Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
HABERLER>GÜNDEM
22 Kasım 2010 Pazartesi - 17:21

Taşımacılık maliyetleri düşsün!

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Taşımacılık Maliyetlerinin Düşürülmesi Gerektiğini Söyledi

Taşımacılık maliyetleri düşsün!

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye ve İngiltere arasında ulaşım sektörünün geliştirilmesi ve genişletilmesi gerektiğine işaret ederek, bunun için de taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. ASO ve İngiltere Büyükelçiliği,İngiltere Demir Yolları Heyetini ASO üyesi firmalarla biraraya getirerek, bilgilendirme toplantısı düzenledi. ASO Başkanı Özdebir, toplantıda yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Türkiye'nin en büyük ticari partnerlerinden biri olduğunu belirterek,  ticaret dengesinin de Türkiye'nin lehine olduğu ender gelişmiş ülkelerden biri olduğunu söyledi. Özdebir,İngiltere'nin Türkiye'yi AB yolunda kararlı bir şekilde destekleyen en önemli müttefiklerinden biri olduğunu da ifade ederek, iki ülke arasındaki  ticareti artırabilmek için, Türkiye veİngiltere arasındaki vize sorununun halledilmesi gerektiğine işaret etti. İngiltere'nin dünyanın 6. büyük, Türkiye'nin ise 17. büyük ekonomisi olduğunu belirten Özdebir, iki ülkenin  ticaret hacminin artırılması ve beş yıl içinde  ticaret hacminin ikiye katlanmasını hedefine ulaşabilmek için, iki ülke arasındaki ulaşım sektörünün geliştirilmesi ve genişletilmesi gerektiğini söyledi. Özdebir, Türkiye ve İngiltere arasındaki taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine işaret ederek, bunun için de demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. ASO Başkanı Özdebir, İngiltere ve Türkiye'nin demiryolu hikayelerinin birbirine benzediğini, her iki ülkede de önce büyük bir demiryolu atılımı yapıldığını daha sonra ise bir duraklama dönemine girildiğini anlattı.İngiltere'nin bu konudaki Özelleştirme trendini tamamladığını ve 1996 yılında demiryollarını özelleştirdiğini kaydeden Özdebir, 2005 yılında da demiryolu taşımacılığını yüzde 100 artırarak, 22,1 milyar ton/km'ye ulaştığını söyledi. ASO Başkanı Özdebir, özel sektörün işin içine girdiğinde rekabetin de devreye girmesiyle işlerin çok daha hızlı ilerlemesineİngiltere'nin güzel bir örnek olduğunu belirterek, bu alanda Türkiye ve İngiltere'nin yapabileceği çok faydalı işlerin bulunduğuna işaret etti. Demiryollarını ve terminolojisini Türk sanayicisine tanıtmak için ASO olarak bir sergi hazırladıklarını da belirten Özdebir, bu konuda İngiliz sanayicilerinin de Türk sanayicileriyle iş yapabileceklerini söyledi. 

- DLH GENEL MÜDÜRÜ ARSLAN- 

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan, Manş Tüneli ile İngiltere'nin Avrupa'ya bağlandığını, Marmaray'ın ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin tamamlanmasıyla ise Londra'dan Orta Asya'ya kesintisiz demiryolu hattı kurulmuş olacağını ifade etti. 

Demiryolu projelerinin hayata geçirileceği bütün güzergahlarda uygulama projelerini hazırladıklarını anlatan Arslan, 'Bu süreci önümüzdeki 1-1,5 yılda tamamlamış olacağız, bu sürede tüm güzergahlarda uygulama projelerimiz hazır olacak' diye konuştu. 

Ulaştırma Bakanlığının 15 yılda demiryollarına yönelik 45 milyar dolarlık yatırım yapacağını belirten Arslan, 'Demiryolları konusunda çok geç kaldık, bu geç kalmışlığın acısını çıkarmak için hızlı koşuyoruz. Bu hızlı koşumuzda, gerek altyapı gerek işletmecilik anlamındaİngiltere'yi de yanımızda görmek istiyoruz' dedi. 

Yasal düzenlemeyle TCDD Genel Müdürlüğünün kamu-özel sektör işbirliğini hayata geçirebileceğini ifade eden Arslan, Türkiye'de buna uygun pek çok demiryolu hattı bulunduğuna dikkati çekti. 

Ankara ve İstanbul'da yarım kalan metroların Ulaştırma Bakanlığınca tamamlanması için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini anımsatan Arslan, 'Bugünkü Bakanlar Kurulunda bir karar çıkmasıyla bu hafta içerisinde belediyelerden metro projelerini devralabilir hale geleceğiz. Ankara'daki 3 metronun işlerini yapacağız. İstanbul'da da bu anlamda devir alacağımız projeler olacak' diye konuştu. 

TCDD Genel Müdür  Yardımcısı İsmet Duman, Türkiye'de 1950'lerden sonra demiryollarının ihmal edildiğini, ancak son 8 yılda  yeniden bu alana yatırım yapıldığını söyledi. Türkiye'nin geçen yıl mart ayında hızlı trenle tanıştığını anımsatan Duman, Ankara-Eskişehir arasında günde 6 bin yolcu taşındığını ifade etti. 

Demiryollarına ayrılan bütçenin son dönemde 13 kat arttığına işaret eden Duman, 7 yılda 7 milyar dolarlık ödenekle önemli demiryolu projelerine imza atıldığını dile getirdi. TCDD'nin hazırlıklarını sürdürdüğü projelere değinen Duman, kurumun yapısının özel sektörle uyumlu çalışabilecek yapıya kavuşturulması için yasa hazırlığında olduklarını kaydetti. 

Ankara-Konya hızlı tren hattında Aralık ayında deneme seferlerine başlayacaklarını belirten Duman, bu hatta gelecek yılın ilk aylarında yolcu taşımayı planladıklarını söyledi. Ankara Hızlı Tren Garı yapımı için kısa sürede  ihaleye çıkacaklarını da anlatan Duman, hızlı trenle yolcu taşımacılığını artırdıkça hızlı tren garlarının da yaygınlaşacağını bildirdi. 

Duman, '2023'e kadar 45 milyar dolarlık yatırımla 14 bin 500  kilometre demiryolu hattı yapılması planlanıyor. Böylece yüzde 2 olan demiryolu ile yolcu taşıma oranının yüzde 10'a çıkarılması hedefleniyor' diye konuştu. 

- İNGİLTERE'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ DAVİD REDDAWAY- 

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway da, toplantıda yaptığı konuşmada,İngiltere'den Türkiye'ye ilk kez demiryolu sektöründe faaliyet gösteren iş adamları heyetinin geldiğini söyledi. 

Ülkesinin demiryolları konusunda çok eski bir geçmişi olduğunu dile getiren Reddaway, İngiliz heyetin, Türk meslektaşlarıyla deneyimlerini paylaşacaklarını ve bu şirketlerin uzun vadeli stratejik ortaklıklar kurabileceklerini kaydetti. 

İngiltere Başbakanı Gordan Brown'un iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkileri artırmak konusunda çok kararlı olduğunu ifade eden Reddaway, İngiltere'nin Türkiye'ye her alanda destek verdiğini vurgulayarak, "Avrupa'da Türkiye'nin tek arkadaşı İngiltere değil ama en 'iyi arkadaşı İngiltere' diyebiliriz. Ülkemiz, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda en önemli savunuculardan bir tanesi. Bu, Başbakanımızın Temmuz ayında burada verdiği önemli taahhütlerden bir tanesiydi. Kendisi, Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı görüşmede de bu görüşlerini tekrar dile getirdi" dedi. 

İngiltere'den Türkiye'ye her yıl yaklaşık 2,5 milyon turist geldiğini anlatan Reddaway, demiryolu sektöründe faaliyet gösteren İngiliz iş adamları heyetinin de Türkiye'de güzel ortaklıklar kurmalarını ve bu ziyaretin uzun vadeli işbirliğinin ilk adımı olmasını diledi. 

 
Adaylara su yok!
 
Öğretmenler gününe özel kutlama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Sattırmayacağız!"
Ankara'nın Beypazarı İlçesine Bağlı Karaşar Beldesi Belediye Başkanı Ali ...
"Öğretmenlerimize Minnettarız"
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü ...
...Ve bugün
Güneşli Geçen Kurban Bayramı Sonrası Yeni Haftaya Başkentliler Sisle Başladı.
 
Tatilin son günü rengarenkti
Ankaralılar, kurban bayramının sona ermesinin ardından hafta sonu tatilini ...
Olmamız gereken yerde değiliz!
Çelik yapıların, afetten en son zarar görecek bina grubu olduğunu belirten ...
Organik ürün mağazası geliyor
Aydın’da organik tarım üretimi yapan City Farm firması Ankara’da da mağaza açmaya hazırlanıyor.
 
Akaryakıt istasyonlarına sıkı denetim
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yapılan denetimler sonucu uygunsuz ...
İthal tohumla üretim!
ATO’nun tarımsal üretim ve tohumculuk araştırması Türkiye’de birçok ürünün ...
Kanunsuz zor!
Özel Dedektifler Derneği Başkanı İsmail Yetimoğlu, “Özel dedektiflik kanununun” ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri