Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
2 Kasım 2022 Çarşamba - 11:11

Tarımsal sorunlar

Rusya'nın hafta sonu BM aracılığı ile Karadeniz tahıllarını ihraç etme anlaşmasından geri dönüşü, ithalata bağımlı ülkelere yapılan sevkiyatları vuracak, küresel gıda krizini derinleştirecek ve fiyatlarda artışlara yol açacak.

Tarımsal sorunlar

Rusya'nın tahıl anlaşması. Rusya'nın hafta sonu BM aracılığı ile Karadeniz tahıllarını ihraç etme anlaşmasından geri dönüşü, ithalata bağımlı ülkelere yapılan sevkiyatları vuracak, küresel gıda krizini derinleştirecek ve fiyatlarda artışlara yol açacak.

Singapur merkezli iki trader, Afrika ve Orta Doğu'ya teslimat için rezerve edilen yüz binlerce ton buğdayın Rusya'nın geri çekilmesinin ardından risk altında olduğunu, Ukrayna'nın Avrupa'ya mısır ihracatının düşeceğini söyledi.

 

Rusya, Ukrayna'nın Kırım'daki Karadeniz filosuna yaptığı büyük bir insansız hava aracı saldırısının ardından Cumartesi günü BM tahıl anlaşmasına katılımını "belirsiz bir süre" için askıya aldı.

 

Yükselen vadeli işlemler… Chicago buğday vadeli işlemleri, Rusya'nın Karadeniz ihracat anlaşmasından çekilmesinin ardından Pazartesi günü %6 artarak iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. Kaynak: Refinitiv Eikon, Reuters

Bu yılın başlarında, küresel buğday fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine sıçradı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, olumsuz hava koşulları ve Kovid-19 arz kesintilerinin yol açtığı bir ralliyi körüklediği için mısır 10 yılın zirvesine ulaştı.

 

Pazar günü kurulan deniz insani yardım koridorundan hiçbir gemi geçmedi. Ancak Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Ukrayna, Karadeniz tahıl anlaşmasını uygulamak için baskı yaptı ve Rusya'nın geri çekilmesine rağmen 16 geminin ilerlemesi için Pazartesi günü bir geçiş planı üzerinde anlaştılar.

Singapur merkezli tahıl traderı, "Durumun nasıl gelişeceğini görmemiz gerekiyor. Ukrayna'nın tahıl sevkiyatına devam edip etmeyeceği ve Rusya'nın ihracatına ne olacağı belli değil" dedi.

 

BM tahıl anlaşmasına göre, BM, Türk, Rus ve Ukraynalı yetkililerden oluşan bir Ortak Koordinasyon Merkezi (KİK) gemilerin hareketi konusunda anlaşmaya varıyor ve gemileri teftiş ediyor. Temmuz ayından bu yana Karadeniz'den 9,5 milyon tondan fazla mısır, buğday, ayçiçeği ürünleri, arpa, kolza tohumu ve soya ihraç edildi.

Küresel tarımsal emtia fiyatları son aylarda rekor seviyelere ulaşmış olsa da, yerel perakende gıda fiyatları yüksek kalmaya devam ediyor ve şimdi daha fazla yükselişle karşı karşıya.

 

Sidney merkezli bir analist, "Tipik olarak, daha yüksek tahıl fiyatlarının tedarik zincirinden süzülmesi ve tüketicileri perakende düzeyinde etkilemesi yaklaşık iki ay sürüyor" dedi.

 Jeopolitik… İnsan kaybının yanı sıra, finansal maliyetler de artıyor. IMF personeli tarafından hazırlanan yeni bir makale, gıda güvensizliğine yüksek oranda maruz kalanlar için gıda ve gübre için daha yüksek ithalat maliyetlerinin etkisinin, 2022 ve 2023'te ödemeler dengesi baskılarına 9 milyar dolar ekleyeceğini tahmin ediyor. Bu, ülkelerin gıda ve gübre ithalatını ödemek için uluslararası rezervlerini ve yeteneklerini aşındıracak.

Ayrıca, gıda endüstrisi, pandemi başladığından beri sonu gelmeyen bir komplikasyon akışına uyum sağlamak zorunda kaldı. Pandeminin başlangıcında marketlerdeki ürün kıtlığı ve boş raflardan, işgücü kıtlığı ve lojistik sorunlarından kaynaklanan devam eden küresel tedarik zinciri sorunlarına kadar, yiyecek ve içecek tedarikçileri bir dizi zorlu zorluğa uyum sağlamak zorunda kaldı.

 

Dünyanın en büyük beşinci yiyecek ve içecek şirketi Kraft Heinz'in CEO’su Miguel Patricio'ya göre, bu yıl aşırı iklim ve hava olaylarının yanı sıra Ukrayna Savaşı tarafından daha da ağırlaştırılan bu zorluklar, gıda arzını sıkı tuttu ve fiyatları yüksek tuttu ve insanların buna alışması gerekebilir. Patricio, bu hafta CNN ile yaptığı röportajda, "Her gün yeni bir sorunumuz var. Bu yeni normal" dedi: “Başlangıçta bunun bir kriz olduğunu düşündük. Artık bunun yeni bir normal olduğunu biliyoruz ve buna uyum sağlamamız gerekiyor."

Küresel ısınma ve bu yıl yaşadığımız sıcak dalgaları göz önüne alındığında, önümüzdeki yıl bu seviyelere ulaşılması ve dolayısıyla muazzam miktarda ekin, tarla ve su kaynaklarını etkilemesi bekleniyor. Bunlar, Rusya-Ukrayna savaşı sona erse bile, tarım ürünlerinin arzını daha da etkileyerek boşluğu derinleştirecek. İyi tarafından bakıldığında, savaş küresel temiz enerjiyi daha da geliştirmeye ve daha ucuz bir fiyata erişilmeye itti. Tek sorun, küresel ısınmayı durdurmanın ne kadar süreceği olarak kaldı.

 

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Pençe-Kilit Operasyonu'nda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi
 
Kriptoda iyileşme belirtileri görülüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın FED haftasına satıcılı başladı
Altın FED haftasına 1644 dolar/ons seviyesinden giriş yaparken kırmızıda bir günü geride bıraktı.
Banka müdahalesi
Yen dolar karşısında %1'den fazla değer kaybederek 151.95 yen'e kadar ...
Piyasa gündemi
Son haftalarda küresel risk iştahı ve piyasalarda toparlanma çabası gözlenmesine ...
 
Piyasaları yoğun bir hafta bekliyor
Borsa İstanbul’da direnç bölgesine ulaşılması ile ortaya çıkan baskı hisse ...
Piyasa gündemi
ECB dünkü toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımına giderken, faiz ...
Yurt içinde TÜFE verisi açıklanacak
3 Kasım Perşembe günü saat 10:00'da TÜİK tarafından yurt içi enflasyon verisi açıklanacak.
 
Ekonomik güven endeksi 97,1 oldu
Ekonomik güven endeksi Eylül ayında 94,3 iken, Ekim ayında %3,0 oranında artarak 97,1 değerini aldı.
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hareketleri
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 21 Ekim ile biten ...
Sakin gündem durgunluk yaratıyor
Bilançolar bir kenara bırakıldığında haftanın ilk üç gününde gündemin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri