Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bayram tatilinde otoyollardan 11,2 milyon araç geçti
Bayram tatilinde otoyollardan 11,2 milyon araç geçti
Denizlerde av yasağı başladı
Denizlerde av yasağı başladı
Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü
Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı düzenlendi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı düzenlendi
EKPSS giriş belgeleri erişime açıldı
EKPSS giriş belgeleri erişime açıldı
HABERLER>YEREL HABERLER
12 Şubat 2020 Çarşamba - 12:21

Meclis’te gündem afet ve acil durum

Elazığ’daki 6.8’lik depremin ardından ABB Meclisi’nde gündem, afet ve acil durumlardı. ABB bünyesinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı kuruldu

Meclis’te gündem afet ve acil durum

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, ilk kez Hürriyet Ankara’nın ‘Beyaz davet’ manşetiyle duyurduğu ABB ile 25 ilçe belediyesi arasında imzalanacak ‘Afet Koordinasyon İş Birliği Protokolü’nün detaylarını önceki gün Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı toplantısı ilk oturumunda şöyle anlattı:

MÜDAHALEDE GENİŞ İŞBİRLİĞİ

“Ankara’nın 8 bin 500 kilometre caddesi var. Ama sokak sayısı son derece fazla. Temin edeceğimiz çipleri, kameraları, GPS ile beraber ilçe belediyelerinin de araçlarına takıp, yazılımla takip etmek istiyoruz. O anda hangi araç yakınsa onu yönlendireceğiz. Daha büyük bir operasyon düşünülüyor. Sadece kara buza müdahale değil. Afete müdahalede geniş bir hazırlığımız var. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Elazığ’daki deprem daha iyi hazırlık yapmamız gerektiğini gösterdi. Daha koordine olabilir miyiz diye işbirliği için bu teklifi sunuyoruz.” Başkan Yavaş ayrıca İstanbul’daki gibi Ankara’ya da Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) kuracaklarını açıkladı. Yavaş, “Maalesef Ankara’da gerektiği gibi bir Afet Koordinasyon Merkezi yok. AKOM için projemiz hazır. Yeni bir bina inşa edeceğiz, teknolojik altyapısını sağlayacağız” dedi.

TEK ELDEN PROBLEME YOL AÇAR

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ise protokolle ile ilgili çekincelerinin olduğunu belirterek şunları söyledi: “Zaten birçok belediyemiz bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Hiç kimse ‘burası benimdir değildir’ anlayışıyla hareket etmiyor. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir’de toplantı yapıldı, protokol taslağı ortaya konuldu. Bunun bir takım hukuki sorunlara yol açacağını düşünüyorum. Yönetimin tek elden yapılması problemlere yol açacaktır. Bunun da iyi düşünülmesi lazım.” ABB ile 25 ilçe belediyesi arasında imzalanacak ‘Afet Koordinasyon İş Birliği Protokolü’ne ilişkin Başkanlık Yazısı Plan ve Bütçe ile Hukuk ve Tarifeler komisyonlarına gönderildi. Protokol, komisyonlarda görüşüldükten sonra yeniden Meclis’e gelecek.

DEPREM DAİRESİ NELER YAPACAK?

Öte yandan Meclis, oy birliğiyle ABB bünyesinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile bu daire altında 5 şube müdürlüğü kurulmasını kararlaştırdı. Daire başkanlığında olası afet durumlarının öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere üç aşamalı müdahale planları hazırlanacak. ABB bünyesinde kurulacak uluslararası standartlardaki AKOM koordinasyonunda daha önceden tespit edilen ve eylem planı hazırlanan doğal afet riski taşıyan alanlar dahil kar ve buzla mücadeleye, sel ve su taşkınlarının yaşanacağı sıcak noktalara daha hızlı müdahale edilmesi sağlanacak.

24 Ocak’ta merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8’lik depremde çok sayıda yapı hasar görürken Elazığ ve Malatya’da 41 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de yaralanmıştı.

EKİPLERE EĞİTİM VERİLECEK

İlk etapta sahaya inebilecek mobilize 200-300 kişilik uzman ve sertifikalı ekipler oluşturulacak ve gönüllüler eğitilecek. Kimyasal atıklar ve radyoaktif kirlenmelerle ilgili riskleri öngören hareket planını da hazırlayacak olan deprem dairesi bünyesinde; Jeolojik Araştırmalar ve Zemin İnceleme, Afet Koordinasyon Merkezi, Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme, İdari ve Mali İşler ile Afet Teknolojileri İzleme ve Eğitim olmak üzere 5 şube müdürlüğü hizmet verecek. Deprem dairesi ayrıca deprem ve zemin inceleme amaçlı rapor, etüt, harita, plan ve projeler de yapacak.

‘İNŞALLAH ANKARA MUZUNU HEP BİRLİKTE YERİZ’

ANKARA’da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için aralarında damızlık fıstık bahçesi kurulması, çiftçilere çilek bahçesi ekipman desteği verilmesi, tıbbi ve aromatik bitki verilmesi, muz seraları kurulması gibi tekliflerin yer aldığı 14 Başkanlık Yazısı da oy birliğiyle kabul edildi. Muzun Ankara’da nasıl yetiştirileceğini merak ettiklerini belirten AK Partili Mehmet Emin Ayaz, “100 bin lira harcayıp 50 bin liralık muz yetiştirecekseniz bunu yapmayın. Muz eninde sonunda yetişir. İnşallah Ankara muzunu hep birlikte yeriz” dedi. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı’nın Ziraat Mühendisi olduğunu ve ilmine saygı duyulması gerektiğini belirten Başkan Mansur Yavaş ise “Başarısız olursa onun da faturasını ödeyecektir” dedi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da araştırma yapılarak, paranın boşa harcanmaması gerektiğini vurguladı.

KÖSE FOTOĞRAFLARI GÖSTERDİ YAVAŞ GÖRÜNTÜYÜ İZLETTİ

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin konuşması ise tansiyonu yükseltti. Köse, ilçedeki caddelerde bozuk olan yolların fotoğraflarını getirdiği şövaleden gösterdi ve Mamak’lıların çalışmalar nedeniyle çukur ve çamurla boğuştuklarını anlattı. Köse, “ASKİ Mamak’ta çok dikkatsiz, düzensiz ve dağınık çalışıyor. Züccaciye dükkanına giren fil gibi çalışıyor” eleştirisinde bulundu. Mamak Belediyesi’nin önündeki sel baskınının görüntülerini Meclis’e izleten Yavaş, “Murat Bey’in asıl muhatabı ASKİ Genel Müdürü. Kendisine o işleri niye yaptırdığını sorsun. Belediyede yeni bir yapılanma yapıyoruz, bütün verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” yanıtını verdi. CHP’li Ertan Işık da Köse’ye sert sözlerle yüklendi.

MECLİS’TEN NOTLAR

-Beltaş tarafından işletilen Sıhhiye’deki otoparkın işletme hakkı 25 yıllığına Hacettepe Üniversitesi’ne devredildi.

-AK Partili Murat Akça, Deprem Master Planı’nın tamamlanması gerektiğini vurguladı. Başkan Yavaş, yapı stoğunu incelettirmeye başladıklarını belirterek öneriyi dikkate alacaklarını kaydetti.

-CHP’li Serdar Kendir’in önergesi ile Karşıyaka Mezarlığı’nda cenaze namazının kılındığı alanın etrafının kışın demonte sistemle kapatılması kararlaştırıldı.

-Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ABB eski Meclis Üyesi Zafer İçyer’in adının Sincan Malazgirt Mahallesi 93. Cadde’ye verilmesi 4 partinin önergesi ile kabul edildi.

-AK Parti, CHP ve MHP’nin önerisi ile ABB’den emekli memurlara emekli kimlik kartı verilmesi kararlaştırıldı.

-MHP’li Mehmet Yıldız, 2000-2013 yılları arasında tıbbi atık toplanması ve bertaraf edilmesinin tek şirket tarafından yürütüldüğünü, firmanın eksik iş yaptığını, firmaya fazla ödeme yapıldığı, konuyla ilgili şaibeler olduğunu belirterek soru önergesi verdi. Başkan Yavaş, tıbbi atık ve katı atıkla ilgili teftiş soruşturmasının yapıldığını önergenin de buna ilave edileceğini söyledi.

-AK Partili Meclis Başkanvekili Fatih Ünal da tüm parti grupları adına ABD’nin ‘Yüzyılın Planı’ adıyla Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden planını tanımadıklarını ve kınadıklarını ifade etti.

 

 
Musiki Muallim Mektebi’nde ilk ders yetenek keşfi
 
Dünyada 65 milyon epilepsi hastası var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kent beyaza büründü
Başkent’te dün sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı yüksek kesimleri ...
Mezatının gözdesi ‘Kırmız gül’
Ankara ve çevre illerden ‘Sevgililer Günü’ için hazırlanan çiçekler, Gölbaşı’ ...
Musibet ve belaların defi için 41 kurban
Son zamanlarda Türkiye genelinde yaşanan doğal afet ve kazalara karşı, ...
 
Bostancık caddesi’nde kazı eziyeti
ASKİ Altındağ’daki Bostancık Caddesi içme suyu hattı için kazı yaptı. ...
Soğan fire vermeyecek
Polatlı Ticaret Odası, Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çankaya ...
Kâbus sona erdi
Çankaya’nın Aşıkpaşa Mahallesi’nde muhtarlığın yanında bulunan ve tehlike ...
 
Başkent eksi 11 derece ile buz tuttu
Ankara’da kış mevsiminin en soğuk gecelerinden biri yaşandı. Önceki akşam ...
ABB’de deprem dairesi kurulacak
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ‘Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme ...
Validatörde refakatçiye yeni anons
EGO Genel Müdürlüğü, kentte metro, Ankaray, EGO ve özel halk otobüsleri ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri