Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
17 Haziran 2022 Cuma - 12:22

Küresel piyasalar

Dün küresel piyasalarda genel olarak negatif bir seyir görüldü. ABD Merkez Bankası Fed’in 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına gitmesinin ardından artan resesyon korkularının etkisiyle endeksler gün boyu negatif bir seyir izledi.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda genel olarak negatif bir seyir görüldü. ABD Merkez Bankası Fed’in 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına gitmesinin ardından artan resesyon korkularının etkisiyle endeksler gün boyu negatif bir seyir izledi. Fed projeksiyonlarında büyüme tahminlerinin aşağı yönlü, işsizlik tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmiş olması piyasalar adına tedirgin edici bir gelişme olarak öne çıktı. Avrupa endekslerinde görülen yüksek hacimli satış hareketine paralel ABD endekslerinde de sert satışlar görüldü. Dow Jones endeksi 700 puanın üzerinde değer kaybederek Ocak 2021'den bu yana ilk kez 30 bin puanın altına düştü. Kapanışta Dow Jones endeksi %2,42 düşüşle 29.927,07 puana geriledi. S&P 500 endeksi %3,25 azalarak 3.666,77 puana, Nasdaq endeksi ise %4,08 kayıpla 10.646,10 puana indi. S&P 500 endeksi Ocak ayındaki zirvesinden yaklaşık %24, Nasdaq endeksi ise Kasım ayındaki zirvesinden yaklaşık %34 gerileyerek teknik açıdan ayı piyasasını teyit etti. ABD'de Philadelphia Fed İmalat Endeksi, beklentilerin aksine Haziran’da eksi 3,3’e gerileyerek imalat sektöründe daralma yaşandığını gösterdi. ABD Çalışma Bakanlığı, haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 11 Haziran ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 3 bin kişi azalarak 229 bine indi. ABD'de 30 yıl vadeli mortgage/konut kredisi için ortalama faiz oranı ise %5,78 ile Kasım 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Açıklamalar sonrasında karışık seyreden ABD 10 yıllıkları gün içerisinde %3,49 seviyelerini test etmesine karşın gün sonunda hafif alıcılı şekilde %3,23 seviyesinden işlem gördü. ABD 2 yıllık getirileri ise 7,7 baz puan düşerek %3,11 olarak gerçekleşti. Dün küresel risk iştahındaki azalma ve Avrupa merkez bankalarının para politikasında sıkılaştırma adımlarını hızlandırmasının ardından dolar endeksi sert düşüşler yaşadı. Gün içerisinde en yüksek 105,493 seviyesini test eden endeks gün sonunda kayıp ile 103,6 civarında fiyatlandı. DXY bu sabah 104,2 seviyesine hafif yükseldi. Dolardaki değer kaybıyla EURUSD paritesi yükseldi; parite bu sabah 1,0520 seviyesinde. Dün İsviçre'de sürpriz bir faiz artışının ardından CHF, USD karşısında %3 oranında değerlendi. Bu sabahki Japonya Merkez Bankası faiz kararının ardından ise Japon Yeni, dolar karşısında %2'ye yakın değer kaybederek 134,46 seviyesini gördü. Kripto paralarda bugün yatay bir seyir görülüyor. Petrolde fiyatlamalar da yatay bir seyre işaret ediyor. ABD ham petrolü 117 dolar civarında dalgalanırken, Brent petrol ise 119 dolar seviyesinde. Dün sabah 29,5 seviyesinde bulunan VIX endeksi bu sabah 32,9 seviyesinde

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir var. ABD vadeliler cephesinde de bugün, dünkü sert gerilemenin ardından alıcılı bir seyir var. Bugün yurt dışında, AB’de Mayıs ayı nihai TÜFE verisi ile ABD'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı rakamları izlenecek. Sanayi üretiminde bir önceki ay aylık bazda %1,1 ile beklentilerin üzerinde bir artış yaşanmıştı.

Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta yurt dışı piyasalarda nispeten daha zayıf bir veri takvimi bulunuyor. Pazartesi günü ABD piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı olacak. Çin Merkez Bankası faiz kararı, Almanya’da ÜFE, Salı günü ABD mevcut konut satışları verisi, Çarşamba günü İngiltere’de enflasyon verisi, Perşembe günü tüm ülkelerde Haziran ayı PMI verileri ile Cuma günü Almanya’da IFO İş Dünyası Güveni ve ABD’de yeni konut satışları takip edilecek veriler arasında öne çıkıyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Taklamakan Çölü’nü çevreleyen demiryolu hattı tamamlandı
 
Bakan Akar, Yunan mevkidaşı Panagiotopoulos ile görüştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
Küresel piyasalarda resesyon fiyatlamaları
Fed’in para politikası toplantısının ardından küresel piyasalarda resesyon ...
FED faiz artırımına gitti
ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde ...
 
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda genel olarak pozitif bir seyir görüldü. Piyasalar ...
Enflasyona karşı uyanık olmak
COVID-19 tedbirlerinin de etkisiyle Çin'in başkenti Pekin'de sanayi üretimi ...
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
 
Küresel piyasalardaki çalkantılı seyir
Fed’in para politikası kararı öncesinde küresel piyasalardaki çalkantılı seyir devam etmektedir.
Fed faiz kararı öncesi piyasalarda yön arayışı sürüyor
Fed faiz kararı öncesinde piyasalarda yön arayışı sürüyor.
Fed nezdinde 75 baz puan faiz artışına bakış açısı
Yakın dönem faiz projeksiyonları… Fed’in vadeli fiyatlamalar belli bir ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri