Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
24 Eylül 2021 Cuma - 11:35

TCMB, Politika Faizi’ni 100 Baz Puan indirdi

Küresel taraftaki FED ve Evergrande gibi kritik meselelerinin etkilerini de takip ettiğimiz yurt içi tarafta, dünkü işlem gününün ana gündem maddesi ise; TCMB’nin yapacağı PPK toplantısından çıkacak kararlardı.

TCMB, Politika Faizi’ni 100 Baz Puan  indirdi

TCMB, Politika Faizi’ni 100 Baz Puan  İndirdi!

Küresel taraftaki FED ve Evergrande gibi kritik meselelerinin etkilerini de takip ettiğimiz yurt içi tarafta, dünkü işlem gününün ana gündem maddesi ise; TCMB’nin yapacağı PPK toplantısından çıkacak kararlardı. Saat 14:00’de açıklanan kararlarda; Politika Faizi yüzde 19.00’dan yüzde 18.00’e çekilirken, buna gerekçe olarak; küresel enflasyon gerçekleşmelerinin geçici oluşu, iktisadi faaliyette ve ticari kredilerdeki zayıflama kaynaklı talep emflasyonunda azalış beklentileri ve çekirdek enflasyon gelişmeleri(manşete göre zayıf seyretmesi)  belirtildi.

Küresel tarafta ise güne; FED’in önceki gün açıkladığı FOMC kararları ve FED Başkanı Powell’ın basın toplantısındaki açıklamaların yansımaları ile başladık. Asya seansında Hong Kong’daki tatilinde sona ermesi ile dikkatler yine Evergrande hiseleri ve Hang Seng Endeksi’ndeki fiyatlamalara çevrildi. Bu çerçevede aynı zamanda dikkatler; şirketten ve Çin yetkililerinden gelebilecek açıklamalardaydı. Dün, 83,5 Milyon Dolar civarında Dolar cinsi kupon ödemesi olan şirkete yönelik olarak Çin hükumeti tarafından; Dolar cinsi tahvil kupon ödemelerinde temerrüde düşülmemesinin istendiğinin belirtilmesi ve yine Evergrande Group’un Başkanı’nın da yöneticiler ile yaptığı toplantıda: Söz verilen konutların teslimatlarının ve varlık yönetim ürünlerinin itfalarının yapılmasını istediğine dair haber akışları olumluydu. Diğer taraftan, Çinli yetkililerin; yerel yönetimlerden Evergrande’den projelerinin devralınmasını ve olası bir çöküş için hazırlanılmasını talep ettiğine dair haber akışları ise olumsuz sayılabilecek türdendi. 

Ekonomik takvimde Avrupa’da açıklanan; Euro Bölgesi, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi önemli ekonomilerin öncü İmalat ve Hizmet PMI’larında geçen aya göre daralmalar ortaya çıkarken, özellikle de İmalat PMI’larının sene başındaki seviyelerine doğru geri çekilmelerin oluşu dikkat çekti. 

ABD’de takip edilen öncü Markit PMI rakamları da geçtiğimiz ayki rakamların altında kaldı. Yine, ekonomik takvimde ABD’de açıklanan kritik verilerde; Haftalık İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 320 Bin kişilik beklentinin üzerinde 351 Binlik negatif gerçekleşme gösterirken; bura paralel olara da Devam Eden İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları da 2 Milyon 845 Bin seviyesine yükseldi. 

Küresel ekonomik takvimdeki diğer önemli husus ise; İngiltere Merkez Bankası(BOE) MPC(Mali Politika Komitesi) kararlarıydı. Banka, beklenildiği gibi yüzde 0.1 tutarındaki faiz oranı ve 895 Milyar Pound tutarındaki varlık alım programını sabit bıraktı. Faiz kararı oy birtliği ile alınırken, varlık alım programı konusunda ise iki muhalif oy gördük.

Yeni Günde, Küresel Cephede; Majör Merkez Bankalarının Yetkililerinden Gelecek Açıklamalar Kritik Olacak!

Yeni işlem gününde, küresel ekonomik takvimde; FED Başkanı Powell ve Başkan Yardımcısı Clarida başta olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar kritik olacak. Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan Yeni Konut Satışları verisi gibi bazı önemli dataların sonuçları ile de oynaklık artışı ortaya çıkabilir.

İç tarafta ise; TCMB’nin dün açıkladığı Para Politikası Kurulu(PPK) faiz ve politika kararlarının yankıları ve ekonomik takvimde açıklanacak olan; Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni verilerinin sonuçları önemli olacak.

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler; 

USDTRY- TCMB’nın piyasa beklentisnin aksine yapmış olduğu faiz indirimi kurdaki yukarı yönlü hareketin devamını getirdi. Bu kapsamda, bu yöndeki işlemlerin devamı halinde; 8.80, 8.84,8.90 direnç bölgeleri sırasıyla takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise; 8.74, 8.70, 8.66 ve 8.64 destek noktaları izlemeye alınabilir. 

EURUSD- Paritede 1.1700 desteği üzerinde tutunma çabası devam ediyor. 1.1700 üzerinde tepki denemeleriyle güne başlıyoruz. Bu yöndeki hareketlerin devamı halinde; 1.1755-1.1775 direnç bölgesi ilk etapta önemli olacak. Buranın geçilmesi durumunda; alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Olası geri çekilmelerde ise; 1.1710, 1.1700 ve 1.1685 destek noktaları yeniden takibe alınabilir. 

GBPUSD- 1.3600 yatay destek bölgesinden gelen tepki süreci devam ediyor. GBP lehine işlemlerin devam etmesi halinde; 1.3730, 1.3755 ve 1.3800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Yeniden oluşabilecek USD lehine işlemlerde ise; 1.3690, 1.3655, 1.3635, 1.3615 destek noktaları izlenebilir. 

BRENT PETROL- Emtiada, dünkü işlem gününde; 13 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesinden kapanış gördük. Yeni günde pozitif işlemler devam ediyor. Bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 77.00 ve 77.50 direnç bölgeleri ilk etapta takip edilebilir. Yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 76.35,75.85, 75.50 ve 75.10 destek noktaları izlenebilir. 

ONS ALTIN- 1745-1750 aralığı destek haline getiren Ons Altında tepki denemeleri sürüyor. 1750, 1746 ve 1742 destek noktaları sırasıyla izlenebilir. Yukarı yönlü tepkinin devamında ise; 1758, 1764 ve 1769 direnç seviyeleri takip edilebilir. 

GRAM ALTIN TL- Teknik olarak; bir süredir kabaca 478 ve 492 aralığında oluşan yatay band Dolar/Tl tarafındaki hareketle birliklte yukarı yönde geçildi. 492 üzerinde kalındığı sürece  497, 502 ve 507 direnç bölgeleri takibe alınabilir. Oluşabilecek satıcılı işlemlerde; 494, 492 ve 486 destek noktaları ilk etapta izlenebilir.  

S&P500- Dünkü işlem gününü 4400 civarından kapatan endekste, yeni günde de şuan için 4407 seviyesinden kısmi pozitiflik görmekteyiz. Haftalık kayıplarını geri almaya yönelen endekste, yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde; 4412, 4423 ve 4437 direnç seviyeleri takip edilebilir. Yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 4392, 4380, 4360 ve 4345 destek noktaları izlenebilir. 
 
DAX30- Dünkü işlem gününü de 15505 seviyesinden pozitif kapatan endekste, yeni günde de oluşabilecek yukarı yönlü hareketler için; 15610, 15730 ve 15800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Yeniden oluşlabilecek geri çekilmelerde ise; 15405, 15300 ve 15170 destek noktaları izlenebilir. 

Kaynak:Volkan Dükkancık - Işık Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
TL mevduat faizleri ve TL kredi faizleri arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz (Deniz Yatırım)
Fed’in ardından gözler TCMB’de olacak
Fed dün akşam sona eren toplantısında beklendiği gibi tahvil alımlarının ...
Faiz kararı öncesi değerlendirme
Beklenen gün geldi. TCMB faiz kararı bugün saat 14:00’da açıklanacak. ...
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi % 0.45 değer kaybederek ...
Türkiye'ye 1,3 GW'lık güneş enerjisi projeleriyle güç verecek
GE Yenilenebilir Enerji bugün Kalyon tarafından Türkiye'deki 270 MW’lık ...
Günün odak noktasında Fed var
Hem yurt içi hem de yurt dışı piyasaların uzun süredir odaklandığı Fed ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1375 – 1410 arasında işlem aktivitesi ...
Tüm Avrupa’da tüketici elektrik fiyatlarında ciddi artış yaşanıyor
Elektrik faturaları ve Ekim ayında beklenen elektrik zammı, gündemdeki ...
Altın güçlü kalmayı başardı
Piyasalar oldukça sert satıcılı bir haftaya başlarken, altın ise güçlü ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri