Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Çelik: Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz net
Çelik: Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz net
Reklam Kurulu tüketiciyi aldatan reklamlara 94 milyon lira ceza uyguladı
Reklam Kurulu tüketiciyi aldatan reklamlara 94 milyon lira ceza uyguladı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
AYM üyeliğine Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi
AYM üyeliğine Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi
'Odacılar' olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi
"Odacılar" olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi
HABERLER>EKONOMİ
17 Aralık 2022 Cumartesi - 09:00

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Önümüzdeki 12 aylık enflasyon tahmini %34,92’ye düştü

TCMB Aralık Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %66,8 (Önceki: %68,06, kasım tahminine göre 126 baz puanlık düşüş) olmuştur.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Önümüzdeki 12 aylık enflasyon tahmini %34,92’ye düştü

TCMB Aralık Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %66,8 (Önceki: %68,06, Kasım tahminine göre 126 baz puanlık düşüş) olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; aralık ayı enflasyonu %2,69, ocak ayı enflasyonu %3,39 ve şubat ayı enflasyonu ise %2,62 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa aralık, ocak ve şubat aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %66,72, %55,14 ve %51,90 olarak gerçekleşecektir.

Önümüzdeki dönemde emtia fiyatlarındaki gerileme, baz etkisi, kredi erişimindeki kısıtlamalar, yönetilen fiyatlar üzerindeki kamu kontrolü gibi unsurlar nedeniyle enflasyondaki artış hızının düşmesi söz konusu olabilecektir. Öte yandan seçim ekonomisinden kaynaklanan bütçe açıkları, erken emeklilik, asgari ücret, KGF ve olası konut/otomobil piyasası paketleri gibi faktörlerin enflasyon etkisinin hesaplanması gerekmektedir. Enflasyonun yıl ortasında %40'lara gerilemesi muhtemel olmakla birlikte, ekstra düşüşün para politikası ve kredi koşullarından kaynaklı faktörlere bağlı olacağını düşünüyoruz.

TCMB 27 Ekim’de yayınladığı son Enflasyon Raporu’nda yılsonu tahminini %60,4’ten %65,2’ye revize etmişti. Merkez Bankası perspektifi, jeopolitik risklerle artan arz ve talep dengesizlikleri ile küresel enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında oluşan artışın enflasyondaki yükselişi tetiklediği yönündedir. Bu varsayımların temelinde de özellikle gıda ve petrol fiyatlarının yüksek rolü vurgulanmıştır.

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %34,92 (önceki: %37,47) ve %20,56 (önceki: %20,76) seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %27,74 olmuştur. 5 yıl sonraki enflasyon beklentisi ise %9,49’dan %9,11'e geriledi.

İleriye dönük TÜFE beklentileri. Kaynak: TCMB, Tera Yatırım

Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %9,18 olmuştur. Piyasa, Merkez Bankası’nın politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %9, 9, 14,86 ve 12,94 olarak öngörmektedir.

Mevcut faiz/para politikası, %84,4'lük enflasyona rağmen, %9'luk politika faizi çerçevesinde faiz oranlarının düşürüldüğü bir konseptte enflasyonu düşürmek için alışılmadık bir temel taşıyor. TCMB’nin 24 Kasım’da politika faizini %9’a düşürdüğü toplantı açıklamasındaki rehberlik çerçevesinde kısa dönemde faizlerde bir değişiklik olması beklenmemektedir. Enflasyon sebeplerini yoğun şekilde küresel emtia fiyatlarında arz ve maliyet tabanlı şoklara ve içeride ekonomik sebeplere dayanmadığı düşünülen spekülatif fiyat hareketlerine bağlayan ekonomi görüşü çerçevesinde fiyat istikrarını sağlama görevi de alternatif araçlarla yürütülmektedir. Enflasyonun küresel maliyetlerde hafifleme, döviz şoklarının kontrol altına alınması, parasal aktarım mekanizmasını işler kılması istenen finansal istikrar araçların fonksiyonu gibi etmenlerle düşeceği hesap edilmektedir. Bu çerçevede Merkez Bankası, zorlu koşullara rağmen ortodoks para politikasına ve faiz artırımlarına dönüş sinyali vermiyor. 12 aylık sürenin ardından öngörülen faiz oranları ise piyasa katılımcılarının önümüzdeki dönemde yeni ekonomi perspektifi ile genel kabul görmüş ekonomi politikaları arasında bir ayraç beklediğini gösteriyor.

TCMB’den 22 Aralık toplantısında bir önceki PPK metnindeki rehberlik doğrultusunda faiz değişikliği beklemiyoruz.

Büyüme beklentilerinde bu yıl için güçlü beklentiler korunmakla beraber alınan bazı ivme kaybı sinyalleri çerçevesinde bazı aşağı revizyonlar olduğu görülmektedir. 2022 GSYH beklentisi %5,1’den %5’e geriledi. 2023 GSYİH büyümesi tahmini ise %4,1 seviyesinde kalmıştır. Son dönemde öncü makroekonomik göstergeler ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devam ettiğine işaret etmektedir. OVP’de büyüme hedefi %5’te sabitlenirken IMF ve OECD gibi kuruluşlar Türkiye ekonomisinin bu yıl %5 üzerinde, gelecek yıl ise %3 oranında büyüyeceğini tahmin etmektedir. Son dönemde öncü makroekonomik göstergeler ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devam ettiğine işaret etmektedir.

2022 için cari açık beklentileri 48,76 milyar dolardan 46,66 milyar dolara gerilerken; 2023 için 31,09 milyar dolardan 30,62 milyar dolara geriledi. Enerji konusundaki belirsizlikler nedeniyle cari açık muhtemelen yüksek kalmaya devam edecek. Enerji krizi, ılıman mevsim ve fiyatların bir miktar kontrolü nedeniyle marjinal etkisini azaltmış olsa da, gelecekteki arz ve talep koşulları belirsizlik yaratıyor. Bu çerçevede, Avrupa'da resesyon etkileri öngörülemediğinden, dış talebin durumu ve enerji fiyatları kontrolümüz dışında bir faktör olmaya devam etmektedir. Hizmet gelirleri cari işlemler dengesine olumlu katkı sağlamaya devam ederken, özellikle enerji, altın ve €/$ paritesine bağlı olarak dış ticaret açığındaki artış sürüyor. Enerji fiyatları üzerinde jeopolitik risklerin etkisinin devam etmesi, Çin'de Kovid-19 tedbirlerinin seyri ve geçen yıla göre güçlü seyrini sürdüren DXY, ithalat üzerindeki yukarı yönlü baskının sürmesine neden oluyor. İç talebin seyri ithalatı da etkilemeye devam ediyor. Cari açığın yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Döviz kuru beklentileri 2022 yılsonu için 18,78 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 22,77 olduğunu görüyoruz. Kasım ayı anket döneminden bu yana döviz kurlarındaki sakin seyrin yansıması olarak yıl sonu kur beklentisine yansımış olduğunu gözlemliyoruz.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Bakan Yanık: "Aralıkta 366 milyon 630 bin 637 TL SED ödemesi yaptık”
 
Bakan Özer: “Aile Okulu projesiyle 1 milyon aileye ulaştık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın da kayıp sürüyor
Altın FED sonrası satıcılı seyrine devam ederken, dünkü seansı da kayıpla ...
Yabancılar, 321,5 milyon dolarlık hisse aldı
2-9 Aralık haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar, reel olarak (fiyat ...
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hareketleri
Yurt içi yerleşiklerin döviz&kıymetli maden mevduatı parite etkisinden ...
 
Bakan Nebati: "Ocak-Kasım dönemi bütçe açığı 20,4 milyar TL’ye geriledi"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından Ocak-Kasım ...
Türkiye: Bütçe, kurumlar vergisindeki artıştan sonra büyük fazla verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı kasım ayı bütçe verilerine göre, ...
Enflasyon verisi kıymetlilere yaradı
Altın dünkü seansta ABD’deki enflasyon verisiyle birlikte son altı ayın ...
 
Piyasalarda bugün
Piyasalarda Bugün Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da ZEW ...
Kıymetliler haftaya satıcılı başladı
Piyasalar açısından kritik hafta başlamışken, altın da bu kritik haftaya ...
Piyasa gündemi
Küresel risk iştahının yeni haftada toparlanma kaydettiği görülürken, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri