Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
3 Aralık 2021 Cuma - 12:48

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde TCMB tarafından yayınlanan verilerde 26 Kasım’da yabancıların 64.5 milyon dolarlık hisse satışı yaptığı görülürken 105.4 milyon dolarlıkta tahvil satışı gerçekleştirmişler.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde TCMB tarafından yayınlanan verilerde 26 Kasım’da yabancıların 64.5 milyon dolarlık hisse satışı yaptığı görülürken 105.4 milyon dolarlıkta tahvil satışı gerçekleştirmişler. Yabancı yatırımcılar aynı dönemde 8.3 milyon dolarlık şirket borçlanma senetlerinden de çıkarken - 474.6 ters repo işlemi yapılmış. Ekim ayı başından beri hisse tarafına giren yabancıların ara ara çıkış yaptığını gözlemliyoruz. Merkez Bankası faiz indirimleri sonrası Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizinin % 16’lardan % 21’e çıkması tahvilden yabancı kaçışını hızlandırmakta. Yine yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatlarına baktığımızda dolarizasyon oranı % 59.8 ile 2001 krizi seviyelerini de aşarak en yüksek seviyeye çıkarken 26 Kasım haftasında 235 milyar dolar olan yerlilerin döviz mevduatları % 2.96 azalarak 232 milyar dolara geriledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB- olarak teyit ederken görünümü "durağan"dan "negatif"e indirdi. Fitch yaptığı açıklamada görünümün "negatif" olarak belirlenmesinin TCMB'nin erken para politikası gevşetme döngüsünü, daha fazla faiz indirimi yapılacağı yönündeki görünümü yansıttığını vurguladı. Zayıf para politikası kredibilitesi, yüksek enflasyon ve düşük dış likidite ile jeopolitik risklerin de görünümün düşürülmesinde ekili olduğu belirtildi. BOTAŞ, Aralık ayına ilişkin satış tarifesinde büyük sanayi ve ticari kuruluş abone grupları ve elektrik üretimi amaçlı kullanılan doğal gaz tarifesine yüzde 20 oranında zam uygulandığı açıklarken konutlara herhangi bir zam yapılmadığını ifade etti. BOTAŞ aynı zamanda benzer oranda % 20 ile elektrik  üretimi amaçlı tarifeye de zam yapmış oldu. BOTAŞ vatandaşların evlerinde kullandığı elektriğe zam yapmadığını belirtti. Dün BİST100 endeksi rekor kırmaya devam ederken Usd/Try’de bu yükseliş ateşinin bitmeyeceğini söyleyebiliriz. Özellikle bugün gelecek verilerin ardından yeni tarihi zirveler görülebilir.

Bugün yurtiçinde merakla beklenen enflasyon verileri açıklanacak. Acar Menkul Değerler olarak enflasyonun % 21.09 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Enflasyonda detaylara baktığımızda  tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde  artış sürerken tarımsal girdi endeksinde de artış yaşanmakta. Bu yıl kuraklığın etkisiyle birçok mahsulde rekolte düşüklüğü beklenirken gıda fiyatlarındaki yükselişin sürmesini bekleyebiliriz. Küresel piyasalarda enerji fiyatları devam ederken eşel mobil sisteminde fiyatların tavana çıkması dünyada artan petrol ve dolar kurunun yükselmesi ile mazot, benzin ve otogaza yapılan zamlar özellikle ulaşım kaleminde enflasyon yaratmaya devam edecektir. Gıda enflasyonun en yüksek iki kalemi olan süt ve ekmek fiyatlarına yapılan zamlar gıda enflasyonunun da beklentilerin üstüne taşınmasına neden olabilir. Ayrıca son dönemde hem konut fiyatlarında hem kira fiyatlarında gördüğümüz artışlar konut enflasyonunu yukarı taşıyor.

ABD:  Dün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 222K olarak gerçekleşirken beklentiler verinin 238K gelmesi yönündeydi. Dün Fed üyelerinden açıklamalar peşi sıra geldi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, gelecek yıl en az bir faiz artırımına destek verebileceğini ve ikinci bir faiz artırımının da uygun olabileceğini söylerken San Francisco Fed Başkanı Mary Dal, Fed yetkililerinin çeşitli ekonomik senaryolar için hazırlı olmalarının her zaman gerekli olduğunu ve artan enflasyonu düzeltmek için faiz oranlarında artırmak üzere bir planı hazırlamanın zamanının gelmiş olabileceğini ifade etti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyon baskılarının yüksek seyrettiğini ve bu konuda önlem almak için  Fed'in gelecek yıl faizleri artırması gerektiğinin altını çizdi. Fed'in o pozisyona gelebilmek için varlık alımlarının azaltılmasına hız vermesi gerektiğini ifade eden Bostic, son birkaç aydır gelen veriler, varlık alımlarının sona erdirilmesini erkene çekmemizin uygun olabileceğine işaret ediyor dedi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barken, Fed yetkililerinin para politikasını aralarında enflasyonun öngörülenden daha hızlı artmasının da olduğu ekonomideki değişiklere yanıt verecek şekilde ayarlamaya hazır olmaları gerektiğini dile getirdi. Genel itibariyle Fed üyelerinin artık taperingi hızlandırarak bir an önce bitirip arkasından erken faiz artırımlarına hazırlandığını izliyoruz.  ABD Temsilciler Meclisi ve Senato federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onayladı. Amerikan federal hükümetine 18 Şubat'a kadar finansman sağlayacak tasarı, 212'ye karşı 221 oyla kabul edildi. Federal hükümetin 3 Aralık'ta kapanmasını önlemeyi amaçlayan geçici bütçe tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulacak. Gelen konuşmaların ardından dün dolar endeksinde artış yaşanırken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ise sakin seyir devam etti. Bu sabah 10y faizlerinin % 1.44 seviyesinden işlem gördüğünü izliyoruz. ABD borsaları ise tasarının Senato’dan geçmesinin verdiği pozitiflik ile günü alıcılı kapattı.

Bugün kritik verilerin geleceği önemli bir gün olacak. ABD’de işsizlik oranının % 4.6’dan % 4.5’e geri çekilmesi beklenirken tarım dışı istihdamında 553K olarak açıklanacağı tahmin edilmekte. Ortalama saatlik kazançların aylık bazda % 0.4 artması beklenirken yıllık bazda ortalama saatlik kazançların ise % 4.9’dan % 5.0’e çıkacağı öngörülmekte. Son haftalarda haftalık işsizlik başvurularının azalması ve diğer öncü istihdam göstergeleri ABD’de istihdamın toparlandığını gösterirken işsizlik oranlarındaki azalışın sürmesini bekliyoruz. Çarşamba gelen ADP tarım dışı istihdam verisi  bugün gelecek tarım dışı istihdamın beklentilerin üzerinde açıklanabileceğini göstermekte. Ayrıca son dönemde ücret artışlarında gördüğümüz yükseliş ve enflasyon baskısı işçilerin daha fazla ücret istemesine neden olurken ortalama saatlik kazançlarda da yükseliş eğiliminin sürmesini bekliyoruz. Büyün bu gelişmeler bize dolar endeksinin ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin güçleneceğini gösterirken küresel bazda doların değer kazanmasını bekliyoruz. Bu bağlamda ons altındaki düşüşlerin devamını bekleyen taraftayız.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde ÜFE aylık bazda %5.4 artarken yıllık bazda ÜFE %21.9'a yükseldi. Euro Bölgesi'nde maliyet enflasyonu (ÜFE) 1980'li yıllardan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı da % 7.4’ten % 7.3’e geriledi.

EuR/Usd paritesinde düşüş eğiliminin devamını bekliyoruz. Eur/Try’de ise bugün gelecek veriler sonrası yeni zirve görülme ihtimali yüksek.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1864 seviyesinin altında önce 1848 ve arkasından 1834 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1882 direncinin kırılması halinde önce 1891 ve arkasından 1902 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 2052 seviyesinin kırılması halinde önce 2061 ve arkasından 2076 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 2038 desteğinin altında önce 2020 ve arkasından 1991 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 13.47 seviyesinin kırılması halinde önce 13.27 ve arkasından 13.11 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 13.88 direncinin üzerinde önce 14.25 ve arkasından 14.53 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1760 seviyesinin altında önce 1748 ve arkasından 1724 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1777 direncinin kırılması halinde önce 1782 ve arkasından 1790 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#DOGUB - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından şirket ödemelerinin yapılması kapsamında 3,2 milyon TL borç aktarıldı.

#ESCOM - Şirketin dolaylı iştiraki Glaucot Teknoloji’nin geliştirdiği giyilebilir tıbbi cihazın belgelendirilmesi için klinik çalışmalarına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan onay alındığı açıklandı.

#EPLAS & MZHLD - Ortak borcundan şirketin sorumlu tutulması kapsamında 12 milyon dolarlık davada yeni duruşma tarihinin 19 Ocak olduğu açıklandı.

#IEYHO - Şirketin bağlı ortaklığı Işıklar Software and Technology EOOD tarafından ihraç edilen ISIKC’nin LBank kripto para borsasında bugünden itibaren işlem görmeye başlayacağı açıklandı.

#IZTAR- Şirket kayıtlı sermaye tavanının 25 milyon TL’den 150 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. Şirketin Yatırım Holding statüsüne geçmesinden dolayı ayrılma hakkı kullanım fiyatının 20,63 TL olduğu açıklandı.

#KAREL - Vahaa Dikey Tarım Çözümleri ile imzalanan sözleşme kapsamında şirketin Vahaa ürünlerini üretip Vahaa’ya Ar - Ge desteği vereceği açıklandı.

#KGYO - İstanbul Şişli’deki dairenin 3,2 milyon TL bedelle satıldığı açıklandı.

#KZGBY - Şirketin Marmaris'te yürüttüğü Kızılbük Wellness Resort projesinde bulunan devremülk ünitelerimizin ön satış işlemleri kapsamında Kasım arasında müşterilere 670 adet devre satış sözleşmesi imzalandığı, sözleşmelerin toplam ön satış bedelinin 72,2 milyon TL olduğu açıklandı.

#MIATK - Bursa Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü ile şirket arasında 2018 yılından bu yana devam eden sözleşme kapsamında, 2022 - 2024 tarihleri arasında geçerli olmak üzere, 2,5 milyon TL bedelle Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi HBYS Güncelleme, Hizmetin Sürekliliğini Sağlama, Uyum ve Versiyon Yükseltme Hizmet Alımı sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#PETKM - Şirketin, 2022'nin ilk yarısında Star Rafineri'nin %18'ini SOCAR'dan devralacağı medyada yer aldı.

#PEKGY - Şirketin Almanya'da kurulu ve 25.000 euro sermayeli Nordstern Düsseldorf GmbH şirketinin sermayesini temsil eden payların %89'unun Peker GMBH’den 5,9 milyon eurya satın aldığı açıklandı.

#SMART - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 50 milyon TL’den 100 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru Bakanlık tarafından onaylandı.

#TAVHL - DHMİ tarafından bugün gerçekleştirilecek Antalya Havalimanının kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç&dış hatlar, genel havacılık, CIP terminallerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesi ihalesine şirketin ve Fraport AG tarafından oluşturulan ortak girişimle katılınacağının açıklanması sonrasında, ihalenin kazanıldığı açıklandı.

#YGGYO - Şirketin özelleştirme kapsamında bulunan Maliye Hazinesi adına kayıtlı Ankara Çankaya’daki 24.936 m 2 ’lik taşınmazın satış ihalesine katılım sağladığı ancak ihalenin şirket uhdesinde kalmadığı açıklandı. 

#AKSA - Emniyet Ticaret tarafından 28,24 - 28,58 TL fiyat aralığından 65.000 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %20,03’e yükseldi.

#MGROS - Ninety One UK Ltd. tarafından 42,97 TL ortalama fiyattan 637.880 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %4,92’ye geriledi.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Türkiye: Enflasyon liranın düşmesiyle 2018’den beri en yüksek seviyeye çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez kurdan rahatsız oldu
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni koronavirüs varyantı Omicron ile ilgili ...
ABD’de ilk Omicron vakası
Yeni koronavirüs varyantı omikron ABD'de tespit edildi. ABD Bulaşıcı Hastalıklar ...
Türkiye: Enflasyonun faiz oranlarının daha fazla üstüne çıkmasını bekleriz
Enflasyonu oluşturan risk dengelerinin aleyhte ilerlemesi yönündeki doğrultuda, ...
 
FED ana gündeme yerleşti
Yeni koronavirüs varyantı olan Omicron’un Aralık ayının ana gündem maddesi ...
Ekonomik güven endeksi kasım ayında, aylık %2,0 azalarak 99,3 oldu
Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Kasım ayında ...
Avrupa Birliği çıkmaza giriyor
Eurostat'ın tahminine göre, Euro bölgesi yıllık enflasyon oranının Kasım ...
 
Yeni varyant belirsizliği
Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19'un yeni varyantı Omicron'un küresel olarak ...
Artan COVID endişeleriyle endeks rekor serisine ara verdi
BIST-100 cephesinde mevcut seviyelerde yoğun şekilde hisse değişimlerinin ...
İhracat 2021’in ekim ayında yüzde 20,3’lük artış kaydetti
Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşılan 2021’in ekim ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri