Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Ekim 2010 Pazartesi - 00:53

İklim Öz'den yeni kitap

Evlilik ve aile terapisti İlkim Öz’ün 17. kitabı Anneler ve Kızları, bir süre önce raflarda yerini aldı. Kısa zamanda en çok satanlar listesine giren kitapta, doğumdan evliliğe kadar annelerin kızlarıyla ilişkisinin onların geleceğini nasıl etkilediği örneklerle anlatılıyor. Öz, kız çocukların beş yaşında ve ergenlik döneminde olmak üzere iki kez anneleriyle çatıştığını belirterek, bu sürecin iyi yönetilmemesinin cinsel tercihlerde sapkınlık gibi durumlara yol açacağını ifade etti.

İklim Öz den yeni kitap

Ünlü terapist, girdiği terapi seanslarında kadınların çocukluk yıllarına indiğini ve birçok kadının çocukluk dönemlerinde anneleriyle çatıştığını söyledi. Kızların çocukluk döneminde ve ileriki yaşlarda ruh sağlığının yerinde, kendine güvenen ve başarılı bireyler olabilmesi için ailesiyle iyi ilişki içinde olması gerektiğini aktaran Öz, “Toplumda uyuşturucu kullanımı gibi çok kötü alışkanlıklar giderek artmaya başladı. Bu gibi sorunların başlıca nedeni iletişimsizlik ve bireyin kendini yalnız hissetmesi” dedi.

İlk çatışma

Kızların beş yaşında ve ergenlik döneminde anneleriyle çatışma içine girdiğini söyleyen İlkim Öz, bu sürecin iyi yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Öz, konuyla ilgili şöyle konuştu; “Beş yaş kız çocukların, babalarına aşık olduğu ve anneleri rakip olarak gördüğü yaş. Anneler genelde ‘Kızımla iyiydik ama şimdi kötü olduk’ gibi şikayetlerle geliyorlar. Bu dönemin gelişim dönemi olduğunu bilmeleri gerekiyor. Kızların babalarına aşık olmaları anormal bir durum değil. Dışa dönük çocuklar bunu sık sık dile getirirken, biraz daha içine kapanık olan çocuklar ise anne ve babanın arasına girmeye çalışıyor. Bu durumda hoşgörülü olmaları, çocuğu terslememeleri gerekiyor. Çocuğun ailedeki rolünün iyi öğretilmesi gerekiyor. İnat ve çatışmanın olmaması lazım. Annesi tarafından onaylanmayan çocuklarda özgüven eksikliği gibi sorunlar ortaya çıkıyor.”

Fırtınalı dönem

Ergenlİk döneminde anne ve kızların birbirlerinden çok şikayetçi olduğunu anlatan terapist, annelerin 13-16 yaş arasındaki kız çocukların saçından, kıyafetinden, arkadaşlarından, kısacası her şeyinden şikayet ettiğini dile getirdi. Bu dönemde anne ve kız arasındaki ikinci ciddi kopuşun olduğunu söyleyen Öz, “Bu dönem çok fırtınalı.
İlk flörtler, eve geç gelmeler, siyah giyinme modası, odanın dağınık olması gibi. Anne bunların olmasını istemiyor ve çocuğu için endişeleniyor” dedi. Kızların annelerini örnek alması gerektiğinin altını çizen İlkim Öz, iş hayatına kendini kaptıran kadınların çocuklarıyla iletişim kopukluğu yaşadığını belirtti. Bu süreçte kızın anneye duyduğu öfkenin biriktiğini ve bunun da lezbiyenlik gibi olumsuz sonuçlara yol açtığını söyledi.

Babalarıyla görüştürmüyorlar

Terapİst Öz, “Çalışan kadının feminenlikten çıkıp maskülen olmaya başlaması çocuklarla sorunlar ortaya çıkarıyor. Bu durum çocuğun annesinin cinsel kimliğini almasına engel oluyor ve çocuk erkekleşiyor.” Kitapta boşanmalarla ilgili bir bölümün de olduğunu anlatan Öz, bazı boşanan annelerin kızlarını bir daha hiç babalarıyla görüştürmediğini belirtti. “Mesela çocuk üç yaşından sonra babasını hiç görmemiş. Anne sürekli babayı kötülüyor. Kız çocuk da babaya hayran olduğu için anneye düşman oluyor. Onunla özdeşleşemiyor” diyen terapist, annelerin bunları bilmeden yaptığını ancak bu durumun çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini aktardı. Anne kız ilişkisinin çok özel bir ilişki olduğunu söyleyen İlkim Öz, “Anne ve kız eğer sağlıklı iletişim kurarlarsa birbirlerinin en yakın arkadaşları oluyorlar” dedi.

İletişim kurmayı bilmiyoruz

Türkİye’de maalesef anne ve kızlar arasında iletişimsizliğin daha fazla olduğunu söyleyen terapist, bunun nedenini ise iletişim kurmayı bilmemek olarak yorumladı. Sadece konuşmanın iletişim kurmak olmadığını ifade eden Öz, “İletişim kurarken önemli olan karşıdakini dinlemektir. Anneler sürekli konuşuyor. Çocuklar bunları nasihat olarak algılıyor. Onunla iletişim kurabilmek için yemeğe gitmek veya oyun parkında eğlenmek gibi aktivitelerde bulunmak gerekir” dedi. İlkim Öz’ün Merve isminde üniversite öğrencisi bir de kızı var. Grafik tasarım öğrencisi Merve’yle anne kız ilişkisinin dışında yakın birer arkadaş olduğunu söyleyen terapist, Anneler ve Kızları kitabının kapağını da Merve’nin tasarladığını ifade etti.

 
Doğalgaz Kaçağından Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu
 
Gazete Ankara kitaplaştırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir Tenor Aranıyor sahnede
Cleveland Opera Topluluğu tarafından sergilenen “Bir Tenor Aranıyor” adlı ...
Caz severler keyifli anlar yaşadı
Başkentli caz severler, tarihi Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’nde hem sanat ...
Tarım fotoğrafına yoğun ilgi
Tarım Bakanlığı’nın tarıma ilgiyi arttırmak için düzenlediği fotoğraf ...
 
Türk eğitimine yardım balosu
Ankara Uluslararası Yardım Derneği geleneksel balosu Hilton Otel’de yapıldı. ...
Yerinde bir teklif
Ankara Kulübü Başkanı Metin Özaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü ...
Ankara Ustalarla Kucaklaştı
Tanınmış ressamların yapıtlarından oluşan “Ustalarla Kucaklaşma” karma ...
 
Kutluer Praglı virtüözlerle
ULUSLARARASI Şefika Kutluer Festivali kapsamında düzenlenen konserler ...
Beypazarı Filiz Akın’ı ağırladı
Beypazarlılar ünlü sinema oyuncusu Filiz Akın’ı baba ocağında ağırladılar. ...
Çocuklara Satranç
‘1000 Köy Çocuğu Satranç Öğreniyor” projesi çerçevesinde Ankara ve Karaman’da ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri