Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
HABERLER>GÜNDEM
14 Ekim 2010 Perşembe - 11:03

Hacc'a gidenlere altın öğütler

Hac ibadetini yapmak için gün sayan on binlerce insan var. Bu hasretle kutsal yolculuğa çıkacak olanlar, gitmeden önce 10 önemli şeyi mutlaka yerine getirmeli.

Hacc a gidenlere altın öğütler

Bunlar maddi ve manevi hazırlık aynı zamanda. Orada kalınacak günlerin sayılı olduğunun idrakiyle her anı, dolu dolu ibadetle geçirmek isteyenler şimdiden ciddi hazırlıklar yapmalı. İşte size önemli tavsiyeler...

 

İlk hacı kafilesi, hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitti. Diğer adaylar da büyük bir heyecanla bir an önce orada olabilmeyi arzuluyor.

 

Ancak hacı adaylarının acemilik ve yabancılık çekmemesi için yolculuğa çıkmadan önce hazırlık yapması gerekiyor. İstanbul hac ve umreden sorumlu Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, yolculuğa çıkmadan önce maddî ve manevî hazırlıklarda bulunulması gerektiğini söylüyor.

 

Adayların hacca gidecek sınırlı sayıdaki talihli insandan biri olmanın sevincini yaşadığını ifade eden Kavaklı, "Dinî bilgi eksikliği, iklim değişikliği, yoğun program gibi durumlar kişiyi sıkıntıya düşürüyor, zorluklar yaşatıyor.

 

Yolculuğa çıkmadan önce yapılacak birtakım hazırlıklar, adayı şimdiden oralara hazırlayacak ve herhangi bir zorluk çekmesini önleyecek.

 

Müftülüğün bilgilendirmesiyle yetinilmemeli, şahsi olarak da yoğun bir çaba içine girilmeli. Bilgiler toplayarak yapılacak olan ibadetin maneviyatına büyük çapta katkıda bulunmalı." diyor.

 

Yapılacak ibadetin detaylarını öğrenin. 'Hac nedir? Farzları vacipleri nelerdir? İhram ne demektir?' İhramlı kimse nasıl davranmalı? gibi konular hakkında bilgi edinin. Bunun için seminerlere katılın, kitaplar okuyun. Bu konuda elinizde kitaplar mutlaka olsun.

 

Tarih ve mekân bilgilerine vâkıf olun. Kâbe'nin tarihi, Nur ve Sevr dağla-rının önemi, Cemerat ve Mina'nın şeytan taşlamadaki önemi, İslam'dan önceki Mekke dönemi, Medine tarihi vb. bilgiler toplayarak yapılacak ibadetin maneviyatına katkıda bulunun. Hz. İbrahim'i, Hacer validemizin hayatını okuyun.

 

Manevî anlamda hazırlık yapın. Bir süre sonra mesafelerin kapanacağını, Kâbe'yi göreceğinizi, Hz. Peygamber'in yaşadığı mekânlarda yaşayacağınızı ve böylece bu dünyada O'na komşu olacağınızı vs. düşünün. Haccı ruhunuzda yaşamak için hacla ilgili vaaz, sohbet ve yayınlara başvurun.

 

Efendimiz'in (sas) hayatını okuyun. Gittiğiniz yerler sevgili Peygamberi-miz'in yaşadığı muhitler. Bu mekânları Allah Resulü'nün hayatını bilmeden, anlamadan hissedemezsiniz.

 

Elinizde mutlaka Peygamberimiz'in hayatını anlatan birkaç kitap olsun. Mekke'yi, Medine'yi, Arafat'ı daha iyi anlayacak, daha iyi kavrayacaksınız.

 

Şimdiden az uykuya alışın. Hac, diğer ibadetlerin aksine bedenen yapılan bir ibadet. Hem vakit sınırlı, hem de daha çok ibadet etmek isteği vardır.

 

Orada az uyuyacak, geceleri ibadetle geçirecek, çok yürüyeceksiniz. İşte buna şimdiden alışmak için uyku düzeninizi oraya göre ayarlamaya çalışın.

 

Günlük spor yapın, bol bol yürüyün. Hacda en çok karşılaşılan sorunlar, bedenen zayıf düşmektir. Çünkü çok yürümek, çok efor sarf etmek durumundasınız.

 

İşte yolculuk başlamadan önce şimdiden yürüyüşe başlayın. Bol bol egzersiz yapın. Manen hazırlandığınız gibi bedenen de hazırlanın.

 

Kur'an'ı ve duaları öğrenin. Hac ibadeti sırasında bol bol Kur'an okuyup, dua etmek ve anı boş geçirmemek gerekir. Kur'an'ı bilmeyenler hızlıca öğrenebilir.

 

Az bilenler geliştirebilir, bazı duaları ezberleyebilir. Yanınızda, okuyacağınız duaların olduğu kitapları götürün. Orada bu kitapları ya da duaların yazılı metinlerini bulamayabilirsiniz.

 

Dostlarınızın emanetlerine sahip çıkın. Dost ve yakınlarınızı ziyaret edin, onlardan dua isteyin. Onlar da size 'selam ve dua' emanet edecektir. Bu emanetlere sahip çıkın ve orada dostlarınızı da unutmayın.

 

Sabır ve kardeşlik için hazırlık yapın. Hacca milyonlarca insan gelecek. Bu da birtakım aksaklıkları, anlayışsızlıkları ortaya çıkaracak. Haccın sabır işi olduğunu, sizin oraya turistik bir gezi için gitmediğinizi düşünün ve bu yönde hazırlık yapın.

 

Önemli ihtiyaç maddelerini hazırlayın. Devamlı kullandığınız ilaçlarınızı, kronik rahatsızlığınız varsa hastalığınızla ilgili bilgileri, güneş gözlüğü, uygun ayakkabı, giysi ve cilt tahrişleri için ilaçları mutlaka hazırlayın, son güne bırakmayın.

 
Bunları yap, hasta olma!
 
İşte haftanın en mutsuz günü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çubuk'ta Kurbanlık Satışları Başladı
Ankara'nın Çubuk ilçesinde sağlık kontrolünden geçirilmiş kurbanlıklar ...
Etimesgut Belediyesinin 2011 Yılı Bütçesi Kabul Edildi
Etimesgut Belediye Meclisi, 2011 Mali Yılı bütçesini 122 milyon lira olarak ...
Özden'e teşekkür plaketi
Çubuk Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Yeşil Çubuk Esnaf ve Sanatkarlar ...
 
Başkent'e coşkulu kutlama
Ankara’nın başkent oluşu tüm kentte coşkulu bir şekilde kutlanırken, törenler ...
Belediye'nin otobüsleri hacizli
Büyükşehir Belediyesi’nin borçları baş ağrıtmaya devam ediyor. Kızılay’a ...
Ankara’da ekmeğe zam yok
ATO Başkanı Sinan Aygün, ekmek zammı haberlerinin tüketicide endişe yarattığını ...
 
Lezzet incelikleri anlatıldı
Türk ve dünya mutfaklarına lezzetli bir yolculuk isimli sohbet toplantısına ...
Ulucanlar Cezaevi tekrar açılıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sanat merkezine çevrilen eski ...
Birand'a göre: "PKK uluslararası siyasi parti"ymiş...
Posta Gazetesi yazarı Mehmet Ali Birand öyle bir yazı yazdı ki, insanlık ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri