Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
3 Eylül 2019 Salı - 13:30

Meclis’te gündem ‘kademeli tarife’ olacak

Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti ve MHP grubu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin su ücretlerinde zamma neden olacak olan ‘kademeli tarife’ uygulamasına Meclis’te ret yönünde oy vereceklerini açıkladı. CHP grubu teklifin ASKİ’den geldiğini vurgularken, İYİ Parti grubu da yatırımlar için düzenlemen

Meclis’te gündem ‘kademeli tarife’ olacak

Hürriyet Ankara, ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı’nın Meclis’teki parti gruplarına ve Plan Bütçe Komisyonu üyelerine yaptığı sunumla birlikte gündeme gelen suücretlerindeki ‘kademeli tarife’ düzenlemesini Belediye Meclisi’ndeki parti gruplarına sordu. AK Parti ve MHP düzenlemeye ‘ret’ vereceklerini belirtti. CHP ve İYİ Parti grupları ise teklifin ASKİ’den geldiğini, yatırımlar ve su tasarrufu için düzenlemenin gerekli olduğunu ve kararı Meclis’in vereceğini açıkladı.

 

500 MİLYONUN ÇIKMASINI ENGELLEYECEĞİZ

 

Düzenlemeye ret vererek Ankaralıların cebinden yıllık 500 milyon TL’nin çıkmasını engelleyeceklerini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Mümin Altunışık şunları söyledi: “Mansur Bey seçimden önce bu indirimler olduğunda dedi ki; ‘Ben gelmeden indirimler başladı. Bu indirimler devam edecek.’ Geldi ilk olarak ulaşıma zam yaptı. Sonra da suya zam yapıyor. Görünen o ki, bunlar devam edecek. Daha önceki sözleriyle çelişen faaliyetlere başladılar. Mustafa Bey’in (Mustafa Tuna) döneminde biz iki kez suda indirim yaptık. Şu anda ASKİ zarar etmiyor yine kâr ediyor. Aslında biraz daha indirim yapılabilir. Şimdi kademeli olarak neredeyse yüzde 100’e yaklaşan bir zam var. 11-20 metreküp arasında yüzde 50, 21 metreküp üstünde yüzde 80 zam yapılıyor. ASKİ genel müdürünü dinledik ama tatmin olmadık. Komisyonda da reddettik bunu. Önerilen bu kademeli tarifeyi AK Parti grubu olarak reddediyoruz. Meclis’ten geçmeyecek. Biz Ankaralının cebinden 500 milyonun çıkmasını engelleyeceğiz.”

AİLELER MAĞDURİYET YAŞAYACAK

ASKİ’de geçmiş dönemde indirim yapan yönetim ile kademeli tarife önerisi yaparak zam talebinde bulunan yönetimin aynı olduğuna dikkat çeken MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan şöyle konuştu: “Kademeli sisteme geçmek fiyat artışı yapmak, suya zam yapmak demektir. Kamu kaynaklarını doğru kullanıp, kurumu doğru yönetmek yerine her zararın maliyetini vatandaşın sırtına yüklemek nasıl bir anlayıştır. Zaten zorluklarla ayakta durabilen Ankaralıya önce toplu taşımada yapılan artışla bir maliyet yüklendi. Şimdi de su fiyatlarında artış yapılarak bir bedel ödetilmeye çalışılıyor. 4 kişilik bir ailenin bugün ödediği fatura ile zamdan sonra ödeyeceği fatura arasında yüksek bir artış olacak. 2 kişilik bir aile de aynı mağduriyeti fazlasıyla yaşayacak. Biz buna ret vereceğiz. Ankaralıyı zor durumda bırakmaya kimsenin hakkı yok.”

16 BÜYÜKŞEHİRDE UYGULANIYOR

Kademeli su tarifesi önerisinin ASKİ’den geldiğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Coşkun Torun şu ifadeleri kullandı: “Biz bu işe siyasi olarak bakmıyoruz. Bu konuyla ilgili de ASKİ genel müdürümüz bir brifing verdi. ASKİ genel müdürü önceden de genel müdür olarak görev yapan bir bürokratımız. Son bir yılda suda dört kere indirim yapıldı. Bu dönemde bize ASKİ’de yatırımların yapılabilmesi, Ankara’da su kaynaklarının yetersiz olması, yer altı sularının kalitesiz olması ve vatandaşın biraz daha tasarruf yapması için bir teklif getirdi. Bu uygulama 30 büyükşehirden 16’sında uygulanıyor. Su tüketiminin çoğunluğu 0-10 metreküp arasında. Bu zam oranı bu grubu çok etkilemiyor. Bunda takdir meclisin. Siyasiler olarak bunu Meclis’te konuşacağız, ortak karar vereceğiz.”

10 YILDIR ASKİ’DE YATIRIM YAPILMAMIŞ

ASKİ’nin yatırımları gerçekleştirmesi için bu düzenlemenin yapıldığını vurgulayan İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker şunları kaydetti: “Neredeyse son 10 yıldır ASKİ’de yatırım yapılmamış. Ankara’nın birçok ilçesinde altyapı ile ilgili sorunlar var. ASKİ genel müdürü, acil yapılması gereken bu işler için ASKİ 1 milyar 650 milyon TL’lik yatırım programı oluşturmuş. ASKİ’nin diğer giderleri de var. Yıllık hesaba vurulduğunda zarar ediyor, bütçeler birbirini karşılamıyor. Bu işler yapılmazsa, vatandaşın büyük sıkıntıları olacak. ASKİ, bu yatırımları yapmak için ya kredi kullanacak yine Ankaralı buna faiz ödeyecek ya da bu düzenlemeyi gerçekleştirecek. Ankara’nın menfaati için tüm parti grupları olarak ASKİ Genel Müdürü’nün sunumunu dinledik. İstişareler yapıldı. Sonuçta karar Meclis’e gelecek, Ankara’nın faydasına neyse o olacak.”

TARİFE SUNUMU YAPILMIŞTI

ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı, çarşamba günü Meclis’teki parti gruplarına ‘kademeli tarife’ teklifi ile ilgili sunum yapmıştı. ASKİ tarafından teklif edilen kademeli tarifede konutlardaki su ve atık su bedelinin 10 metreküpe kadar 5 TL, 11-20 metreküp arası 7.50 TL, 21 metreküp ve üzerine ise 9 TL olması önerildi.

 
Fabrikada üretim sürecek
 
Yürü be merdiven
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 bin 19 çocuğa sünnet şöleni
Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 2 bin 19 çocuk için sünnet şöleni düzenledi.
76 bin ton asfalt serildi
Çankaya Belediyesi, ilçede yer alan 123 mahallede tam kaplama, renkli ...
Satın almayın sahiplenin
Kahramankazan Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sokak Hayvanları ...
 
20 durak yapılacak
Altındağ Belediyesi,statüsü köyden mahalleye dönüşen; Peçenek, Kavaklı, ...
Ağaçta mahsur kaldı itfaiye kurtardı
Sincan’da çıktığı ağaçta mahsur kalan kedi, itfaiye ekiplerince kurtarıldı.
Kaldırıma süs oldu
Okur Mehmet Gürer, kaldırımda süs gibi duran yangın hidrantlarına dikkat ...
 
372 konut için kura çekildi
Ankara'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan 372 ...
Sekiz minibüs hizmet veriyor
Güdül Belediyesi, ilçede pazarın kurulduğu pazartesi günleri için mahallelere ...
‘Sıfır atık’ seferberliği
Sincan Belediyesi, meydanlara, sokaklara, iş yerlerine toplam 34 adet ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Cemaatlerde İktidar Kavgaları ve Gerçek İman
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri