CANLI Dostları Ağı Başkanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Katalonya’da boğa güreşlerinin yasaklandığı gibi Türkiye’de de başta boğa ve deve güreşleri olmak üzere geleneksel hayvan dövüşlerinin yasaklanması gerektiğini belirtti.
Tamer Dodurka, İspanya’nın en eski boğa güreşi arenasına sahip olan Katalonya bölgesi parlamentosunun, hayvanseverlerin topladığı 180 bin imza üzerine boğa güreşleri yasağını parlamento gündemine aldığını ve bu çağ dışı geleneğe son verdiğini dile getirerek, “Hatta boğa güreşleri sayesinde gelen turistlerden elde edilen yıllık 500 milyon dolardan fazla geliri bir kenara bıraktı” diye konuştu.
Bakanlık övüyor
Başta Artvin, Rize, Muğla, Aydın, Manisa gibi iller olmak üzere birçok şehirde geleneksel olarak düzenlenen boğa ve deve güreşlerinde hayvanların kendi aralarında güreştirildiğini anlatan Dodurka, şöyle devam etti:
“Bunlardan en meşhuru Artvin’in Kafkasör yaylalarında yapılır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın sitesinde Artvin’deki bu güreşlerden övgüyle bahsedilmektedir. Hayvanları Koruma Yasasına göre hayvanları başka bir hayvanla dövüştürmek yasak. Ancak folklorik amaca yönelik, şiddet içermeyen, geleneksel gösteriler, Kültür ve Turizm Bakanlığından ‘uygun’ görüşü alınarak, il hayvanları koruma kurullarından izin alınmak suretiyle düzenlenebiliyor.‘Boğa ve deve güreşleri şiddet içeriyor mu?’ derseniz, güreşler sırasında hayvan sahipleri ve saha hakemleri tarafından hayvanların yaralanmasına izin verilmediği, hayvana eziyet edilmediği savunulsa da bu kuvvetli hayvanların birbirine eziyet vermesi her zaman engellenemez.
Boynuzu kırılmıştı
Nitekim geçtiğimiz yıllarda Muğla’nın Bayır ilçesinde 40 derece sıcaklık altında düzenlenen boğa güreşlerinde hayvanlardan birinin boynuzunun kırılıp kanlar içinde kaldığını, başka bir boğanın da öfkeden bir vatandaşı yaralaması üzerine sopalarla dövülüp kan revan içinde kaldığını, turistlerin gösterdiği tepkileri ve Belediye Başkanının ‘Bu bize ekonomik katkı sağlıyor’ diye kendisini savunmasını unutmadık.”
Köklü gelenek bile terkedildi
Dodurka, Katalanların İspanya’da köklü gelenek olan boğa güreşinden vazgeçmesinin insanlık için çok önemli bir adım olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:“Arenalar, hayvan dövüşleri ve hayvan katliamları Avrupalının geçmişinde önemli bir yer tutar. Örneğin İtalya’nın en büyük arenası Colosseum’un açıldığı ilk günde, 5 bin hayvan öldürülmüştür. Birçok hayvan, dövüşlerde parçalanarak ölüyordu. İngilizler de 1800’lü yıllara kadar boğalarla köpekleri dövüştürmeye bayılıyorlardı. Günümüzde sevimliliğiyle tanıdığımız köpek ırkı olan Bulldog’un ismi de bu nedenle ‘boğa köpeği’ anlamına geliyor. İngiltere’de dövüşler o kadar önemliydi ki; dövüşmeyen boğaları neredeyse kasaplar bile kabul etmiyorlardı. Kısacası, Avrupa, kendisi için bu kadar köklü bir geleneği terk ediyor.”
Toplumda ve dünyada olumsuz imaj
Türkiye’de geleneksel olduğu iddia edilen hayvan güreşlerinin, tarihinin Avrupa ile kıyaslandığında çok daha kısa ve getirdiği ekonomik katkının çok daha az olduğunu vurgulayan Dodurka, Katalanlar’ın yüz milyonlarca dolar gelir sağlamasına rağmen boğa güreşlerini yasakladığının altını çizdi. Tamer Dodurka, Türkiye’de de ülkenin imajını olumsuz etkileyen bu uygulamanın terk edilmesinin zamanının geldiğini belirterek,“Yapılan işin hayvana hiç eziyet vermediğini kabul etsek bile, hayvanların eğlence amacıyla güreştirilmesi, insani değerlerin geliştiği, çağda kabul edilemez”dedi.