Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Mercek-18 operasyonunda 4 şüpheli yakalandı
Mercek-18 operasyonunda 4 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
HABERLER>EKONOMİ
23 Mart 2022 Çarşamba - 12:07

Tahvil getirilerinde enflasyon rejimi yansıması

ABD hazine tahvillerindeki satışlar, yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in enflasyonu düşürmek için 50 baz puanlık faiz artırımına başvurabileceği yönündeki son yorumuna yanıt vermesiyle birlikte, getirileri daha da artırarak gece boyunca yoğunlaştı.

Tahvil getirilerinde enflasyon rejimi yansıması

ABD hazine tahvillerindeki satışlar, yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in enflasyonu düşürmek için 50 baz puanlık faiz artırımına başvurabileceği yönündeki son yorumuna yanıt vermesiyle birlikte, getirileri daha da artırarak gece boyunca yoğunlaştı. 2Y hazine bonolarının getirisi %2,16 ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyesi olurken, çok izlenen 10Y UST getirisi %2,39'a yükseldi. Bugün ABD'de yarının Markit üretim ve hizmet PMI'larından önce önemli bir veri açıklaması yok. Piyasalar, diğer şeylerin yanı sıra, Avrupa'da Omicron alt varyantına atfedilen artan Covid-19 vakalarını, Rusya - Ukrayna savaşını ve Rusya'ya yönelik batı yaptırımlarını izliyor.

Fed bekleneni yaptı ve faizi 25 baz puan artırdı. Savaşın belirsizliği, Fed’in önceki beklenti olan 50 baz puanlık artıştan geri durmasına neden olurken, faiz artırımlarının bundan sonraki aşamada devam edecek olması da enflasyona karşı duruştan kaynaklanıyor. Bilanço indirimi de muhtemelen Mayıs ayında açıklanacak ve Haziran ayında gerçekleşecek. Uzun dönemli olarak, projeksiyonlara bakılacak olursa Fed, enflasyonu 2024'te bile %2'ye indiremeyeceğini kabul ediyor ve savaş dinamiklerinin de enflasyonda düşüşü geciktirmesinden endişe ediliyor.

Powell açıklamalarının ekseriyetinin ardından 2 - 10 yıllık spreade baktığımızda 2018'de resesyon paniğinin tetiklendiği seviyelere yakın seviyelere düştüğünü görüyoruz. İlerleyen aşamada Fed-ECB potansiyeli bakımından Alman tahvilleri ile spreadleri de izlememiz gerekiyor. ECB aradan çıktığında Euro Bölgesi tahvillerinin talep potansiyeli de önemli olacak, çünkü Rusya krizinin direct etki alanında ve enerji konusu ciddi bir enflasyon belirsizliği yaratıyor.

Rusya'da OFZ piyasası 3 hafta sonra açıldı ve getiriler %20'ye yükseldi, ardından kamu desteğiyle geriledi. 4 Nisan'a kadar Rusya'nın yeni dolar bazlı ödemeleri var ve temerrüt riski ortadan kalkmadı. Rusya yaptığı açıklamada kupon yaptıklarını, bu konuda hala teknik bir belirsizlik olduğunu söyledi. Rusya Maliye Bakanlığı'na göre dolar ödemesi başlatıldı ve ilgili finans kuruluşları bu ödemeleri işleme koyduklarını söyledi. Ancak Rusya'nın alacaklılarının henüz ödeme almamış olması, yaptırımların Rusya'nın dolar cinsinden yükümlülüklerini geri ödemesini engellediğinin bir göstergesi olabilir. Rus makamlarına göre, dolar ödemelerine izin verilmezse borçlar ruble olarak ödenecek. Ancak derecelendirme kuruluşları, ruble ödemelerinin temerrüt teşkil edeceğini ve Rusya'nın 30 günlük bir ödemesiz döneme gireceğini savunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, 17 Mart 2022'de Citi, Goldman Sachs ve J.P. Morgan’ı yetkilendirmişti. 2022 dış finansman programı çerçevesinde ihraç tutarı 2 milyar dolar olan eurobondlara ihraç miktarının üç katından fazla talep olduğu açıklandı. 24 Eylül 2027 vadeli tahvilin kupon oranı %8,60, getiri oranı ise %8,625 oldu.

ABD tahvil getirileri yükselirken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artırımı yapılabileceğini söylemesinin ardından dolar yükseldi, bu süreçte Türk Lirası ise gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğundan farklı olarak yatay seyrediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre, mudilerin döviz korumalı lira hesaplarını vade sonunda yenilemelerine izin veriliyor. Yabancı para ve altının dahil olduğu bankalardaki yabancı para korumalı TL mevduatın kullanımında yurt içi bireyler için süre sınırı kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası YUVAM hesabının kapsamı da genişletildi. Daha önce sadece yurt dışında yaşayan vatandaşları kapsayan hesaplar, artık yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan da yararlanabilecek.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Vaka sayısı 17 bin seviyelerinde
 
Günün gelişmeleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asya piyasalarında alış ağırlıklı seyir izleniyor
Borsa İstanbul’da BIST100 Endeksi’nde yukarı yönlü hareketlerde teknik ...
Piyasaların yönü
Güne 14.82 TL seviyelerinde başlayan kur, Rusya Ukrayna savaşı gölgesinde ...
Değerli metaller enerji piyasalarında son durum
Rusya - Ukrayna arasındaki gerginlik yaklaşık 1 aydır sürüyor ve karmaşıklık hala devam ediyor.
 
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %57,26, aylık %10,12 arttı
Tarım-GFE'de (2015=100), 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %10,12, ...
Hafta boyunca fed konuşacak
Geçen hafta Fed faiz artırımını ardında bırakan piyasalar, Rusya-Ukrayna ...
Enflasyon ortamında parasal sıkılaşma
Fed, ekonominin bu sene 6 faiz artışına karşı dayanıklı olacağını düşünerek döngüyü başlattı.
 
Rusya temerrüt konusu
Rusya'nın dolar cinsinden tahvil ödemelerindeki kriz şimdilik bitti.
Fed ve ekonomik büyüme riskleri
FOMC toplantısında 2018'den bu yana ilk kez 25 baz puan faiz artırıldı.
Borsalarda gerileme ön planda
Ukrayna – Rusya arasındaki görüşmelere dair karışık açıklamalar iyimserliği ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri