Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>GÜNDEM
23 Mart 2022 Çarşamba - 12:28

Karaismailoğlu: “2021 yılında haberleşme sektörü yüzde 20 büyüdü”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu’nu” değerlendirdi.

Karaismailoğlu: “2021 yılında haberleşme sektörü yüzde 20 büyüdü”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu’nu” değerlendirdi. 2021 yılında hemen hemen tüm göstergelerde sektördeki büyümenin ve gelişmenin devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, “Geçen yıl Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş 442 şirket, sahip oldukları 792 yetki belgesi ile vatandaşlarımıza elektronik haberleşme hizmeti götürdü. 2021 yılında elektronik haberleşme sektöründeki operatör gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 92,4 milyar TL’ye ulaştı. 2021 yılı son çeyreğinde ise bu gelir 25,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamlar sektörün büyümeye devam ettiğini gösteriyor ve gelecekle ilgili umut vaad ediyor” dedi. 

 

2021 YILINDA 10,3 MİLYONDAN FAZLA MOBİL NUMARA TAŞINDI 

Sektördeki tüm operatörlerin yatırımlarının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 31 artarak 22 milyar TL’ye yaklaştığını vurgulayan Karaismailoğlu, sektördeki gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi:

“2021 yılı sonu itibariyle mobil abone sayısı 86,3 milyon oldu. Mobil abone yaygınlığın yüzde 102’ye yaklaştı. Mobil abonelerin 80,2 milyonu 2016 yılında hizmete başlayan 4,5G aboneliğini tercih etti. 4.5G hizmeti toplam abonelerin yüzde 93’ünü oluşturdu. Bu aboneler 5G ve ötesi teknolojiler için ülkemizde büyük bir potansiyel oluşacağının sinyallerini veriyor. Nesnelerin interneti teknolojisinin yaygınlaşması ile çok daha fazla artması beklenen makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı 7,4 milyona ulaştı ve yıllık bazda yüzde 17 büyüme gösterdi. Ülkemizde 2008 yılında başlayan ve dünya çapında en iyi uygulama örneklerinden biri olan numara taşıma uygulaması ile operatör değiştiren abone sayısında artış da sürüyor. 2021 sonu itibari ile taşınan toplam mobil numara sayısı 157,7 milyona ulaştı. 2021 yılı içinde taşınan numara sayısı ise 10,3 milyonu geçti.”

 

İNTERNET ABONE SAYISI 88 MİLYONU AŞTI

“Günümüzün en vazgeçilmez hizmeti haline gelen internet konusunda ülkemizdeki istikrarlı büyüme sürüyor ve her geçen gün bu hizmet daha çok insana ulaşır hale geliyor” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 70 milyonu mobil olmak üzere toplam genişbant internet abone sayısının 88,2 milyona çıktığına dikkati çekti. 2020 yılı sonu ile kıyaslandığında abone sayısının 5,8 milyonun üzerinde artarak yüzde 7 büyüdüğünü ifade eden Karaismailoğlu, “Eve Kadar Fiber” hizmeti abone sayısında yıllık yüzde 29,4 artış yaşandığını aktardı. 

 

İNTERNET KULLANIMI YÜZDE 27.5 ARTTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Genişbant internet abone sayısı artarken aynı zamanda abonelerin kullanımları da önemli ölçüde artış gösterdi. 2021 yılında sabit genişbant abonelerinin ortalama aylık veri kullanımı yüzde 27,5 artarak 204,5 GByte çıktı. 2020 yılının son çeyreğinde sabit genişbant abonelerinin ortalama aylık veri kullanımı 177,6 GByte iken 2021 yılının son çeyreğinde bu rakam yüzde 15’in üzerinde artarak 204 GByte’a yükseldi. Mobil aboneler için ise 2020 yılı dördüncü çeyreğinde 9,9 GByte olan veri kullanımı yüzde 10,3 artışla 11 GByte’a çıktı” değerlendirmesinde bulundu.

 

TELEFONDA 318 MİLYAR DAKİKA KONUŞULDU 

Mobil ve sabit şebekelerdeki ses trafiği hakkında da bilgi veren Karaismailoğlu, “Ülkemizdeki telefon trafiğinin önemli ölçüde mobil şebekeler kaynaklı olma durumu 2021 yılında da devam etti. 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 5’lik artışla ülkemizdeki toplam trafiğin 318 milyar dakika olduğu belirlendi. Bu trafiğin yaklaşık yüzde 98’inin mobil şebekelerden başlatıldığı, sabit şebekelerde başlatılan trafiğin 5,2 milyar dakika olarak gerçekleştiği tespit edildi. Yılın son çeyreği itibarı ile mobil şebekelerde aylık ortalama kullanım süresi 565 dakika, sabit şebekelerde ise 92 dakika oldu” ifadelerini kullandı. 

 

FİBER ALTYAPI 471 BİN KİLOMETREYE ULAŞTI

Fiber altyapının hem genişbant internet hem de mevcut 4.5G’nin yanı sıra 5G ve ötesi mobil teknolojilerin gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 2021 yılında operatörlerin yatırımlarında görülen memnuniyet verici artışın fiber yatırımlarına da yansıdığını kaydetti. Fiber altyapının bir yılda yüzde 11 civarında artarak 471 bin kilometreye ulaştığının altını çizen Karaismailoğlu, fiber internet abone sayısının da yaklaşık yüzde 21 artışla 4,8 milyonu geçtiğini ifade etti. 

 

5.5 MİLYON ELEKTRONİK İMZA 

Hayatı kolaylaştıran hizmetlerden birinin de elektronik imza olduğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizde halihazırda toplam 6 adet yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı bulunuyor. Bu elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının 2021 sonu itibarıyla oluşturdukları sertifika sayısı yaklaşık 5,5 milyonu elektronik imza ve 767 bini mobil imza olmak üzere toplam 6,2 milyon oldu” dedi.

Hibya Haber Ajansı

 
Büyükkılıç, öğrencilerle bir araya geldi
 
CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ GÜRER'İN BASIN TOPLANTISI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yanık: ‘’Doğalgaz Tüketim Desteğinde ödemelerimiz başladı’’
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi hanelere yönelik ...
Aydemir: ‘Bir tanesi kalmayacak Allah'ın izniyle’
AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Milli birliğimize, vatanın bölünmez ...
Vaka sayısı 17 bin seviyelerinde
Türkiye'de bugünkü koronavirüs vaka sayısı 17 bin 426 oldu.
 
Bakan Koca: "Teşhis hekimin ise hüküm de hakimindir"
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sağlıkta şiddet tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte ile ortak basın toplantısı düzenledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile ...
Şehit yakınları ve gazilere yapılan ödemeler artırıldı
Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfınca hak sahiplerine ...
 
Ahilik Kültürü ile Milli Üretim Hareketi Çalıştayı, MÜSİAD'da gerçekleştirildi
Ahilik Kültürü ile Milli Üretim Hareketi Çalıştayı, MÜSİAD ev sahipliğinde, ...
Resmi Gazete başlıkları
Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik ...
Savaşın getirdiği enerji ihtiyacı ICCI’da değerlendirildi
T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın desteği ile Sektörel ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri