Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
Dışişleri Bakanı Fidan, Katar’a gidecek
Dışişleri Bakanı Fidan, Katar’a gidecek
E-ihale ile yapılan tasfiyelik satışlardan 913 milyon TL kamu geliri elde edildi
E-ihale ile yapılan tasfiyelik satışlardan 913 milyon TL kamu geliri elde edildi
HABERLER>EKONOMİ
14 Ocak 2022 Cuma - 12:50

Günün gelişmeleri

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin olacak. Dünde belirttiğimiz gibi Usd/Try’nin her ne kadar geri çekilse de bunun kalıcılık sağlayamayacağını çünkü Fed’den beklenen faiz adımlarını hızlandıracağını düşünüyoruz. Usd/Try tarafında görüşlerimiz halen aynı. Yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. ( Acar

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde  Kasım ayına ilişkin açıklanan sanayi üretimi yıllık bazda  % 11.4 artarken aylık bazda da % 3.3 artış gösterdi. 2021 yılı Kasım ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5, imalat sanayi sektörü endeksi %12,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,0 arttı. Aylık bazda ara malında sınırlı artış görülürken ithalat hızındaki yavaşlama devam ediyor. Sermaye malında ise güçlü bir artış yaşandı. Doğrudan yatırımların artıp artmayacağını izleyeceğiz. 2021 yılında gayrimenkul dışında yabancının doğrudan yatırımları oldukça azalmıştı. Perakende satışlar ise aylık bazda % 1.3, yıllık bazda % 16.3 artış  gösterirken iç talebin hala yüksek olduğunu bize göstermekte. Dün ayrıca TCMB tarafından yayınlanan menkul kıymet istatistiklerine göre yabancılar 31 Aralık- 7 Ocak haftasında 142.9 milyon dolarlık hisse senedinden çıkış yaparken 71.6 milyon dolarlıkta tahvilden çıkış yaşadığını izledik. Özellikle yabancı takas oranı % 40’lara kadar düşüş durumda. Tahvil, swap ve borsadan yabancı çıkışı hızla devam ediyor. TCMB yayınladığı verilerde 7 Ocak itibariyle  brüt rezervleri bir önceki haftaya göre 111.1 milyar dolardan 109.5 milyar dolara düşerken, net rezervler 8.3 milyar dolardan 7.9 milyar dolara, swap yükümlülükleri dışarıda bırakıldığında  - 56.4 milyar dolardan  - 56.9 milyar dolara gerilediği kaydedildi. Döviz rezervlerindeki düşüş dikkatimizi çekerken doların küresel bazda yükseldiği dönemlerde rezervlerin bu kadar düşmesi kurlar açısından negatif bir tablo yaratacaktır. Ayrıca bankalardaki toplam mevduat TL’de 1.829 trilyondan 1.857 trilyon TL’ye 28 milyar TL’lik artış kaydetti. Döviz tevdiat hesaplarındaki düşüşte bu hafta vatandaşlar 1.55 milyar dolarlık satış yaparken kurumların 1.2 milyar sattığı görüldü. Dün akşam konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyonun Ocak'ta pik yapacağını fakat 2023 seçimlerine Türkiye'nin enflasyonda tek haneyle gireceğini söylese de biz bunun pek mümkün olmadığını çünkü kur etkisi dolayısıyla enflasyonun yayılım etkisi hesaplandığında en az Mart ayına kadar % 50’yi aşan bir enflasyon görmeyi bekliyoruz. Bakan Nebati konuşmasında, kur korumalı mevduat ürününde Çarşamba akşamına kadar yaklaşık 300 bin kişinin yararlandığını belirtirken toplam büyüklüğün 126 milyar lirayı geçtiğini, bunun da yaklaşık % 15'inin döviz tevdiat hesaplarından geldiğini ifade etti. Usd/Try kuru doların küresel bazda sert düşüş yaşamasının ardından sınırlı geri çekilirken yükseliş eğilimine devam ediyor. BİST100 endeksi ise dünü  % 0.31 değer kazanarak  2.070,65 puanla kapatırken, toplam işlem hacmi 40,1 milyar lira oldu.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin olacak. Dünde belirttiğimiz gibi Usd/Try’nin her ne kadar geri çekilse de bunun kalıcılık sağlayamayacağını çünkü Fed’den beklenen faiz adımlarını hızlandıracağını düşünüyoruz. Usd/Try tarafında görüşlerimiz halen aynı. Yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. Usd/Try’de kısa vadede bizim için önemli direnç seviyesi 13.85. Bu seviyenin kırılması halinde tekrar yükseliş eğilimi hızlanabilir. BİST100 endeksi yükseliş eğilimini sürdürmeye devam ediyor. Endeks  bugün 2053 desteğinin üzerinde kaldığı sürece yükselişini sürdürebilir. Endekste bu hafta 2150 seviyesi önemli bir direnç noktamızı oluşturabilir.

ABD:  Dün ABD’de ÜFE enflasyon verileri açıklandı. Aylık bazda ÜFE % 0.2, yıllık bazda ÜFE % 9.7 ile beklentilerin altında kalırken  ABD'de ÜFE buna rağmen 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Aylık bazda çekirdek ÜFE beklentiler dahilinde % 0.5 gerçekleşirken yıllık bazda ÜFE  beklentilerin üzerinde % 8.3’e yükselerek güçlü bir artış gerçekleştirdi. Çekirdek ÜFE kayıtların tutulduğu 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarak rekor kırdı. ABD’de nihai mal talebi enflasyonu azalırken nihai hizmet talebi enflasyonunda artış yaşandı. Enerji ve gıda fiyat girdilerinde düşüş yaşanırken havayolu hizmetleri, konaklama, makine ve teçhizat toptancılığı, teçhizat parçaları gibi hizmet girdilerinde  yükselişin yaşandığı görüldü. Bundan sonraki aylarda baz etkisinin devreye girmesiyle ABD’de ÜFE’de bir miktar yatay  eğilim izlenebilir.  Dün ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde sınırlı geri çekilmeler yaşanırken bu sabah tahvil faizlerinin % 1.72 seviyesinden işlem gördüğünü izliyoruz. Dolar endeksi ise piyasadaki verileri ters fiyatlamaya devam ediyor. Gelen veriler Fed’in piyasada beklenenden daha agresif tavır izleyeceğini gösterirken dolar endeksi kritik destek bölgesi olan 94.50 seviyesine kadar geri çekildi. Bu bölgenin kırılıp kırılmaması doların küresel bazda değer kaybının devam edip etmeyeceğini izlememiz bakımından oldukça önemli olacaktır.  Biz dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri hakkında görüşlerimizi koruyoruz ve dolar endeksinde yaşanan bu düşüşü piyasanın zaman kazanmak için oyalama taktiği olarak gördüğümüzü belirtiyoruz. Dolar endeksi ve tahvil faizlerinde yükseliş beklentimiz devam ediyor.  Gelen verilerin ardından Fed yetkilileri konuşmaya devam etti. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyonun yeterince hızlı şekilde gerilememesi halinde Fed'in 2022'de 4 faiz artırımı yapması gerekebileceğini söylerken politika yapıcıların faiz artırımına başlamayı Mart toplantısında ciddi şekilde düşünmelerini beklediğini de sözlerine ekledi.  ABD borsalarında bilanço dönemi başlıyor. JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo gibi ABD'li yatırım bankaları bilançolarını açıklayacak. Dün borsalarda satış baskısı devam etti ve ABD endeksleri günü satıcılı kapattı.

Bugün ABD’de aylık bazda perakende satışların % 0.0 gelmesi beklenirken çekirdek perakende satışların aylık bazda % 0.2 artması bekleniyor.  Gelecek veriler hem enflasyon hem büyüme üzerinde etki yaratacağından dikkatle takip edilecektir. Ayrıca bugün açıklanacak diğer verilerde sanayi üretiminin  aylık bazda % 0.2 geleceği tahmin  edilirken kapasite kullanım oranının % 77.1 açıklanacağı öngörülmekte.  Michigan tüketici güven endeksinde beklenti 70.0 puan olarak oluşurken  Fed üyesi William’ın da yapacağı konuşma takip edilecektir.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Euro Bölgesi enflasyonunda yaşanan yükseliş düşünüldüğü kadar geçici olmadığını ancak 2022’de yüksek seyredecek enflasyonun  2023 ve 2024 yıllarında ECB'nin % 2 hedefinin altında kalmaya devam etmesinin büyük olasılık olmaya devam ettiğini  belirtti. Eur/Try ise Usd/Try’ye benzer hareketlerini sürdürmeye devam ediyor. Kurda yükseliş eğiliminin devam etmesini bekliyoruz. 15.70 bölgesi kur için önemli bir direnç bölgesi. Bu bölgenin aşılıp aşılamadığını takip ediyor olacağız. Avrupa borsaları dünü karışık kapattı.

Bugün Euro Bölgesi’nde  ticaret dengesi ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin konuşması izlenecek.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 2053 seviyesinin altında önce 2026 ve arkasından 1990 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 2100 direncinin kırılması halinde önce 2151 ve arkasından 2180 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 2413 seviyesinin kırılması halinde önce 2435 ve arkasından 2475 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 2370 desteğinin altında önce 2345 ve arkasından 2220 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 13.46 seviyesinin kırılması halinde önce 13.22 ve arkasından 13.01 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 13.65 direncinin üzerinde 13.85 ve arkasından 14.15 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1813 seviyesinin altında önce 1800 ve arkasından 1791 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1834 direncinin kırılması halinde önce 1850 ve arkasından 1877 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ATSYH- Borsa tarafından şirket paylarına 11 Şubat’a kadar emir paketi tedbiri paketi getirildi.

#BMSCH - Şirketin ihracat faaliyetleri kapsamında ABD’de yerleşik Intermetal - Internatıonal Metal LLC firması ile 150 ton karşılığında 160.732 dolarlık Çelik Hasır Satış Sözleşmesine ait yüklemenin gerçekleştirildiği açıklandı.

#BJKAS - Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin Mayıs ayında yapılacak Kongre’de başkanlığa yeniden aday olacağını açıkladığı medyada yer aldı.,

#YKSLN - Şirketin 2021 yılı satış gelirlerinin bir önceki yıla göre 3 katına ulaşmasının, 2021 yılındaki net kar tutarının bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 katına ulaşmasının, 2022 yılı birinci çeyreği için alınan siparişlerin olumlu seyir ettiği ve 2021 yılının aynı dönemine göre satış gelirlerinde asgari % 50 büyüme olabileceğinin ön görüldüğü açıklandı.

#EKGYO -Şirket projelerinden İstanbul Küçükçekmece’deki projenin son kısmının Kısmi Geçici Kabul Tutanağının onaylandığı açıklandı.Şirket projelerinden Ankara Çankaya Çayyolu 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 1. oturumunun 25 Ocak’ta yapılacağı açıklandı.

#GEDIK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 300 milyon TL’den 1 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

#GEDZA - 15 Ocak bitiş süresine sahip yatırım teşvik belgesinin süre uzatımı başvurusunun yapıldığı açıklandı.

#HLGYO - 2021 yılında Ataşehir Finans Kule sözleşme yenileme, Karaköy, Adapazarı ve Levent Otel binaları için yeni kiralama işlemi olmak üzere, aylık kira bedeli toplamı 3,0 milyon TL olan 4 adet kiralama işlemi, Halk GYO - Vakıf GYO Adi Ortaklığı bünyesinde gerçekleştirilen Bizimtepe Aydos Projesi'nde yer alan bağımsız bölümlere ilişkin olarak, Şirket payına düşen aylık toplam 13.125 TL tutarında 9 adet kiralama, 8,6 milyon TL, 15 adet satım işlemi, Halk GYO - Er Konut Adi Ortaklığı bünyesinde gerçekleştirilen Şehristan Konutları Projesi'nde yer alan bağımsız bölümlere ilişkin olarak, Şirket payına düşen 860.000 milyon tutarında 1 adet satım işlemi gerçekleştirildiği açıklandı.

#INVEO - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

#IZFAS - İzmir Menemen’deki 5.000 m²’lik işyerinin Ocak 2022 tarihinden başlamak üzere 2 yıl süre ile aylık 50.000 TL bedelle kiralanmasına karar verilmesi sonrasında kiralanan işyerinin belirtilen tarihte teslim edilemediğinden kiralama sözleşmesinin karşılıklı feshedildiği açıklandı.

#MSGYO - 2021 yılında satım işlemlerinin 3,7 milyon TL, kiralama işleminin ise toplam 11,4 milyon TL olarak gerçekleştiği açıklandı.

#OTTO - Şirket bünyesinde bulunan gayri faal durumdaki şirket ağlı ortaklığı TaçBeyaz Enerji’nin tasfiyesine ilişkin işlemlerin başladığı açıklandı.

#PARSN - Şirketin bağlı ortaklığı Omtaş Otomotiv Grup’un toplam harcamasının 11 milyon euro tutarında gerçekleştirileceği hesaplanan 5.000 ton dövme kapasiteli yeni Otomatik Dövme ve Transfer Hattı yatırımının makine sözleşmesinin imzalandığı, yatırımın 2023 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığı açıklandı.

#PEGYO - 2021 yılı içerisinde toplam 2,4 milyon TL kiralama, 1,0 milyon TL satış işlemi gerçekleştirildiği açıklandı.

#SNGYO - 2021 yılında 545 adet konut ve 24 adet ticari ünite olmak üzere toplam 569 adet bağımsız bölümün satış tutarının 1,1 milyar TL olduğu ve 873 adetinin fiilen teslim edildiği açıklandı.

#TUCLK - Şirketin iştiraki Eurasia International Shıppıng Ltd'nin satış işlemlerine başlandığı, 4,7 milyon dolar tutarın %60'ının peşin, %40'ının vadeli olarak tahsil edileceği açıklandı.

Kaynak:Onur Altın - ACAR MENKUL
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasaların gözü 20 Ocak'ta TCMB kararında olacak
 
Koroner arter hastalığına yol açan 11 risk faktörüne dikka
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların gözü 20 Ocak'ta TCMB kararında olacak
Eylül 2021 yılından bu yana TCMB tarafından 500 baz puanlık faiz indirimine ...
Altın enflasyon sonrası pozitif seyretti
Altın dünkü ABD enflasyon verisi sonrası da günü artıda kapatırken, üst ...
Direksiyonda Powell varsa
Dışarda ne olursa olsun yeni yılın ilk 7 iş gününde yükselen BIST100 Endeksi ...
 
Toplam ciro yıllık %60,4 arttı
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2021 yılı Kasım ayında yıllık ...
Tavuk eti üretimi 197 bin 334 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,6 milyar adet olarak gerçekleşti
Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk eti üretimi %16,1, ...
Piyasaların yönü
Yılın son haftasını yatay kapatan endeks, yeni yılın ilk haftasını hafif ...
 
İhracat birim değer endeksi %9,7 arttı
İhracat birim değer endeksi Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...
Altın faiz tartışmalarına rağmen yükseldi
Paladyum da platinle benzer kaderi paylaşarak kayıpla haftaya başladı. ...
Türkiye: Dövize dayalı lira mevduat tedbirinden kurumlar da yararlanacak
Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre, Türk şirketleri para biriminin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri