Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
HABERLER>EKONOMİ
22 Kasım 2021 Pazartesi - 12:15

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Piyasalar geçen hafta Merkez Bankası’nın faiz indiriminin yansımalarını seyretti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Piyasalar geçen hafta Merkez Bankası’nın faiz indiriminin yansımalarını seyretti. Bu bağlamda Usd/Try’de ki yükseliş devam etti. BİST100 endeksi  küresel borsalara paralel yükselişini sürdürürken geçen haftayı % 0.03 değer  kazancıyla 1.737,33 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 29,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 3,43 ile bilişim olurken, en çok kaybettiren ise % 5,18 ile ulaştırma oldu. Avrupa’da karantinanın tekrar başlayabileceğine dair gelen işaretler ve Avustralya’nın bugünden itibaren tekrar korona virüs nedeniyle kapatmaya geçmesi havayolu hisselerinde Cuma günü sert satışların yaşanmasına neden oldu. 

Bugün yurtiçinde Kasım ayına ait tüketici güveni açıklanacak. TCMB Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını 18 Kasım'dan geçerli olacak şekilde 100 baz puan indirdi. Böylelikle Türk Lirası zorunlu karşılıklarına uygulanan faiz % 10.5’tan % 9.50’a geriledi.  Merkez Bankası politika faizinde yaptığı indirimi destekleyici hamleler atarken bir yandan bankaların daha fazla kredi vermesini sağlamaya çalışıyor bir yandan da piyasada likidite akışını düzenlemeye çalışmakta. Bugün BİST100 için kritik seviye 1697 seviyesi olacaktır. Bu seviyenin üzerinde alımlar devam edebilecekken bu seviyenin altında satışlar başlayabilir. Usd/Try’de yükseliş eğilimi devam ediyor. Bu hafta kar satışları yaşanabilir. Ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Çünkü hem yurtiçi gelişmeleri hem yurtdışı faktörleri kurda yükselişin bitmediğini göstermekte. 10.63 seviyesi bugün Usd/Try’de bizim için önemli bu seviyenin üzerinde alış eğilimi devam edecekken bu seviyenin altında kar satışları hızlanabilir.

ABD:  Cuma günü ABD’de veri akışı sakindi. Fed Başkan Yardımcısı Clarida, ABD’de enflasyonun artmasının ardından tahvil alımlarının azaltımını hızlandırıp hızlandırmama konusunu gelecek ay görüşmelerinin uygun olabileceğini söylerken Fed üyesi Christopher Waller, Fed'in tahvil alımlarının azaltılmasına hız vermesi gerektiğini, yüksek enflasyonun devam etmesini ve istihdam yaratımının güçlenmesini beklediğini ifade etti. Ayrıca Waller,  varlık alımlarının Haziran yerine Nisan ayında bitirilmesi gerektiğini savundu. Bu açıklamalar dolar endeksinin yükselmesine neden olurken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ise Cuma günü % 1.52 seviyesine düşmesi oldukça dikkat çekiciydi. Bugün ABD 10 yıllık tahvil faizleri güne yükselişle başladı ve % 1.56 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin ise 96.20 seviyesini kırıp kıramayacağı çok önemli olacaktır. Eğer bu seviyenin üzerine çıkılır ise dolar endeksinde yükseliş eğilimi devam edecektir. Bu seviyenin kırılmaması 94.48 bölgesine kadar kar satışları getirse de ABD’nin taperinge gittiği ortamda her zaman söylediğimiz gibi küresel bazda tüm para birimlerine karşı güçlü dolar beklentimizi sürdürüyoruz. ABD 10y tahvil faizinde ve dolar endeksinde görülecek artışlar ons altın fiyatlamalarını da aşağıya çekebilir. Özellikle ons altında bu süreçte her yükselişin satış fırsatı olduğu vurgusunu tekrarlıyoruz. ABD borsaları Cuma gününü karışık bir seyirle kapattı. ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden'ın ekonomi planının ikinci aşamasını oluşturan 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama paketini onaylamasının verdiği pozitif hava enflasyon endişeleri ile dağılırken endekslerde de karışık seyir görüldü.

Bugün ABD’de mevcut konut satışlarının 6.20 milyon adet artması bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü ekonomi ve enflasyonla mücadeleye ilişkin bir konuşma yapacağı belirtilirken piyasalarda oynaklık yaratabilir. Çünkü ABD Başkanlarının genel itibariyle bu tür konuşmalar yapmadığını biliyoruz. Ancak enflasyondaki yükselişin ciddi unsurlar barındırması tüm gözleri enflasyon cephesine çevirmiş durumda.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, aşırı yüksek bir enflasyonun ortaya çıkması riskinin görmezde gelinmemesi, dikkatli olunmaya devam edilmesi gerektiğini söylerken yüksek enflasyon beklentileri ve yüksek ücret artışları orta vadede fiyat baskılarını güçlendirebilir diye konuştu. Weidmann, ECB'nin gerektiğinde para politikasını sıkılaştırmaya hazır olduğunun sinyalini vermesi gerektiğini vurguladı. Eur/Usd paritesinde düşüş devam ediyor. Bu eğilimin devam edeceğini de düşünüyoruz.  1.1262 seviyenin altına iner isek satışların hızlanmasını bekleyebiliriz. Yükselişler ise satış fırsatı yaratamaya devam edecektir. Eur/Try kurunda da yükseliş eğilimi devam ediyor. Şayet küresel bazda dolar endeksinde bir yükseliş yaşar isek kurda da yeni tarihi zirveler görülebilir. Avrupa borsaları Cuma gününü düşüşle kapatırken korona virüs nedeniyle bazı ülkelerin kapatma kararı alabileceğine dair gelen mesajlar düşüşlerde etkili oldu.

Bugün Euro Bölgesi’nde tüketici güveninin – 5 puan açıklanması bekleniyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1723 seviyesinin altında önce 1697 ve arkasından 1683 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1746 direncinin kırılması halinde önce 1759 ve arkasından 1777 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1944 seviyesinin kırılması halinde önce 1954 ve arkasından 1968 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1912 desteğinin altında önce 1903 ve arkasından 1877 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 10.93 seviyesinin kırılması halinde önce 10.82 ve arkasından 10.63 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 11.06 direncinin üzerinde önce 11.16 ve arkasından 11.31 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1843 seviyesinin altında önce 1834 ve arkasından 1823 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1849 direncinin kırılması halinde önce 1857 ve arkasından 1863 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AEFES ANADOLU EFES -- Onur Altürk’ün 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle Türkiye Genel Müdürü olarak atandığı açıklandı.


#AKSA AKSA - Yalova’daki 16.965 m 2 ’lik arsanın 26,6 milyon TL’ye satılmasına karar verildiği açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM - Ciner Grubu'nun ABD’deki soda faaliyet alanı operasyonlarının %60'ının şirket tarafından devralınmasına karar verildiği, pay satın alımları ve iş geliştirme ile ilgili tüm bedeller dahil toplam 450 milyon dolar olarak işlemlerin gerçekleştirilmesine karar verildiği açıklandı.

#AKYHO AKDENİZ YATIRIM HOLDİNG - Mahmutbey’de bulunan merkez binanın 14,2 milyon TL’ye satıldığı ve satış işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

#ANSGR ANADOLU SİGORTA - Ocak - Ekim döneminde prim üretimi %26,9 artışla 7,97 milyar TL’ye yükseldi.

#ANGEN ANATOLIA TANI VE BİYOTEKNOLOJİ - Aracı kurumu ile fiyat istikrarı sürecinin sona erdiği, 19,35 - 22,48 fiyat aralığından 3.246.000 adet paylık fiyat istikrarı uygulandığı açıklandı.

#BUCIM BURSA ÇİMENTO - Şirketin emtia fiyatlarında yaşanan fiyat artışları ve projede meydana gelen revizyonların etkisiyle, 110 milyon euro olan modernizasyon yatırımı bütçesinin güncellenmesine karar verildiğini açıklandı.

#EMKEL EMEK ELEKTRİK - TEİAŞ lehine 1. Derece verilmiş olan 8,0 milyon euroluk ipoteğin kaldırıldığı açıklandı.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK - Halka arzdan elde edilen fonun 64,6 milyon TL’sinin devam eden yatırımların sonuçlandırılmasında, üretim kapasitesinin artırılmasında ve makine yenilemelerinde, 17,2 milyon TL’sinin hammadde alımında, 1,0 milyon TL’sinin faaliyet giderlerinde, 23,5 milyon TL’sinin borç ödemelerinde, 3,3 milyon TL’sinin ise işletme sermayesi olarak tutulmasında kullanıldığı açıklandı.

#GLCVY GELECEK VARLIK YÖNETİMİ - Aracı kurumu ile fiyat istikrarı sürecinin sona erdiği, ortalama 13,53 TL fiyattan 4.473.515 adet paylık fiyat istikrarı uygulandığı açıklandı.

#ISKPL IŞIK PLASTİK - Marmaray CR3 Projesi Geneli Muhtelif Bölgelerde Gürültü Bariyeri Temini ve Montaj işlerinin devamı olan 2. Faz Marmaray CR3 Projesi Geneli Muhtelif Bölgelerde Gürültü Bariyeri Temini ve Montaj işlerinin ihalesinin 1,4 milyon euro bedelle şirket tarafından alındığı açıklandı.

#KCHOL KOÇ HOLDİNG - Şirket tarafından, UniCredit’e ait YKBNK sermayesinin %18'ine karşılık gelen payların devralınmasını takiben, şirketin YKBNK sermayesinde sahip olduğu doğrudan ve dolaylı paylarının toplamının %50’yi aşacak olması nedeniyle devir işlemini takiben zorunlu pay alım teklifinde bulunmak üzere SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#MOBTL MOBİLTEL - Şirket paylarının halka arzı kapsamında halka arzda Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara tahsis edilen payların 1,7 katı, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara tahsis edilen payların 6,6 katı ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara tahsis edilen payların 2,3 katı talep geldiği açıklandı.

#MIATK MİA TEKNOLOJİ - Şirket payları bugün Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

#MOBTL MOBİLTEL - Şirket paylarının halka arzı kapsamında halka arzda Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara tahsis edilen payların 1,7 katı, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara tahsis edilen payların 6,6 katı ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara tahsis edilen payların 2,3 katı talep geldiği açıklandı.

#PCILT.HE PC İLETİŞİM - Şirket payları Borsa’da Satış yöntemi ile 24 - 25 Kasım’da halka arz edilecek.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Avrupa’da enflasyon endişesi sürüyor
 
Aşı tedavisi alerji hastalarına önemli konfor sağlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa’da enflasyon endişesi sürüyor
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun %2 hedefinde ...
5. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi yoğun ilgiyle izlendi
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından 16-17 Kasım tarihlerinde ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
 
TCMB odağında büyüme var
TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısı dün gerçekleşti, haftalık repo ...
Türkiye: Kamu bankaları kredi faizlerini 100 baz puana kadar indirdi
Merkez Bankası'nın Perşembe günü yaptığı faiz indiriminin ardından kamu ...
MSCI Asya Pasifik endeksindeki kayıp yaklaşık %0,5
BIST100 endeksi dün genele yayılan alımlarla %1,27 oranında prim yaptı. ...
 
Faiz kararı günü
TCMB’nin bugün saat 14:00’de gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısına ...
Ekonomik gelişmeler
Dün endeks 1681.78 – 1725.02 arasında işlem gördü ve günü -0.99% değişimle ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan makro verilerin yarattığı iyimserliğin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri