Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
14 Ekim 2016 Cuma - 11:34

Kızılay açıkladı Ronaldo'nun neden dövmesi yok

Gönüllü ve bağışçı sayısını artırmak isteyen Kızılay, dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo'yla büyük bir kampanyaya hazırlanıyor. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Ronaldo'yu aslında yaz döneminde Türkiye'ye getirmeyi istediklerini ancak projenin 15 Temmuz nedeniyle sekteye uğradığını söyled

Kızılay açıkladı Ronaldo nun neden dövmesi yok

Ankara’da geçtiğimiz yıl büyük bir ilgiyle ilki düzenlenen “İyilik Koşusu”nun ikincisine günler kala, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Sorgulu Sualli”ye konuk oldu. Göç ve mülteci sorunundan, yoksullukla mücadeleye kadar yeni faaliyet alanları hedeflediklerini belirten Kınık, “İyilik Koşusu”nu ise, bir halk koşusu bulunmayan Ankara’da markalaştırmak istediklerini söyledi. Kızılay’ın asli görev alanı olan kan toplama konusunda yatırımlarını artıracaklarını da ifade eden Kınık, yakın zamanda düzenli kan bağışçısı olarak da bilinen dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’yla büyük bir kampanyaya başlayacaklarını açıkladı.

Değiştirmek değil de, geliştirmek diye ifade edebiliriz. Evet, daha önce de insani yardım sektöründeydim. Yeryüzü Doktorları’nda faaliyet yürütüyordum ama orası küçük ölçekli ve sağlık alanında uzmanlaşmış bir insani yardım kuruluşuydu. Kızılay tabii çok daha köklü, 148 yaşında dev bir organizasyon. Mart 2015’te olağanüstü bir kongrede yönetim kuruluna seçildik ve genel başkan vekili oldum. Sonrasında da 4 Nisan 2016 olağan genel kongremizde genel başkanlığa seçildim. Marttan itibaren bahsettiğiniz çalışmayı yürütüyoruz. Çünkü Kızılay’ın insani yardım alanında gerek ulusal gerek uluslararası alanda yeniden bir konumlandırmaya ihtiyacı vardı. İhtiyaç duyulan faaliyet odaklarının tespiti ve diğer yandan da şu anda ihtiyaç olmayan bazı faaliyet odaklarının terk edilmesi gibi konumlandırmayla ilgili biz Nisan öncesinde çalışmamızı yaptık ve stratejik bir plan hazırladık. Öncelikle Kızılay’ın bundan önceki döneminde çok yüzleşmediği ama bugün belki de en önemli meselesi olan mülteci ve göç sorununa odaklanıyoruz. Bu konuyla ilgili bir departman kurduk. Yeni bir alan da halk sağlığı. Kızılay’ın bir süredir ihmal etmiş olduğu bir alan. O alanla ilgili yeni bir departman kuruyoruz. Yine biraz ihmal etmiş olduğumuz bir alan, uluslararasılaşma ve uluslararası aktör olma konusunda çok sayıda girişimimiz var. Ayrıca yaşlılık temelli hizmetlerde Türkiye’nin çok büyük bir ihtiyacı olduğunu ve Kızılay’ın buna yönelik yapabileceği şeyler olduğunu tespit ettik ve buna yönelik planlar oluşturduk. Bir Geriatri Hastanesi inşaatımıza başladık Bakırköy’de. Çok sayıda yaşlı konukevi, şu an projesi çiziliyor, onun dışında destek evi projemiz var. Bu özellikle terminal dönem hastaların yani yaşlılık veya ağır hastalık nedeniyle son dönemlerini yaşayan ve normal hastanelerde yeterli tıbbi bakımı alamayan hastaların, son dönemlerini ağrısız sızısız ailesiyle beraber geçirebilecekleri yeni bir konsept, Türkiye’de yok. 
İhtiyaç noktalarını tespit ettiniz mi? Önceliğiniz hangi şehirler olacak?

Aslında ihtiyaç her yerde. Ama nüfusun fazlalığına ve bu bakımın en fazla ihtiyaç duyulduğu yerlere öncelik vereceğiz. Büyükşehirlerden başlayacağız, tespitleri yapıyoruz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığımızla görüşüyoruz. Çünkü onlarla işbirliği yapmak durumundayız.

GÖNÜLLÜ SAYISINI SÖYLEMEYE UTANIYORUZ

Kızılay’ın kurumsal yapısına yönelik bir çalışmanız var mı?

Saydığım yeni alanlar ve faaliyet odakları gibi yeni alanlar belirliyoruz ama bir yandan da asıl bizim önemsemiş olduğumuz Kızılay’ın reform diyebileceğimiz veya kurumsal dönüşüm diyebileceğimiz bir sürecini başlattık. Bu bahsettiğim faaliyet odaklarını da içeren bir plan ama biz bir motto koyduk, “Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay” diye. Özellikle “Ülkesinde milletini doğal ve beşeri afetlere karşı hazırlayan, gönüllülükle, toplumsal eğitimle toplumun çok fazla kesimine yayılmış, en az 2 milyon gönüllüsü olan Güçlü Kızılay” dedik. 
Kızılay gönüllü sayısı kaç Türkiye genelinde?

Söylemeye utandığımız sayılarda. 
Açıklayamaz mısınız?

90 binlerde
Ankara gönüllü sayısı?

5 binlerde. Bunu hak etmiyor Kızılay. 
Peki toplum nezdinde Kızılay’ın algısına yönelik bir çalışmanız var mı? Kızılay, kendini topluma yeterince anlatamamış olabilir mi?

Hem marka itibar, hem de algı araştırmaları yapıyoruz. Bunun sonuçlarını da yakın zamanda güncelleyeceğiz. Aslında bu durum, kurumların hayatlarında yaşadıkları doğal süreçlerden birileri. Belli bir yönetim veya belli bir strateji kurumu bir yere taşıyor. Taşıdığı yerde bir durağanlık oluşabiliyor, daha sonra yeni bir iç denge, yeni bir dip dalgasıyla reformlar oluyor, yeni vizyon geliyor. Şu an öyle bir aşamadayız. Bu kurumsal dönüşüm programımız, reform dediğim aslında içinde pek çok şey barındırıyor. Mesela organizasyon şemamızın yeniden tasarımı gibi.

Kızılay denilince akla ilk kan gelir. Kan toplama, tedarik etme ve organizasyonu konusunda mevcut çalışmalar yeterli mi?

Kan bizim sorumlu olduğumuz ana disiplin. Bu konuyla ilgili yatırımı da, operasyonel kapasimetimizi de artırıyoruz. Gerek Ankara’da gerek Türkiye genelinde olsun, kan tedarik etme sıkıntımız yok.

KAN BAĞIŞINI ARTIRMALIYIZ

Ankara’da yılda kaç ünite kan toplanıyor?

2014 yılında 113 bin 544, 2015 yılında 105 bin 110 ünite kan toplandı. Bu yılın ilk 9 ayında ise 95 bin 367 üniteye ulaşıldı. Yıl sonu hedefimiz, bu sayıyı 125 bin üniteye çıkarmak. Yeteri kadar toplayabiliyoruz ama biz toplumun kan bağışıyla ilgili çok daha fazla gönüllü olmasını istiyoruz. Şu an yüzde 3.6 gibi bir oranımız var. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 5’lerde. Erkekler senede 4 kere, kadınlar da 3 kere kan verebilir. Düzenli bağışçıların kanları ise bizim için daha değerli. Kazanım noktasında ise daha çok gençler üzerine yoğunlaşıyoruz. İlk ve ortaöğretim okullarının yanı sıra üniversitelerde bilinçlendirme kampanyalarımız sürüyor.

 

 
93 yıllık gurur
 
Hiçbir maddiyat haklarını ödeyemez
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9 yılda 600 misafir
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde ...
Balıkla gelen sağlık
Balık avı yasağının kalkması ile mucizevi besin içeriğine sahip olan balık; ...
Halk Ekmek’ten Cerablus’a
Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, TSK’nın ‘Fırat Kalkanı’ harekatıyla ...
 
Büyükşehir’den servislere sıkı denetim
Okulların açılmasının ardından, Büyükşehir Belediyesi ekipleri, okul servis ...
Minik Yusuf’a Valilik de sahip çıktı
Ankara Hürriyet’in, “4 bin liralık çaresizlik” manşetiyle gündeme getirdiği ...
Artık yatağa mahkum değil
Beypazarı’nda yaşayan 8 yaşındaki Mehmethan Özger, kendisine verilen tekerlekli ...
 
Son ölüm köylüyü yola döktü
Gölbaşı Selametli Kavşağı’nda EGO otobüsüyle mandalina yüklü kamyonun ...
Himmet Şahin için son görev
Pazartesi günü hayatını kaybeden Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ...
Yenimahalle’den vatandaşlara sağlık semineri
Sağlık alanında önemli çalışmalara imza atan Yenimahalle Belediyesi, İkinci ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri