında iyi gibi görünebilir, son dönemde reel efektif kur artışı sürekli hale gelirse ihracatın durumunu etkileyebilir. Kur artarsa da başta yakıt olmak üzere ithal maliyetler artacak ve artan maliyetler daha fazla enflasyona neden olacaktır. Enflasyonist ortamda ise süreklilik arz eden bir büyüme dengesi sağlanması zordur ve en başta bundan özel tüketim zarar görür.

Eğer ekonomiye döviz girişinin etkisi azalırsa, faiz oranlarının düşük tutulduğu bir ortamda döviz kurundaki ve enflasyondaki artışı etkileyebilir. Gevşek para politikası ve genişletici maliye politikası Türkiye’de bir teknik resesyonun görülmemesini sağlayabilir. Büyüme orjinli politikaların yan etkisi olarak yüksek enflasyon baskısı ise birincil problem olmayı sürdürebilir. Yüksek enflasyon koşullarını da büyüme açısından sorunlu görüyor ve sürdürülebilir olmadığını, yarattığı gelir aşınması ve stabil olmayan yatırım ortamı nedeniyle büyümeye zarar verici olacağını düşünüyoruz. Bütün bu doneler ışığında 2022’nin tamamı için GSYİH büyümesini %5,5 olarak öngörüyor ve 2023 yılında büyümenin %2,8 oranına yavaşlayacağını öngörüyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
14 terörist etkisiz hale getirildi
 
Türkiye: Ekim ticaret açığı 7,87 milyar dolar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsalarda Çin endişesi
Çin’de artan vaka sayıların nedeniyle uygulanan kısıtlama politikalarına ...
Küresel piyasalar
ABD piyasalarının yarım gün işlem gördüğü Cuma günü Avrupa borsaları pozitif kapanışlar yaptı.
Darphane'den 1 TL açıklaması
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 1 TL'nin üretim değerinin ...
 
Küresel piyasalar
ABD piyasalarının kapalı olduğu günde Avrupa borsaları pozitif kapanışlar ...
Piyasalara analitik bakış
TCMB, faiz kararının ardından tarihi zirvesini 4.939,73 seviyesine taşıyan ...
TL mevduat faizi azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 18 Kasım haftasında ...
 
TCMB: Bazı döviz zorunlu karşılıklarının komisyon oranı artırıldı
Merkez Bankası, Türk lirası mevduat/katılım fonu oranının toplam mevduatın ...
Piyasa gündemi
TCMB, piyasadaki beklentilere paralel 150 baz puan faiz indirimine giderek ...
Merkez Bankası faizi 1,5 puan düşürdü
Merkez Bankası (TCMB), bugünkü toplantısında faizi 1,5 puan indirerek yüzde 9'a çekti.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri