Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
5 Mart 2021 Cuma - 12:03

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın konuşmasının enflasyon endişelerini pekiştirmesi sonucunda tahvil faizlerinde görülen sert yükselişle satıcılı seyir izledi.(Halk Yatırım)

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Powell’ın söylemleriyle pekişen enflasyon endişelerinin tahvil faizlerinde yükselişi pekiştirmesi nedeniyle satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın konuşmasının enflasyon endişelerini pekiştirmesi sonucunda tahvil faizlerinde görülen sert yükselişle satıcılı seyir izledi. Makro hedeflere ulaşmanın çok uzağında olduklarını söyleyen Fed Başkanı Powell, parasal gevşemede değişiklik için hedeflere doğru gerçek bir ilerlemenin gerektiğini belirtirken, hedeflere ulaşma sözüne bağlılıklarını sürdürdüklerini, ancak 2021'de tam istihdama ulaşılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Enflasyondaki yükselişin ekonomik toparlanmanın bir sonucu olacağını vurgulayan Powell, FED’in enflasyon hedefine ulaşmak için araçlarını kullanacağını ve geçici bir artış görülmesi durumunda da sabırlı olacaklarını aktardı. Ancak faiz artışının gerçekleşeceği noktaya ulaşmanın zaman alacağını ve parasal sıkılaşmanın öncesinde ele alınması gereken bir çok konu olduğunu da sözlerine ekledi. Varlık alımları cephesinde tahvil piyasasındaki volatiliteyi ön plana çıkararak varlık alımlarını azaltmaya gitmeyeceklerini belirten Powell, piyasalardaki düzensizliğin bir endişe sebebi olduğunu ifade etti. Finansal koşulların sürekli sıkılaşmasının endişe yaratacağını belirten Powell, küresel düşük enflasyon ortamının yakın zamanda değişmeyeceğini de sözlerine ekledi. Aslına bakılırsa Powell’ın dün yaptığı konuşmada şahin bir söylemde bulunmadığını görüyoruz. Fakat tahvil piyasasında artan hassasiyet nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,58’li seviyelere sert yükseliş göstermesi, artık ancak düşük enflasyon rakamlarının piyasalardaki bu tansiyonu azaltacağını ve söylemlerin eski etkisini beklememek gerektiğini gösteriyor. Endeksler cephesinde, tahvil faizlerindeki yükselişe yüksek hassasiyeti bulunan teknoloji sektörü hisselerinde realizasyonların artması nedeniyle Nasdaq endeksi %2,11 düşüşle 12.723,47 puan seviyesinden kapanırken; yılbaşından bu yana elde ettiği kazançları silerek düzeltme bölgesine girdi. S&P 500 endeksi de %1,34 değer kaybı ile 3.768,47 puandan günü tamamlarken, Dow Jones endeksi de %1,11 gerileyerek 30.924,14 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde ise, petrol fiyatlarında OPEC sonrası görülen yükseliş nedeniyle enerji sektörü hisselerinin %2’yi aşan kazançlarla pozitif ayrıştığını belirtmek isteriz. Kritik göstergeler tarafında, dün yaşanan gelişmelerin tahvil faizlerinde yükselişi pekiştirmesi sonrasında MOVE endeksinin %3,5 yükselişle 68 seviyesini aştığını, VIX endeksinin de %7 artışla 29 seviyesine yaklaştığını gözlemliyoruz. Böylelikle, tahvil faizlerinde görülen yükselişin yeniden hisse senedi endekslerinde volatiliteyi artırdığını görüyoruz.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da, küresel piyasalarda artan volatilitenin yansımalarıyla satıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler tarafında da, düne göre daha ılımlı olsa da devam ettiğini izliyoruz. Bu arada bugün ABD’de açıklanacak olan Şubat ayı tarımdışı istihdam verisi, hem istihdam cephesindeki tabloyu daha net görebilmek hem de enflasyonist göstergelerdeki son durumu yansıtması açısından kritik olacaktır.

ABD cephesinde tarımdışı istihdam verisinde 200K seviyesinde artış görülmesi bekleniyor. Ortalama saatlik kazançlar verisinin ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %5,3 artışlar kaydetmesi tahmin ediliyor. İşsizlik oranının da %6,3 seviyesinde değişim göstermemesi öngörülüyor. Dayanıklı mal siparişleri Ocak ayı verisinin de manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %3,4 ve %1,4 artışlar olarak teyit edileceği öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde de işsizlik verileri izlenecek. İşsizlik verisinin de %8,3 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de enflasyon ve Michigan tüketici güveni verilerine ek olarak haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda Şubat ayında yıllık olarak sırasıyla %1,7 ve %1,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. ÜFE cephesinde de beklentiler manşet bazda %2,6, çekirdek bazda da %2,5 seviyesinde artışlar görüleceği yönünde. Diğer yandan, Michigan tüketici güveni Mart ayı öncü verisinin aylık bazda 0,4 puan artışla 77,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de büyüme, Sentix yatırımcı güveni ve sanayi üretimi verilerinin beraberinde AMB faiz kararı toplantısı takibimizde olacak. Asya tarafında da Çin’de enflasyon verileri, Japonya’da da büyüme, ÜFE ve makine siparişleri verileri gündemimizde olacak. Çin TÜFE verisinin Şubat ayında da düşüş eğilimini sürdürerek yıllık bazda %0,3 gerilediği tahmin ediliyor. Sanayi sektörü karlılığı açısından kritik olan ÜFE verisinin ise yıllık bazda Ocak ayında görülen %0,3’lük artışın ardından, Şubat’ta ivmelenerek %1,4 yükseleceği tahmin ediliyor. Japonya 4Ç20 büyüme verisinin de çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %3 ve %12,6 seviyelerinde teyit edilmesi bekleniyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, büyük AG600 deniz uçağı yangınla mücadele kapasitesi testlerine başladı
 
Geleceğin pandemisi obezite olmasın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın analizi
Şubat ayında oldukça zayıf bir performans gerçekleştiren altın fiyatları ...
Powell piyasaları üzdü
Fed Başkanı Powell dün WSJ tarafından düzenlenen konferansta yaptığı açıklamada ...
Kuru incir ihracatı 42 bin tonu aştı
Cennet meyvesi olarak tanımlanan kuru incirden 2020/21 sezonunda elde ...
 
Yüksek faizler piyasaların dengesini bozuyor
Aşılamaların yoğunluğu ve teşvik paketi beklentileri iyimserliğin destek ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.09 düşüş ile 1,613 seviyesinden günü tamamladı. (Halk Yatırım)
Yurt içinde enflasyon rakamları yakından takip edilecek
Aşı kaynaklı olumlu gelişmeler ile tedbirlerdeki kademeli normalleşme ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endekste volatil ...
Enflasyon rakamları izlenecek
TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. (ÜNLÜ Menkul)
Piyasalar toparlandı ancak kıymetliler toparlanamadı
Paladyum ise günü tek yeşilde kapatan kıymetli maden olurken, 2361 dolar/onstan ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri