Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
Askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı
Askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
1 Aralık 2016 Perşembe - 12:41

Kan bağışında büyük tehlike: HIV bulaşabilir

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Demirarslan, sosyal güvencesi olmadığı ve ayrımcılığa uğramak istemediği için HIV testi yaptırmayan bazı hastaların, kan bağışı yoluyla hastalığını öğrenmeye çalıştığını, böylece HIV’li kanları dolaşıma girdiğini söyledi.

Kan bağışında büyük tehlike: HIV bulaşabilir

1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklama yapan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Demirarslan, bazı kişilerin dışlanma korkusu ve sosyal güvencesi olmaması nedeniyle HIV testi yaptırmak yerine, hasta olup olmadığını öğrenmek amacıyla kan bağışı yoluyla kan testi yaptırdığını ifade etti. Bu şekilde, HIV’li kanların, bağışlanmak üzere dolaşıma girdiğini belirten Doç. Dr. Hayati Demirarslan, kan transfüzyonu ya da nakli konusunda dikkatli olunması uyarısında bulundu.

“Küçük de olsa ihtimal var”
Öte yandan, kan bağışlarında HIV virüslerinin anlaşılmaması ihtimalinin düşük olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Hayati Demirarslan, “Kızılay’da da özel kan bankalarında da gerekli tetkikler yapılıyor ama hastalar bunu yapabiliyor. Çünkü bazı hastalarımızdan, ‘Kan bağışı yaptık ve sonuçta HIV ya da Hepatit B çıktı’ gibi ifadeler duyuyoruz.” dedi.

Riskli cinsel ilişkiden sonraki ilk 15 günde kan testi yapılmamalı…

HIV virüsü olan bireyin, kan testi yaptırdığı zaman diliminin önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hayati Demirarslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kullandığımız teknolojilerle kanda HIV enfeksiyonunu yakalama şansımız, o vücuda HIV enfekte olduktan sonraki süreç içinde yaklaşık 15 ile 25 güne kadar düşmüş durumda. Dolayısıyla kişi, riskli bir cinsel ilişkiden sonra 15 günden az bir süre içinde hastaneye gidip tetkik yaptırdığında ya da kan bağışında bulunduğunda HIV’i tespit edememe durumu söz konusu. Kan bankalarında, kan bağışı yapılmadan önce kişiye verilen anketlerde, cinsel riskli davranışlara dair sorular bulunmaktadır. Bu soruları doğru ve yalansız yanıtlamak gerekir. Riskli bir davranış söz konusu ise kan bağışı yapmak doğru değil, çünkü tespit edilemeyen erken bir dönemde olduğunda HIV’li kan başka birine enfekte edilmiş olabilir.”

Hastalar toplumda ayrımcılığa uğruyor
Kan testi yaptırma yoluna giden hastalarda görüldüğü üzere, HIV ya da AIDS’li hastaların en ciddi probleminin ayrımcılık olduğunun altını çizen Doç. Dr. Hayati Demirarslan, hasta olduğunu öğrenen bireylerin psikolojik danışmanlık hizmeti alması gerektiğini dile getirdi. Hastaların dışlanmasını büyük ölçüde, hastalığın bulaşma yollarının bilinmemesine bağlayan Doç. Dr. Hayati Demirarslan, “Aynı evde yaşadığı insanlar tarafından tabağının, çanağının ayrıldığını duyduğumuz hastalar oluyor. HIV, taşıyan kişinin ağzında bir yara yoksa ya da içinde kan yoksa, hastalık tükürükle bulaşmaz. Aynı tabağı, bardağı kullanmakla da HIV bulaşmaz. Bu hastalarla ortak kullanılmayacak eşyalar; tırnak makası, tıraş bıçağı, havlu gibi üzerine kan bulaşabilecek eşyalardır. Onun dışındaki eşyaların ayrılmasının, psikolojik rahatlama dışında bir katkısı yoktur. Çünkü HIV kan ve cinsel sekresyonlarla bulaşır.” ifadelerini kullandı.

HIV/AIDS nedir?
HIV (Human Immmunodeficiency Virus), Türkçe’de İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan bir virüstür. Bu virüs insan bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve tedavi alınmadığı durumda tamamen da etkisiz hale gelmesine neden olur. Bağışıklık sistemi çöken vücut, normalde kolaylıkla direnç gösterebileceği hastalık etmenlerine açık ve savunmasız hale gelir. AIDS ise, HIV virüsünün neden olduğu "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak adlandırılan bir hastalıklar bütünüdür. Tedavi olanaklarından yararlanılmadığı durumlarda zamanla zayıflayıp savunmasız hale gelen Her HIV taşıyıcısı aynı zamanda AIDS gelişimi de görülmüş kişi demek değildir. HIV tedavi edilmesi daha kolay olan ilk aşamadır, bu hastalar şu anki teknolojiye göre ömür boyu ilaç kullanarak günlük yaşamlarını sürdürebilir. Ancak AIDS ikinci aşamadır ve ölümcül olarak bilinen AIDS hastalığıdır.

Etiketler:
 
Türkiye beyaza büründü!
 
Yıldırım: Adana’daki faciayı Meclis de araştıracak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bitter çikolata kilo aldırır mı? Bitter çikolata kaç kalori? Bilimsel çalışma sonuçları
Şayet kilo vermeye çalışıyorsanız, illa da çikolatadan uzak durmanıza ...
“Hayatınızda, ‘aşırı sağlık’ saplantınız olmasın”
Girne Amerikan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Barlas ...
Çocuklara ses oldular
Ankara’daki Rotary kulüpleri tarafından düzenlenen, ‘Hayatı Duy Projesi’ ...
 
15 günde 10 bin HalkKart
Yenimahalle Belediyesi’nin HalkKart projesi, 15 günde 10 bin vatandaşa ulaştı.
2 bin minik binlerce çiçek dikti
ANFA Genel Müdürlüğü ile Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa ...
Şebeke suyuna temiz raporu
Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ...
 
Zehirlenmelere karşı uyardı
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Varlık ...
Trafik güvenliği masaya yatırılıyor
Ankara’da 17-19 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Karayolu Trafik Güvenliği ...
Nisanda 50 bin aileye ulaşacak
Yenimahalle Belediyesi, ilçedeki vatandaşlara yüzde 50’ye varan indirim ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri