Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan, Oruç Reis'i Somali'ye Uğurladı
Erdoğan, Oruç Reis'i Somali'ye Uğurladı
Bakan Bayraktar, Kıtalar Arası Enerji İşbirlikleri Üzerine Paylaşımlarda Bulundu
Bakan Bayraktar, Kıtalar Arası Enerji İşbirlikleri Üzerine Paylaşımlarda Bulundu
9 Ayda 32 Bin 445 Sıcak Hava Balonu Havalandı
9 Ayda 32 Bin 445 Sıcak Hava Balonu Havalandı
Zehir Tacirlerine Operasyon
Zehir Tacirlerine Operasyon
Cumhurbaşkanlığı Atama ve Görevden Alma Kararları Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanlığı Atama ve Görevden Alma Kararları Resmi Gazete'de
HABERLER>EKONOMİ
31 Ocak 2023 Salı - 13:51

Küresel piyasalar

Faiz oranının küresel krizden bu yana en yüksek seviyeye yükseltilmesinin beklendiği FOMC toplantısı öncesinde satıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, federal fonlama oranının küresel krizden bu yana en yüksek seviyeye yükseltilmesinin beklendiği FOMC toplantısı öncesinde satıcılı seyir izledi. Yarın sona erecek olan FOMC toplantısında Fed’in federal fonlama oranını 25 baz puan artırırken, faiz artış boyutunu 50 baz puandan küçültmesi bekleniyor. Enflasyonla mücadele konusunda verilen ciddi mücadelenin sonuç verdiği gözlemlense de, Fed Başkanı Powell’ın faiz artırım sürecini bir süre daha devam ettirmesi bekleniyor. Toplantıya ilişkin olarak özellikle Powell’ın finansal koşulların gelişimini nasıl değerlendireceği ana belirsizlik unsuru olarak öne çıkıyor. En şahin risk olarak ise, Powell'ın son dönemde finansal koşullardaki gevşemeden ve hisse senedi fiyatlarında bu yıl şimdiye kadar görülen keskin yükselişten duyduğu rahatsızlığı dile getirmesinin olacağı öngörülüyor. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizi yükseliş eğilimini sürdürerek %4,23 seviyesinden kapanırken, 10 yıllık ABD tahvil faizi %3,54 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 1,43 puan artışla 19,94 seviyesine yükseldi. Nasdaq endeksi %1,96 düşüş kaydederek 11.393,81 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi %1,30 değer kaybederek 4.017,77 seviyesinden kapanırken, Dow Jones endeksi %0,77 düşüşle 33.717,09 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasaları cephesinde de, kritik küresel merkez bankaları Fed ve AMB’nin faiz kararı toplantıları öncesinde satıcılı seyir görülüyor. Fed cephesinde ileriye dönük şahin beklentiler piyasalarda risk algısını zayıflatırken, Fed’e göre daha agresif bir sıkılaşma patikası yürüten AMB’nin 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi öngörülmekle beraber kalıcı enflasyonun engellenmesi için somut adımlarını sürdürme konsundaki kararlılığı piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Öyle ki, bölgede Ocak ayı enflasyonunun manşet bazda yıllık olarak %8,9 seviyesine gerilemesi öngörülmesine karşın bu seviyenin tarihi zirve seviyenin yakınlarında olduğunu gözlemliyoruz. Aynı zamanda, dün İspanya’dan beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerinin de riskleri bir miktar artırdığı gözleniyor. Asya özelinde ise bu sabah Çin’de açıklanan resmi PMI verileri takibimizdeydi. İmalat PMI Ocak ayı verisi aylık bazda 3,1 puan artışla 50,1 puan ile piyasa beklentisini aşarken, imalat dışı PMI, Ocak ayında imalat sektörüne göre çok daha güçlü bir büyüme ortaya koydu. Ekonominin yeniden açılması ile imalat dışı PMI Aralık ayındaki 41,6 puandan son 7 ayın en yükseği olarak 54,4 puana çıktı. ABD vadeliler cephesinde ise, satıcılı seyrin Tech 100 vadeli endeksi öncülüğünde devam ettiğini izliyoruz.

Bugün ABD’de MNI Chicago PMI ve CB tüketici güveni verileri takip edilecek. MNI Chicago PMI Ocak ayı verisinin de aylık bazda 0,2 puan artışla 45,3’e yükselmesi bekleniyor. CB tüketici güveni verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi aylık bazda 0,6 puan artış görüleceği yönünde. Euro Bölgesi cephesinde de 4Ç22 büyüme verisi izlenecek. Bölge ekonomisinin 4Ç22’de çeyreksel bazda %0,1 daralma kaydettiği, yıllık bazda ise %1,7 büyüdüğü öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ADP ve JOLTS istihdam verilerine ek olarak, inşaat giderleri ve ISM imalat PMI ve FOMC toplantısı takibimizde olacak. Ocak ayı ADP özel sektör istihdamı değişiminin 170k seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, JOLTS açık iş pozisyonları verisinin 10,3 mn seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. İnşaat giderleri Ocak ayı verisinin ise aylık bazda değişim göstermesi beklenmiyor. Ocak ayı FOMC toplantısında da federal fonlama faiz oranının 25 baz puan artışla %4,75’e yükseltilmesi bekleniyor. İmalat cephesinde ise ISM imalat PMI Ocak ayı verisinin aylık bazda 0,4 puan düşüşle 48’e gerilemesi bekleniyor. İstihdam verisinin de 1,4 puanlık düşüşle 50’ye gerileyeceği öngörülürken, ödenen fiyatlar verisinin 0,6 puan artışla 40’a yükseleceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde de TÜFE verisi izlenecek. Ocak ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %8,9 ve %5,1 artışlar kaydetmesi öngörülüyor.

Dün piyasalarda neler oldu? Dün BIST 100 endeksi %0,18 artışla 5.201 seviyesinden başlangıç yaptı. Sabah saatlerinde 5.140 seviyelerine gerileyen endeks, 5.200 seviyesinin üzerini test etmiş olsa da burada kalıcılık sağlayamadı. Gün içinde devam eden realizasyonların etkisiyle endeks %1,84 düşüşle 5.096,29 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi %0,19 artarken, sanayi endeksi %1,53 geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Yurt içi piyasalara ilişkin olarak BIST 100 endeksinin, küresel benzerlerinde hakim olan satıcılı seyrin etkisiyle zayıf kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Yurt içinde bugün dış ticaret dengesi ve turist girişleri verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere Kasım ayı dış ticaret dengesi verisi 8,76 milyar dolar açık olarak gerçekleşmişti. Yabancı turist girişleri de %44,6 artış göstermişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın yurt içinde imalat PMI verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Aralık ayı verisi aylık bazda 2,4 puan artışla 48,10 seviyesine yükselmişti. Endeksin küresel benzerlerinde hakim olan satıcılı seyrin etkisiyle zayıf kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz

Tahvil ve Döviz Piyasasında Fiyatlamalar FED, ECB ve BOE’nin faiz kararlarının takip edileceği haftaya küresel piyasalar temkinli başlangıç yaptı. Fed’in 25 bp, ECB ve BOE’nin ise 50’şer bp faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Diğer yandan İspanya’da enflasyonun beklentilerin aksine yükseliş kaydetmesi sonucu artan şahin ECB beklentileri ile Euro/Dolar paritesi tekrar 1,09 seviyesine yükselirken, DXY 101,93 seviyesinde fiyatlandı. Küresel tahvillerde de satış eğilimi izlenirken ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi 2 bp artışla %3,53, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 3 bp artışla %2,27 ve İtalya 10 yıllık gösterge faizi 5 bp artışla %4,15 seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 6 bp artışla 559 bp’a yükselirken, paralelinde Hazine eurobonlarında da satıcılı seyir izlendi ve Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 4 bp artışla %9,18 seviyesinde yükseldi. Yurt içi TL tahvil piyasasında BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 5,6 milyar TL’ye gerilerken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 6 bp artışla %10,45, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 17 bp artışla %10,58 seviyesinden günü tamamladı.

TL likidite tarafında TCMB 51 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 60 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 198 milyar TL seviyesine yükseldi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 1,4 milyar TL ilave fonlama sağladı.

TCMB tarafından yayımlanan haftalık menkul kıymet verilerine göre ÖSBA stoku 20 Ocak ile biten haftada bir önceki haftaya göre 3,1 milyar TL artarak 229,4 milyar TL’ye yükseldi. İlgili haftada ÖSBA stokunu en çok artıran grup 2,2 milyar TL ile bankalar olurken, en çok azaltan grup 242 milyon TL ile diğer finansal aracılar oldu.

 İngiltere’de Lloyds Banking Group tarafından hazırlanan aylık iş barometresine göre güven 5 puan artarak yüzde 22 seviyesine çıktı. Veri 6 ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

ABD’de Biden hükümeti Çinli Huawei Technologies’in Intel ve Qualcomm’un da aralarında olduğu tüm ABD’li tedarikçileriyle ilişkisini tamamen koparmayı değerlendiriyor.

ABD Başkanı Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile 1 Şubat'ta bir araya gelerek federal borçlanma tavanının artırılmasını görüşecek. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ellerinde bulunduran Cumhuriyetçiler borçlanma tavanını yükseltmek için Biden yönetiminin harcama kısıntısına gitmesini istiyorlar. Biden'in McCarthy ile görüşecek olması borçlanma limiti üzerinde bir müzakereyi reddeden tavrında değişiklik olarak değerlendiriliyor. IMF’nin raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini de %3 olarak korunurken, 2024'te de %3 büyüyeceği öngörüldü. Türkiye ekonomisinin 2022 yılı büyüme beklentisi ise %5,5 olarak belirlendi. IMF geçen yıl ekim ayında yayımladığı raporda Türkiye ekonomisinin 2022'de % 5 büyüyeceğini öngörmüştü. Türk-İş Ocak 2023 araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre %9,02 oranında gerçekleşti.

AB, Rus rafineri petrol ürünlerine yönelik ambargoya hazırlığı yaparken, Rusya’nın Baltık Denizi ve Karadeniz limanlarından yapacağı dizel sevkiyatların önümüzdeki ay yaklaşık 2,74 milyon ton ile Ocak 2020'den bu yana en yüksek ihracat oranına ulaşacağı belirtildi.

WSJ’nin kaynaklara ve Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre İsrail, İran'a İHA'lar ile saldırı düzenledi. Açıklamada, hava savunma sistemlerinin İHA'lardan birini düşürdüğü, diğer iki İHA'nın ise deponun çatışına düştükleri ve çatıda küçük bir hasara yol açtıkları vurgulandı.

ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 579 milyar dolardan 932 milyar dolara yükseltti. Yurt Dışı Haberler 31.01.2023 Yurt Dışı Haberler IMF, küresel ekonomik büyüme hızının Rusya-Ukrayna savaşı ve devam eden enflasyonla mücadelenin etkisiyle %3,4'ten bu yıl %2,9'a gerileyeceğini tahmin etti.

IMF'nin raporunda, ABD ekonomisinin 2023 yılına ilişkin büyüme tahmini %1'den %1,4'e çıkarıldı. Ülke ekonomisinin 2024 yılı büyüme tahmini de %1,2'den %1'e çekildi. Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini %0,5'den % 0,7'ye yükseltilirken, 2024 yılı tahmini %1,8'den %1,6'ya revize edildi.

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer verilen rapora göre, Çin'in bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisi %4,4'ten %5,2'ye yükseltildi. Çin ekonomisinin 2024 yılı büyüme tahmini ise %4,5 olarak korundu.

Hindistan ekonomisinin bu yıla dair büyüme beklentisi %6,1'de ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini de %6,8'de sabit tutuldu.

BP yayımladığı yıllık tahminlerde petrol ve gaz için talep görünümünü aşağı yönlü revize etti. Kurum, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ülkelerin enerji güvenliğine gelecek 10 yılda daha fazla önem vererek yenilenebilir enerjiye yatırımlarda hız vermelerini sağlayacağını ve bunun sonucu olarak fosil yakıtlara talebin azalacağını öngördü. 2035 için petrol talebi tahminini geçen yılki tahminine göre yüzde 5 düşürerek 93 milyon varil/gün seviyesine indiren BP, doğal gaz talebini de yüzde 6 düşürdü.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin ve Selman'ın telefonda görüştüğü ifade edildi. Açıklamada, Putin ile Bin Selman'ın, petrol piyasalarındaki gelişmeleri ele aldığı belirtildi. OPEC ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubu nezdinde yürütülen işbirliğinin istişare edildiği kaydedilen açıklamada, ikilinin görüşmede siyaset, ekonomi ve enerjideki ikili işbirliğinin ilerletilmesine yönelik değerlendirmeler yaptığı aktarıldı.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka kayıtlı sermaye tavanının 10 milyar TL'den 25 milyar TL'ye yükseltilmesi, Kayıtlı Sermaye Tavanı İzin Süresinin 2027 yıl sonuna kadar uzatılması ve Esas Sözleşme'nin 5. maddesinin tadil edilmesine ilişkin olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulu'na yapılan başvuru onaylandı.

İş GYO (ISGYO, Pozitif): İş GYO, 4Ç22’de piyasa ortalama beklentisi olan 7.460 milyon TL’nin %9,7 üzerinde, yıllık bazda %520,6 artışla 8.186 milyon TL net kar açıkladı. Yatırım amaçlı gayrimenkullerin değer artışı güçlü net kar büyümesinde etkili oldu. Net satış gelirleri piyasa ortalama beklentisi ile uyumlu gerçekleşirken, yıllık bazda %19 düşüş görüldü. FAVÖK ise 4Ç22’de ortalama piyasa beklentisi olan 63 milyon TL’nin üzerinde 110 mn TL seviyesinde gerçekleşti. Yıllık bazda maliyetlerdeki gerileme operasyonel karlılığın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinde etkili oldu. Hem net kar hem operasyonel karlılık tarafında beklentilerin üzerinde gerçekleşen son çeyrek finansal sonuçlarının hisse performansına etkisini ‘pozitif’ olarak değerlendiriyoruz.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 30.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 10,43 TL – 10,47 TL (ağırlıklı ortalama 10,45 TL) fiyat aralığından toplam 250.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alındı. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %0,93'e ulaştı.

MLP Sağlık (MPARK, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 30.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 79,00 TL – 80,95 TL (ağırlıklı ortalama 79,94 TL) fiyat aralığından toplam 21.578 TL nominal değerli MPARK payları geri alındı. Bu işlemlerle birlikte, 30.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 8.551.500 TL olup, bu payların sermayeye oranı %4,1106'ya ulaştı.

Ulusoy Un (ULUUN, Pozitif): Şirketin ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi'nde 37.200Ton/Yıl kapasiteli makarna üretim hattı için proje çalışmalarına başlanmış olup, teşvik belgesi çıkarıldı.

Anel Elektrik (ANELE, Nötr): Şirketin %100 oranında pay sahibi olduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde mukim bağlı ortaklığı Anel Emirates General Contracting - Sole Proprıetorshıp L.L.C. ödenmiş sermayesini 150.000 AED' den 64.375.000 AED'ye arttırmış olup, şirketin sermaye artışına Anel Emirates General Contracting - Sole Proprıetorshıp L.L.C.' den olan alacağının sermayeye ilavesi marifetiyle katılmasına karar verildi.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Aydemir siyasi ve iktisadi gündemi değerlendirdi
 
SMA tedavisindeki iki ilaç tedavi rehberine alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asya borsaları geriledi
Avrupa ve ABD ekonomilerinde yavaşlama beklentileri, sıfır vaka politikasından ...
Uluslararası piyasalar
Alman ekonomisinin resesyona girebileceğine yönelik endişeler güçlenmeye başladı.
Altının gözü Fed toplantısında
Altın geçtiğimiz hafta alıcılı bir haftayı geride bırakırken, altı haftayı ...
 
Yoğun gündem volatiliteyi yüksek tutabilir
Yurt içi piyasalarda volatilitenin arttığı ve negatif ayrışmaların öne ...
Bakan Nebati: "Türkiye borçla faizle değil yatırımla üretimle büyüyor"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, faiz harcamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Uluslararası endeks raporu
Avrupa borsaları dünü alıcılı tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi % 0,34 ...
 
Altın rallisine devam ediyor
Altın dünkü seansta bin 948 dolar/ons seviyesine kadara uzanırken, geçtiğimiz ...
Gündem yoğun, volatilite yüksek
Hem siyaset hem de makroekonomi tarafında gündemin oldukça hareketli olduğu ...
Bakan Nebati: "Ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun, yapılandırılacak"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını açıkladı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Bu durum sadece Tiyatro’da mı?
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Ayasofya’nın eski imamı feryat etmiş; ama?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Tecavüze yeltenene bile serbestsin diyen bir adalet sistem olabilir mi?
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Korkut!!!
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Dene ve gör!
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Bindiğin dalı kesme!
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri