Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
KPSS başvuruları başladı
KPSS başvuruları başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyaset yumuşama dönemine girdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyaset yumuşama dönemine girdi
Bakan Bolat: 2024 Nisan ayındaki ihracatımız, en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı oldu
Bakan Bolat: 2024 Nisan ayındaki ihracatımız, en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı oldu
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
HABERLER>GÜNDEM
16 Haziran 2010 Çarşamba - 07:20

İmparator heveslisi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “İlçe belediye başkanları büyükşehir belediye başkanları tarafından atansın” önerisi, Antalya’da da yankı buldu. Antalyalı başkanlar, Gökçek’i ‘imparator’ heveslisi olmakla suçladı.

İmparator heveslisi

İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 25. Yılında Türkiye’de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresi’nde “İlçe belediye başkanlarının, Büyükşehir belediye başkanları tarafından atanması gerekiyor” diyen Gökçek, Antalya’daki belediye başkanlarını kızdırdı.

İMPARATORLUK SEVDASI

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, ‘atama ilçe belediye başkanları’ için ‘kurumlar arasındaki yetki karmaşası’nı gerekçe gösteren Gökçek’in açıklamalarını ‘talihsiz’ diye nitelendirdi. Büyükşehir belediyeleri, alt kademe ve büyükşehir belediyesi sınırlarındaki ilçe belediyeleri arasında bir yetki karmaşası yaşanmadığını, her sınırın yasalarla belirlendiğini belirten Başkan Evcilmen, “Melih Gökçek imparatorluk kurma sevdası içinde” dedi.
Açıklamaların hangi ruh hali içinde yapıldığını merak ettiğini kaydeden Evcilmen, “Belediyecilik bir hizmet yarışıdır. İlçe, alt kademe ve büyükşehir belediyeleri arasında ciddi farklar vardır. Bu öneri şehirleri belediyecilik anlamında ileri değil, daha geriye götürür” dedi. Başkan Evcilmen, Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel’le mahkemelik olmasına neden olan sivrisinekle mücadele ve Çevre Temizlik Vergi gelirlerine Büyükşehir’in altyapı yatırımları nedeniyle el konulmasına ilişkin yaşanan süreçleri “İlgili belediye yasalarında, mahkemeye taşınan iki konu da büyükşehirin görevi olarak tanımlanmıştı. Bu konuda mahkeme bizi haklı gördü” dedi.

DEMOKRASİYE İHANET

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Melih Gökçek’in ifadelerini demokrasiye ihanet olarak yorumladı. Kendisinin aynı zamanda Akdeniz Belediyeler Birliği başkanı olduğunu hatırlatan Böcek, “Belediyeler bir genel müdür ve altında atanmış şube müdürleriyle başarıya ulaşamaz” dedi. Her topluluğun kendine özgü yapısı, siyasi tercihi bulunduğunu kaydeden Başkan Böcek, “Bu özgün yapının kendi karşılığını bulduğu bir belediye başkanı da o ilçe, alt kademe belediyesini yönetiyor. Bunu hiyerarşik bir yapı içinde atamaya dönüştürmek demokrasiyi askıya almaktır” diye konuştu.

Böcek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın benzer bir şekilde turizm bölgelerinde belediye başkanlarının bakanlık tarafından atanmasını dile getirdiğini hatırlatarak, “Bir plan var da altlık mı yapılıyor?” diye sordu. Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım ise “Artık bu açıklama, işin siyasi şımarıklık boyutuna ulaştığını açıkça ortaya koyuyor” dedi. Gökçek için ‘imparator’, ‘kral olma sevdası’nda ithamlarında bulunan Yıldırım, şöyle devam etti:

KÖPEKSİZ KÖYDE ELİ DEĞNEKLİ

“Mevcut durumda ilçe belediye başkanlarının yüzde 90 yetkisi büyükşehir belediye başkanlarının elinde. İlçe belediyelerin reklam ve tabela gelirleri, İller Bankası payı gibi maddi gelirlerin yüzde 70’i, imar planlama yetkisi gibi en kritik noktadaki bayındırlık faaliyeti büyükşehirin elinde. Gökçek, şimdi köpeksiz köyde eli değnekli dolaşıyor, bu açıklamayla elimdeki değneği de atayım rahat rahat dolaşayım istiyor. Bu talep, demokrasiyi askıya alma girişimidir.”

El ele verilmeli

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise karmaşa, kaos gibi kelimeler yerine büyükşehir ve ilçe belediyelerinin el ele verip hizmet etmenin en güzel yolunu araması gerektiğini kaydetti. Bu yönde politika yaptığını kaydeden Başkan Tütüncü, yetki karmaşası konusunda ise Melih Gökçek’e hak verdi. Türkiye’de Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde başlayan büyükşehir uygulamalarının uzun yıllar altkademe ve ilçe belediyeleriyle sorunlu olarak geliştiğini kaydeden Tütüncü, 2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyecilik tecrübesiyle yapılan yeni düzenlemenin bu sınırları daha net çizdiğini aktardı. Başkan Tütüncü, buna karşı Türkiye’de aynı konuda birbirinden çok farklı büyükşehir ve ilçe belediyesi ilişkisi bulunduğunu söyledi.

 
Hergün yeni bir sıkıntı
 
Hem diktiler hem sundular
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hergün yeni bir sıkıntı
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, İlaç ...
Sendikasız hukuk olmaz
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Sendikalar dayanışmanın ...
İş imkanı doğdu
1984 yılından beri faaliyette bulunan Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara ...
 
Midibüs ve otobüsde talep daralması
Otomotiv Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, otomotiv sanayinin ...
İkinci el araba için tek tıklama yetiyor
İkinci el otomobil arayanlar için kurulan Türkiye’nin ve dünyanın ilk ...
Lösemili Çocuklar Köyü
Yıllardır özlemle beklenen Lösemili Çocuklar Köyü hizmete açıldı. Kente ...
 
Selzedelere yardım gelecek
Polatlı’da 7 Haziran tarihinde şiddetli yağışın yol açtığı sel felaketinde ...
Bilişim Vadisi Polatlı'da yapılmalı
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı “Ankara, hazine arazisi açısından ...
Besici kredi borcunu ödeyemeyecek
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği (TKEÜMÜB) Başkanı Mustafa ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri