Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
HABERLER>EKONOMİ
15 Şubat 2023 Çarşamba - 13:04

Piyasalara analitik bakış

Yurt içi piyasalar ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle Borsa İstanbul’un 8 Şubat tarihinde Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ilişkin aldığı karar nedeniyle kapalı

Piyasalara analitik bakış

Dün ne oldu. Yurt içi piyasalar ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle Borsa İstanbul’un 8 Şubat tarihinde Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ilişkin aldığı karar nedeniyle kapalıydı.

Depremin 3. gününde kapatılan Borsa İstanbul'da hisse geri alımı yapan şirketler üzerinden yeni endeks hesaplanmasını da içeren yeni tedbirler getirildi. Borsa İstanbul'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre pay piyasası ile VİOP bünyesindeki pay ve endeks türev pazarlarında, emtia sertifikaları hariç tutulmak üzere Pay Piyasasında açılış seansı uygulanan tüm sermaye piyasa araçlarında ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören tüm sözleşmelerde; açılış seansında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmemesine karar verildi. Pay piyasasında emir işlem oranının 15:1'den 5:1'e düşürülmesi ve pay piyasasında emir işlem oranı eşik değer aşım ücretinin 0,03 kuruştan 0,25 kuruşa yükseltilmesi de kararlaştırıldı.

Geri alım yapan şirketler üzerine yeni bir endeks hesaplanmasına ve borsanın gözetim faaliyetleri kapsamında hâlihazırda devam etmekte olan yatırım aracı bazındaki tüm tedbirlerin kaldırılmasına da kararlaştırıldı. Ayrıca, VİOP'ta Pay ve Endeks Türev Pazarlarında yer alan sözleşmelerdeki bekleyen İptale Kadar Geçerli ve Tarihli emirler Borsa tarafından iptal edilecek.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan düzenlemeyle hisse geri alımlarında stopaj sıfırlandı. Borsaya destek kapsamında gündeme gelen hisse geri alımlarına yönelik vergi muafiyeti Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre tam mükellef şirketlerin iktisap ettikleri kendi hisse senetleri veya ortaklık paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden %0 oranında tevkifat yapılacak.

Dow Jones Endeksi %0,46 azalışa 34.089,27 puana ve S&P500 Endeksi %0,03 azalışla 4.136 puana geriledi. Nasdaq Endeksi %0,57 artışla 11.960 puana yükseldi. Avrupa Borsaları karışık yönlü bir seyir ile günü kapattı.

ABD Ocak ayı enflasyonu aylık bazda ekonomist beklentilerine paralel gelirken yıllık enflasyon %6,4 ile beklentileri aştı. Buna karşın ABD'de yıllık enflasyondaki gerileme serisi 7. aya girdi. ABD'de Ocak ayında yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırıldığı Çin'de beklenen ekonomik toparlanmayla günlük 2 milyon 320 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 870 bin varile ulaşması bekleniyor.

19 üyeli Euro Bölgesi'nde GSYH 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %0,1 artarken yıllık %1,9 büyüdü. GSYH, son çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla Almanya'da %0,2 ve İtalya'da %0,1 azalırken, Fransa'da %0,1 ve İspanya'da %0,2 arttı. Yıllık GSYH, Fransa'da %0,5, Almanya'da %1,1, İtalya'da %1,7 ve İspanya'da %2,7 yükseliş kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz. Yeni güne başlarken Asya Borsalarında aşağı yönlü bir seyir izleniyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,50 ekside. Dolar/TL 18,82, Euro/TL 20,20 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 103,30 seviyesinde bulunurken, Euro/Dolar paritesi 1,072 sınırında. Brent tipi petrol 84,77 dolardan, altının onsu 1.846,28 dolardan ve gramı ise 1.118 liradan alıcı buluyor.

Bugün yurt içinde Tarım ÜFE, Ücretli Çalışan Sayısı ve Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi(TL), Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi ve Dış Ticaret Dengesi verileri, ABD’de Sanayi Üretimi ve İşletme Stokları verileri takip edilecek.

Uzun vadede ne bekliyoruz. 5,19x olan BİST100 cari F/K çarpanı 7,7x olan 5 yıllık ortalamasına göre %32,7 iskontolu. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. Mevcut çarpandaki ıskontoya rağmen önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.

Ocak ayında %6,65 artan TÜFE’nin Ocak 2023 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre; Şubat ayında %2,24, 2023 yılı sonunda %32,46 ve 12 ay sonrasında %30,40 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2023 sonunda 23,12, 12 ay sonrasında ise 23,43 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2023 sonunda 30,7 milyar dolar, 2024 yılında ise 23,6 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2023 ve 2024’te sırasıyla %4,1 ve %4,3 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %9,00, 3 ay sonrasında %9,00 ve 12 ay sonrasında ise %13,65 olması beklenmektedir.

Şirket haberleri

Halk Bankası A.Ş. (HALKB; Haberin etkisi: Pozitif)

250.000.000.-TL nominal hisse ve azami 2.250.000.000.-TL tutara kadar Borsa İstanbul'da işlem gören halka açık paylarının geri alınmasına dair limitlerin artırılmasına karar verilmiştir.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (EREGL; Haberin etkisi: Pozitif)

Şirketin kendi paylarını geri alması için ayrılacak fonun en fazla 2.000.000.000,00 (İki Milyar Türk Lirası) olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

 

Kaynak:BMD Araştırma
Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu
 
Küresel piyasalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası piyasalar
AB Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 Kış” raporu yayımlandı. ...
Küresel piyasalar
Avrupa komisyonu ekonomik tahminler verisinin olumlu yönde revize edilmesi ...
Aralık ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı 10,3% oldu
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde mevsim etkisinden arındırılmış ...
 
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %8.8 düşüş ile 4,985 seviyesinden günü tamamladı.
Bakan Nebati: "Enflasyondaki düşüş eğilimi ocak ayında da sürmüştür"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ocak ayı enflasyon rakamlarına ...
TL mevduat faizi arttı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 27 Ocak haftasında ...
 
Altın satıcılı bir günü geride bıraktı
Altın dünkü seansta 1960 dolar/ons seviyesini zorlayarak son 9 ayın zirvesini ...
Fed sona yaklaşıyor
Fed 2023 yılının ilk toplantısında beklendiği gibi 25 baz puanlık artırım ...
Uluslararası piyasalar
Avrupa tarafında, bugün gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri