Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>GÜNDEM
28 Ağustos 2020 Cuma - 21:52

Ticari elektronik ileti yönetim sistemi kayıtları 1 Aralık’a kadar uzatıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından çalışmalarına başlanan ve altyapısı tamamlanan “Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi”nin zorunlu olarak uygulanması 1 Aralık’a kadar uzatıldı.

Ticari elektronik ileti yönetim sistemi kayıtları 1 Aralık’a kadar uzatıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından çalışmalarına başlanan ve altyapısı tamamlanan “Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi”nin zorunlu olarak uygulanması 1 Aralık’a kadar uzatıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan Av. Burcu Kırçıl, düzenleme kapsamında ticari ileti göndermek isteyenlerin sisteme kayıt yaptırması gerektiğini söyledi.

Ticari elektronik iletilerin yönetimi ve kontrolünü sağlamak amacıyla; ticari elektronik ileti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikâyet süreçlerinin yönetilmesine imkân tanıyan Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS), için 1 Eylül olan son kayıt tarihi 1 Aralık 2020’ye uzatıldı.

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları düzenlemek adına ihdas edildiğini söyleyen Kırçıl Hukuk Bürosu Kurucu ve Yöneticisi Av. Burcu Kırçıl, yürürlükte bulunan mevzuatta birtakım değişiklikler yapıldığını kaydetti.

Av. Burcu Kırçıl, Kanun’un 13. Maddesinin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan yönetmeliğin uzun süredir yürürlükte olduğunu, 04.01.2020 tarihli ve 30998 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yürürlükte bulunan mevzuatta değişiklikler yapıldığını anlattı. 

Av. Burcu Kırçıl, yürürlükte bulunan mevzuatta birtakım değişiklikler yapılarak, hizmet sağlayıcıların sisteme onaylı alıcı listelerinin 01.09.2020’ye kadar aktarılması için tanınan süre ile ilgili olarak Yönetmeliğin geçici 2.maddesinde yeniden bir düzenleme yapıldığını açıkladı. 28.08.2020 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlanan düzenlemeye göre; Yönetmelik kapsamında alınan onayların hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılması süresinin 1.12.2020 tarihine kadar uzatıldı. 

Ticari elektronik ileti ve Kanun’un bize kazandırdığı kavramlara da değinen Av. Burcu Kırçıl, Kanun’un, ticari elektronik ileti kavramını ‘telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletiler’ olarak tanımladığını, yasa koyucunun bu kavramı kesin ifadeler ile sınırlamayıp, hızla gelişen teknolojiye uygun olarak örnekleme yöntemi ile ucunu açık bıraktığını vurguladı.

Av. Burcu Kırçıl, “Kanun; alan adları ve elektronik posta adresi dışında, mesleki veya ticari faaliyet kapsamında kazanç sağlamaya yönelik olarak elektronik ticarete ilişkin her türlü iletişimi ticari iletişim saymakla birlikte elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişileri de hizmet sağlayıcısı olarak adlandırmıştır.” dedi. Av. Burcu Kırçıl açıklamalarına şöyle devam etti:

Düzenlemelerin Kapsamı Neler?  

Kanun gereğince bir hizmet sağlayıcısı, ancak alıcı kişinin elektronik ortamda ya da ıslak imzalı olarak fiziki şekilde önceden onayını almış olmak kaydıyla ticari elektronik ileti gönderebilecek.

Yönetmelik, 6. Maddesinde ticari elektronik iletilerin alıcılara gönderilmesinde onay gerektirmeyen durumlar ise şöyle:

  • Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik gönderilen,
  • Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ve hizmet sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarına ilişkin gönderilen,
  • Tacir veya esnaf olan alıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderilen,
  • Sermaye piyasasına ilişkin mevzuat uyarınca aracılık faaliyetinde bulunan şirketlerce müşterilerine bilgilendirme amaçlı gönderilen, ticari elektronik iletiler bakımından onay alınması şartı aranmamaktadır.

Yönetmelik’in 5. Maddesinde, ticari elektronik ileti gönderecek hizmet sağlayıcıların İYS sistemine kaydolarak hâlihazırda alıcılardan almış oldukları onayları İYS’ye aktarmakla yükümlü kılındığını ve İYS üzerinde onay kaydı bulunmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilmesinin önüne geçildiğini söyleyen Av. Burcu Kırçıl, “Her ne kadar tacir ve esnaflara gönderilen ticari elektronik iletiler onaya tabi olmasa da bu alıcıların iletişim adreslerinin İYS sistemine kaydedilmesi ve ileti gönderilmeden önce tacir ve esnafların ret haklarını kullanıp kullanmadıklarının denetlenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

İleti Alıcıların da Yükümlülükleri Var

İYS, ilerleyen günlerde ticari elektronik iletilerin alıcıların açısından da kullanımına sunulacak. Bu sayede alıcılar İYS sistemine giriş yaparak ticari elektronik ileti onayı vermiş oldukları hizmet sağlayıcıları görüntüleyebilecek, yeni bir hizmet sağlayıcıya onay verebilecek ya da reddetme hakkını kullanma imkânına sahip olabilecek.

28 Ağustos 2020 tarihli ve 31227 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik’in geçici 2. Maddesi, alıcılar açısından son derece önemli bir yükümlülük getirdi. Yapılan son düzenlemeler kapsamında; İYS tarafından alıcılara onayların İYS’ye yüklendiği ve 16.1.2021 tarihine kadar kontrol edilmediği takdirde bu onayların geçerli sayılacağı ile reddetme imkanının İYS üzerinden kullanılabileceği bilgisini içeren bir ileti gönderilecek. Yeni düzenleme ile alıcılar İYS’ye kaydedilen onayları 16.1.2021 tarihine kadar kontrol etmekle yükümlü kılındı. Bu sürenin bitiminden sonra gönderilen ticari elektronik iletiler onaylı kabul edilecek. Ayrıca Bakanlık, bu tarihleri hizmet sağlayıcıların niteliği ile ticari elektronik ileti onay sayılarının büyüklüğünü göz önünde bulundurarak altı ay erteleyebilecek.

Getirilen yeni düzenlemeler ile birlikte Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi, alıcıların onay ve ret işlemlerini gerçekleştirebilmeleri, kayıtlarının tutulması ve şikâyette bulunabilmelerini sağlayan şeffaf bir ortam öngördüğünü belirten Av. Burcu Kırçıl, düzenlemeler ile birlikte  mevzuata aykırılık halinde birtakım müeyyideler söz konusu olabileceğinden hizmet sağlayıcıların ve elektronik ticaret ortamını tesis eden aracı hizmet sağlayıcıların güncel değişiklikler kapsamında hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi edinmelerinin önemini vurguladı.

Hibya Haber Ajansı

 
Ticaret bakanlığından ihracatta dijital devrim
 
Hudutlarda tüfek ve sigara ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ticaret bakanlığından ihracatta dijital devrim
Kolay İhracat Platformu”nu Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde tanıttı.
En çok ihlal edilen 5 trafik kuralı
Her yıl trafik kurallarının dikkate alınmaması dolayısıyla milyonlarca kaza meydana geliyor.
Temmuz ayında 138 bin 883 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı
Temmuz ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların %59,8'ini otomobil, %22,4'ünü ...
 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 6 bin 209'e ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
Koronavirüs, medyayı yeniden dizayn etti
Gazeteciler, PR şirketleri ve firmalar pandeminin ilk döneminde bocalama ...
Küresel salgın sürecinde para kullanımı nasıl olmalı?
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, sonrasında gelen pandemi ve içinde ...
 
İstanbul'da maske denetimleri
İstanbul'da 5 günlük maske denetimlerinde 15 bin 621 kişi hakkında işlem uygulandı.
Koronavirüste ilk yedi gün uyarısı
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyayı etkilemeye ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri