Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
15 Ekim 2021 Cuma - 12:54

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak makro veriler tarafındaki olumlu görünümün desteğinde alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü gelen banka bilançoları ve olumlu makro verilerin desteğinde son zamanların en iyi performansı kaydedildi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak makro veriler tarafındaki olumlu görünümün desteğinde alıcılı seyir izledi. Bilançolar cephesinde, Morgan Stanley’in üçüncü çeyrekte net gelirini yıllık %26 artırarak 14,75 milyar seviyesinde piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte hisse satış işlemlerinden elde ettiği geliri %24 artırarak 2,88 milyar dolara çıkaran banka, varlık yönetimi net gelirini %28 artırarak 5,94 milyar dolara çıkardı. Morgan Stanley’in düzeltilmiş hisse başına kârı ise geçen yılın aynı döneminde 1,66 dolar seviyesinde bulunurken bu yıl 2,04 dolar olarak gerçekleşti. Bank of America’nın üçüncü çeyrek yatırım bankacılığı geliri 2,17 milyar dolar olarak gerçekleşirken hisse başı kârı 0,85 dolar ile beklentileri aştı. Bankanın ortalama aktif kârlılığı aynı dönemde %0,99 olurken beklentiler %0,83 olacağı yönündeydi. JP Morgan’ın üçüncü çeyrek düzeltilmiş hasılatı 30,44 milyar dolar olurken yatırım bankacılığı geliri yıllık %45 artışla 3,03 milyar dolar oldu. Hisse satış işlemlerinden elde ettiği geliri geçen yıla göre % 30 artırarak 2,6 milyar dolara çıkaran banka, net kredi zararını %56 azaltarak 524 milyon dolara düşürdü. JP Morgan’ın özsermaye kârlılığı %18 olurken hisse başına karı 3,74 dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde bankanın hisse başı kârı 2,92 dolar civarında bulunuyordu. Makro veriler cephesinde, ABD'de üretici fiyatları endeksi Eylül ayında aylık bazda %0,5, yılllık bazda % 8,6 yükseldi. Hizmetlerdeki yükseliş %0,2 olurken imalat enflasyonu %1,3 yükseliş kaydetti. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ise 9 Ekim haftasında 293 bin ile salgının başından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Ekonomideki toparlanmayla beraber iş gücüne olan talep işsizlik maaşı başvurularının düşmesinde önemli rol oynadı. Koronavirüs vakalarında yaşanan son yükselişin de işten çıkarmalara neden olmadığı görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,5107 seviyesine gerilerken, VIX endeksi 16,86 seviyesine düşüş gösterdi. Nasdaq endeksi %1,73 artışla 14.823,40 seviyesinden kapanış yaparak Mayıs ayından bu yana en iyi günlük performansını gösterdi. S&P 500 endeksi de %1,71 değer kazancıyla 5 Mart’tan bu yana en güçlü yükselişini kaydederek 4.438,23 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %1,56 artışla 20 Temmuz’dan bu yana en iyi günlük performansını göstererek 34.912,56 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da pozitif seyir görülüyor. Hem ABD cephesinde güçlü gelen banka bilançolarının ABD’de tüketim segmentine dair olumlu bir tablo çizmiş olması hem de PBOC tarafından devreye alınan likidite aksiyonları piyasalardaki görünümün temelini oluşturuyor. PBOC, orta vadeli borç verme imkanı yoluyla piyasaya 500 milyar yuan (77,6 milyar dolar) tutarında fon verdi ve Cuma günü vadesi gelen 500 milyar yuanlık tutarı karşıladı. Orta vadeli borç verme imkanında faiz %2,95 seviyesinde kaldı. Ayrıca, Evergrande krizinin bulaşıcılığına ilişkin endişeler ışığında ülkede konut kredilerine yönelik kısıtlamaların esnetilmesi de piyasalardaki pozitiflikte etkili olan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah alıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de Goldman Sachs, J.B. Hunt ve PNC Financial’ın üçüncü çeyrek karları takip edilecek. Bugün ABD’de NY Empire State imalat endeksi, perakende satışlar, ithalat fiyatları ve Michigan tüketici güveni verileri izlenecek. NY Empire State imalat endeksi Ekim ayı verisinin aylık bazda 9,3 puan düşüşle 25 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Perakende satışlar Eylül ayı verisinin manşet bazda aylık olarak %0,2 düşüş kaydetmesi beklenirken, çekirdek bazda %0,4 artış kaydedeceği tahmin ediliyor. İthalat fiyatlarına ilşkin piyasa beklentisi de aylık bazda %0,6 artış görüleceği yönünde. Michigan tüketici güveni Ekim ayı öncü verisinin de aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı artışla 73 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü ABD’de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Sanayi üretimi Eylül ayı verisinin aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor. Kapasite kullanımının da 0,01 puanlık ılımlı artışla %76,5 seviyesinde gerçekleşmesi çöngörülüyor. Asya cephesinde ise Çin’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit sermaye yatırımları verilerine ek olarak 3Ç21 büyüme verisi izlenecek. Eylül ayı perakende sayışlar verisinin yıllık bazda %3,5, sanayi üretimi verisinin de %3,9 artış göstermesi bekleniyor. Sabit sermaye yatırımlarına yönelik piyasa beklentisi de %7,9 seviyesinde . Ayrıca 3Ç21 büyüme verisinin de çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %5 artışlar kaydetmesi öngörülüyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de ilkokul çocukları artık yazılı sınava tabi tutulmayacak
 
Aydemir’den Ömer Nasuhi Bilmen’e vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Döviz kurundaki yükseliş yurt içi piyasalarda baskı yaratırken, BIST100 ...
Kur cephesinde yeni zirve test edilirken, risk iştahında dalgalı seyir ön planda
Küresel ölçüde risk iştahında yeniden toparlanma çabası mevcut.
Yurtiçi piyasalar
Mevcut risklere yenileri eklenirken endekste 1400 üzerinde tutunma çabası ...
 
"Yüksek enflasyon geçici değilse?"
ABD'de Eylül ayı tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,4 arttı, piyasa ...
Merkez Bankası'nda görevden alma
Merkez Bankası'nın 2 başkan yardımcısı ile para politikası üyesi görevden alındı.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz ( Deniz Yatırım).
 
Piyasaların yönü
Enerji fiyatlarındaki yükselişin yarattığı enflasyon ve global büyüme ...
Ekonomik takvim bugün yoğun
Enerji, navlun ve iş gücü gibi maliyetlerde yaşanan artışların büyüme ...
Sanayi üretimi ağustos ayında beklentileri aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri