Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
HABERLER>GÜNDEM
26 Kasım 2021 Cuma - 18:42

İnanç coğrafyamızdaki ülkelere destek olacağız

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) iş birliğiyle düzenlenen 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İİT Helal Expo’da gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, fuara 3 kimlikle katıldıklarını söyledi.

İnanç coğrafyamızdaki ülkelere destek olacağız

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, helal belgelendirmenin laboratuvar altyapısına sahip olmak istediklerini belirterek, “Helal belgelendirmenin ciddi bir personel altyapısına bir beşeri altyapıya sahip olmak, bunları sürekli geliştirmek ayrıca helal belgelendirmesi yapmak isteyen bizim kültür ve inanç coğrafyamızdaki diğer ülkelerin belgelendirme kuruluşlarının altyapılarını güçlendirmek anlamında yapılacak faaliyetlere destek olmak, onların gelişmesini sağlamak istiyoruz. Çünkü biz 67 yıllık geçmişi olan ve dünyadaki bütün standardizasyon kuruluşlarının üyesi durumunda bulunan çok köklü bir kuruluşuz. Bu misyonumuzu helal belgelendirmesi alanında da bütün İslam coğrafyasında bütün kültür coğrafyamızda yaygınlaştırmak istiyoruz.” dedi.

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) iş birliğiyle düzenlenen 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İİT Helal Expo’da gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, fuara 3 kimlikle katıldıklarını söyledi. Şahin, “TSE başkanı olarak buradayım. Hemen karşımızda yüzde yüz sermayesi TSE'ye ait olan uluslararası uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde çaba gösteren bir firmamız var. Ayrıca o firmamızın Moldova'da Azerbaycan'da Kıbrıs'ta ve Almanya merkezli 7 farklı bölgede belgelendirme faaliyetleri yapan Hollanda merkezli iştirakiyle birlikte buradayız. Üçüncü kimliğimiz de SMIIC diye bir kuruluş var. Bu kuruluş 43 İslam ülkesinin üyesi olduğu 2011 yılında kurulmuş genel sekreterliği İstanbul'da bulunan ve özellikle bugünün temasını oluşturan helal konusunda referans kabul ettiğimiz, çok önem verdiğimiz bir kuruluş. Ben aynı zamanda TSE başkanı olarak o kuruluşun da başkan yardımcılığı görevini yürütüyorum.” ifadesini kullandı.

“SMIIC STANDARDINI REFERANS KABUL EDİYORUZ”

SMIIC’in bu zamana kadar 40'in üzerinde standart belirlediğini ve bu standartların büyük kısmının helal konusuyla alakalı olduğunu belirten Şahin şöyle devam etti: “Biz 43 İslam ülkesinin üye olduğu teşkilatın belirlemiş olduğu helal standartlarını referans olarak kabul ediyoruz. Bu standartları referans olarak kabul eden bir kurumumuz var o da Helal Akreditasyon Kurumu. Helal Akreditasyon Kurumu bu standartlar çerçevesinde belgelendirme yapabilecek kapasitede olan yani hem beşeri hem teknik altyapıya sahip kuruluşları belgelendiriyor. Kurucusu olduğumuz SMIIC'in standartlarına sahip çıkıyor, helal akreditasyon kurumumuz aracılığıyla bu standartları kabul ediyor, benimsiyor. TSE olarak belgelendirme faaliyetlerimizi bu standartlara göre yürütüyoruz.”  

HELALE ORTAK BELGELENDİRME

İslam inancına sahip tüketicinin ortak hassasiyetleri kapsamında yapılmış belgelendirmeye tabi ürünlerin belli bir güvenlik içerisinde kullanılmasını istediklerini kaydeden Şahin, “Buradaki hassasiyetimiz şu, gerek 7 trilyon dolarlık miktarın, gerekse SMIIC'e üye olarak ülkelerin ve dünya nüfusu içindeki ülkelerin paylarının giderek artacağını düşünürsek İslami hassasiyetlere sahip yani ‘ben Müslümanım’ diyen insanların tükettiği ürünlerdeki aradıkları bekledikleri helale ilişkin ne var ise bunların bütün İslam ülkeleri tarafından bir ortak belgelendirmeyle tanınır ve ticareti kolaylaştır bir hale getirebilmek için gerekli faaliyetleri sürdürmeye devam ediyoruz.” dedi.

“KÖKLÜ KURULUŞUZ”

Şahin, TSE olarak yapmak istediklerini şöyle sıraladı: “Bir helal belgelendirmenin bir laboratuvar altyapısı ihtiyacı var ise bu çok önemli bir ihtiyaçtır. O laboratuvar yapısına TSE olarak sahip olmak. Helal belgelendirmenin ciddi bir personel altyapısına beşeri altyapıya sahip olmak icap ediyorsa bunları yetiştirmek ve bunları sürekli geliştirmek ayrıca helal belgelendirmesi yapmak isteyen bizim kültür ve inanç coğrafyamızdaki diğer ülkelerin belgelendirme kuruluşlarının altyapılarını güçlendirmek anlamında yapılacak faaliyetlere destek olmak, onların gelişmesini sağlamak. Çünkü biz 67 yıllık geçmişi olan ve dünyadaki bütün standardizasyon kuruluşlarının üyesi durumunda bulunan çok köklü bir kuruluşuz. Bu misyonumuzu helal belgelendirmesi alanında da bütün İslam coğrafyasında bütün kültür coğrafyamızda yaygınlaştırmak istiyoruz.”

ICAS GENEL MÜDÜRÜ ERGİN: “3 KITADA HELAL BELGELENDİRMESİ YAPIYORUZ”

TSE’nin iştiraki olduğu ICAS Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi Genel Müdürü Hakan Ergin de, “2022 yılında özellikle Azerbaycan merkezli olarak Türki Cumhuriyetlerde, Hollanda merkezli olarak Batı Avrupa ve Moldova merkezli olarak da Balkan ülkelerinde helal ürün alanında belgelendirme çalışmalarımıza hız vereceğiz. Helalle ilgili alanımız bu ama biz çok farklı alanlarda da hizmet veriyoruz. Bazı Afrika ülkelerinde çalışmalara başladık, AB ile de yapıyoruz. Ürün gözetimi, ürün sertifikasyonu, Katar'da bir bakanlığa bir gıda güvenliği sistemi kurulumu üzerine danışmanlık çalışması yapıyoruz. Yani biz uygunluk değerlendirmesinin her alanında sertifikasyon, test gözetim, bir kamu kuruluşumuzun Türkiye'de ithalatı gibi limanlarda gözetim yapıyoruz. Yani biz uygunluk değerlendirmenin her alanında faaliyet gösteriyoruz.” diye konuştu.

 

Hibya Haber Ajansı

 
Milletvekili Aydemir Sağlıkta AK Yaklaşımı paylaştı
 
Bakan Akar, beraberindeki TSK komuta kademesi ile Ege Ordusu’nda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milletvekili Aydemir Sağlıkta AK Yaklaşımı paylaştı
Milletvekili Aydemir, AK Parti döneminde gerçekleştirilen Reformlarla ...
Gıdalarda yanıltıcı görseller, isimler ve ifadeler kullanılmayacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, 3. Tarım Orman Şurasında alınan gıda okuryazarlığının ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı ...
 
Aydemir: ‘Kadına şiddeti lanetliyoruz’
Milletvekili Aydemir, Kadına şiddeti reva görenleri lanetlediklerini vurguladı. ...
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısında düne göre düşüş yaşandı.
Turkovac için acil kullanım onayına müracaat
Yerli Covid-19 aşısı Turkovac için acil kullanım onayına müracaat edildi.
 
Pakdemirli: "Tarım, orman ve su tarihte hiç olmadığı kadar önemli hale geldi"
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli son üç yıldır küresel anlamda ...
Yanık: “Şiddetsiz bir toplum inşaası yolunda üzerimize düşen görevi yapmaya kararlıyız”
Bakan Derya Yanık, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ...
Bakan Koca: "Salgın kontrolünde yeni tedaviler de devreye alınacak"
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu bugün video konferans yöntemiyle ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri