Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2021 Pazartesi - 11:30

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül ayına ait açıklanan bütçe dengesi 23.586 milyar TL azalış gösterdi.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül ayına ait açıklanan bütçe dengesi 23.586 milyar TL azalış gösterdi. Merkezi yönetim bütçe gelirleri 117.921 milyar TL, merkezi yönetim bütçe giderleri 141.507 milyar TL olarak açıklandı. BİST100 endeksi Cuma gününü % 0.15 değer kaybederek 1.409,56 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 18,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,09 ile ulaştırma olurken, en çok gerileyen ise % 2,51 ile madencilik oldu. Haftanın son işlem gününü rekor kırarak kapatan Usd/Try kuru yeni haftaya da rekor kırarak başladı. Kurdaki yükselişin devamını bekliyoruz.

Bu hafta gözler Perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararında olacak. Beklentiler faizlerin düşürülmesi yönünde. Ancak olası bir faiz indiriminin hata olacağını ve kurdaki sert yükselişleri devam ettirebileceği gibi borsada da sert satışları başlamasına yol açabileceğinin altını çizelim. TCMB son faiz toplantısında faizleri % 19.00’dan % 18.00’e indirmişti. TL çaprazlarında yükseliş başlarken BİST100’de de sert düşüşler görülmüştü. Özellikle faizlerin inmesi ile yabancı yatırımcı çıkışı olurken bunların bankalar kanalıyla olması borsada bankacılık endeksi öncülüğünde satış yaratmıştı. Bu hafta benzer gelebilecek bir faiz indirimi aynı sonucu yaratabilir. Bugün yurtiçinde veri akışı sakin.

ABD:  Cuma günü ABD’de harcamalar yoluyla hem büyümeyi hem enflasyonu etkileyecek verilerden perakende satışlar aylık bazda beklentilerin üzerinde % 0,7 artış gösterirken, Çekirdek Perakende Satışlar benzer şekilde aylık bazda beklentilerin üzerinde % 0,8 olarak açıklandı. Yıllık perakende satışlarda artış % 13.95’e ulaştı. New York imalat endeksi ise beklentilerin altında 19.8 puana gerilerken ithalat fiyatları da beklentilerin altında % 0.4 artış kaydetti. ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, tedarik zincirlerinin karşı karşıyaoldukları bir çok zorluğun gelecek yıla da taşınacağını söyledi. Pete Buttigieg, tedarik zincirlerinin büyük bölümünün özel sektörün ellerinde olması nedeniyle Biden yönetiminin atacağı adımların sınırlı olacağını da belirtti. Cuma günü dolar endeksi yataya yakın hafif satıcılı görünümünü korurken bu haftaya alıcılı başladı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükselişine devam ederek bu sabah % 1.61 seviyesinden işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde bu süreçte yükseliş beklediğimizi bir kez daha hatırlatalım. Bu yüzden yatırımcıların herhangi bir para birimine karşı dolar karşıtı olmaması gerekir. ABD borsaları ise haftanın son işlem gününü alıcılı kapatırken özellikle ABD’den şirketlerden gelen bilançoların pozitifliğinin endekslerin üzerine yansıdığını izledik.

Bugün ABD’de sanayi üretimi aylık bazda % 0.3 beklenirken kapasite kullanım oranı da % 76.6 beklenmekte. Konut piyasasına ilişkin gelecek verilerde ise NAHB konut piyasa endeksinin 75 puan açıklanacağı tahmin edilmekte. ABD’nin tahvil alım programını azaltacağı bir süreçte küresel bazda dolarda yükseliş eğilimi sürecekken bilançoların etkisi geçtiğinde ve özellikle resmi olarak tahvil alım programının azaltılmasına başlanmasının ardından borsalarda satış baskısının artacağı görüşünü tekrarlıyoruz.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde piyasaları etkileyecek önemli bir veri akışı yoktu. Eur/Usd paritesi Cuma gününü dolar endeksine paralel yataya yakın hafif alıcılı tamamlarken Eur/Try ise Türk Lirası’ndaki zayıflığın devam etmesi nedeniyle 10.75 seviyesine çıkarak rekor kırdı. Avrupa borsaları küresel borsaların etkisi ve şirket bilançolarının pozitif olmasıyla günü alıcılı tamamladı. Ayrıca petrol fiyatlarındaki yükselişin Avrupa'da enerji sektöründe faaliyet gösteren şirket hisselerini desteklediği gözlemlendi. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klass Knot, merkez bankaları en önemli teşvik programlarını gelecek yılın ilk yarısında sona erdirmeye, kapatmaya başladıklarında faizlerin yükselmeye başlayacağını söylerken gelecekte yüksek faiz oranı %  3-4 olacak dedi. Knot, enflasyondaki cari sıçramanın büyük ölçüde geçici olduğunu düşündüğünü de ifade etti.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin olacak.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1398 seviyesinin altında önce 1388 ve arkasından 1379 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1408 direncinin kırılması halinde önce 1414 ve arkasından 1423 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1520 seviyesinin kırılması halinde önce 1532 ve arkasından 1545 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1506 desteğinin altında önce 1499 ve arkasından 1491 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.2460 seviyesinin kırılması halinde önce 9.1960 ve arkasından 9.1310 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 9.3110 direncinin üzerinde önce 9.3645 ve arkasından 9.4215 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1761 seviyesinin altında önce 1756 ve arkasından 1751 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1768 direncinin kırılması halinde önce 1772 ve arkasından 1776 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#BMSCH BMS ÇELİK - İzmir Aliağa OSB’de şirket tarafından yapılması planlanan Çelik Hasır ve Nervürlü Çubuk Üretim Tesisi yatırımını harcamaları arasında yer alan bina inşaat yatırım projesi için başvurulan Yapı Ruhsat Belgesinin onaylandığı açıklandı.

#DERHL DERLÜKS YATIRIM HOLDİNG - Şirketin, iştiraki Toprak Yenilenebilir Enerji aracılığıyla GES yatırımının yapılmasına karar verilmesi kapsamında, İzmir Seferihisar’da kurulacak olan toplam kapasitesi 2.381 MWp olan Durukan GES ve ZMM GES’in 3,3 milyon dolar bedelle satın alınmasına karar verildiği, devir işlemlerinin 4 ay içerisinde tamamlanmasının planlandığı açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT  - İstanbul Hoşdere Toplu Konut Alanı 2. Etap Projesi kapsamında, 148 adet olan konut sayısının 387 adet ve 1 adet olan ticari ünite sayısı 3 olacak şekilde revizyona gidilerek 2.Tadilat Yapı Ruhsatlarının alındığı açıklandı. Ocak - Eylül döneminde 9,4 milyar TL’lik 3.829 adet bağımsız bölümün satışının gerçekleştirildiği, satışların 513 adetinin yabancı ülke vatandaşlarına yapıldığı, 2021 3. çeyrek verilerine göre, çeyreksel bazda verilerin yıllık şirket hedefinin %15 üstünde gerçekleştiği açıklandı.

#GLRYH GÜLER YATIRIM HOLDİNG - Şirketin bağlı ortaklığı A1 Capital’in sermayesinin 100 milyon TL’den 175 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

#GARAN GARANTİ BANKASI - Rekabet Kurulu'nun bankaya idari para cezası vermesi kapsamında, Danıştay nezdinde kararın düzeltme aşamasında yerel mahkeme kararının Banka lehine bozulduğu ve yeniden incelenerek karar verilmek üzere dava dosyasının ilk kararı veren yerel mahkemeye gönderildiği, yerel mahkemenin Danıştay'ın bozma kararına uymadığı ve söz konusu yerel mahkeme kararına banka tarafından temyiz başvurusunda bulunulduğu, temyiz isteminin kabul edilerek ilk kararı veren yerel mahkemenin temyize konu ısrar kararının bozulmasına ve yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine karar verildiği açıklandı.

#GLYHO GLOBAL YATIRIM HOLDİNG - Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc’nin Danimarka'daki Kalundborg Kruvaziyer Limanı'nın operasyonlarının 20 yıl süre ile işletilmesine yönelik anlaşma imzaladığı açıklandı.

#HUBVC HUB GİRİŞİM - Şirketin, iştiraki Enko Teknoloji’ye 18 ay vade ile 228.540 TL tutarında sermayeye dönüştürülebilir borç verilmesine karar verildiği açıklandı.

#KONTR KONTROLMATİK - Şirket ile Gentes Construction firması ortak girişiminin Rusya Moskova’da Mini Termal Power Plant Zaraisk-1&2 projesine vermiş olduğu 90 milyon dolarlık teklifin kabul edildiği ve sözleşme aşamasına geçildiği açıklandı.

#KAPLM KAPLAMİN - İzmir Kemalpaşa’daki taşınmaz üzerine yapılan üzerine Anadolubank lehine daha önceden kurulan ipotek bedellerine ek olarak Anadolubank lehine dördüncü derecede 6 milyon TL tutarında ek ipotek tesisi işleminin gerçekleştirildiği açıklandı.

#KGYO KORAY GMYO - İstanbul Şişli’deki bağımsız bölümün 3,0 milyon TL bedelle satıldığı, satış sonucunda 830.297 TL kar elde edildiği açıklandı.

#LKMNH LOKMAN HEKİM SAĞLIK - Lokman Hekim Etlik Hastanesinin modernizasyon çalışmalarının ve Sağlık Bakanlığı ruhsatlandırma sürecinin de tamamlandığı, Lokman Hekim Etlik Hastanesi 100 yatağıyla tam kapasite çalışmaya başladığı açıklandı.

#MARTI MARTI OTEL - Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen fonun 51 milyon TL’sinin kamu borçlarında, 148 milyon TL’sinin finansal borçlarda, 13,5 milyon TL’sinin pandemi sonrası kaynak pazarlara yönelik tanıtım faaliyetlerinde, 63,5 milyon TL’sinin piyasa borçlarında, 23,5 milyon TL’sinin personel ödemelerinde, 52 milyon TL’sinin işletme sermayesinde, 127 milyon TL’sinin ise tesislerin modernizasyonunda kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#ORCAY ORÇAY ORTAKÖY ÇAY SANAYİ - Şirketin halka arz kapsamında elde ettiği fonun %30'luk kısmının kullanıldığı ve çoğunlukla kısa vadeli kredilerin kapatıldığı açıklandı.

#OZRDN ÖZERDEN PLASTİK - 5.268 m 2 ‘lik arsanın 2,6 milyon TL’ye satıldığı, satış sonucundan 217.366 TL kar elde edildiği açıklandı.

#RYGYO REYSAŞ GMYO - Kocaeli Çayırova’daki 18.200 m 2 'lik deponun 2.240 m 2 'lik depolama alanının Trendyol’a 1 yılığına kiraya verildiği, 1 yıllık kiradan 160.000 dolar gelir elde edileceği açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Küresel piyasalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası piyasalar raporu
Avrupa borsaları dünü yükselişle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi % ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak makro veriler ...
Piyasaların yönü
Döviz kurundaki yükseliş yurt içi piyasalarda baskı yaratırken, BIST100 ...
 
Kur cephesinde yeni zirve test edilirken, risk iştahında dalgalı seyir ön planda
Küresel ölçüde risk iştahında yeniden toparlanma çabası mevcut.
Yurtiçi piyasalar
Mevcut risklere yenileri eklenirken endekste 1400 üzerinde tutunma çabası ...
"Yüksek enflasyon geçici değilse?"
ABD'de Eylül ayı tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,4 arttı, piyasa ...
 
Merkez Bankası'nda görevden alma
Merkez Bankası'nın 2 başkan yardımcısı ile para politikası üyesi görevden alındı.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz ( Deniz Yatırım).
Piyasaların yönü
Enerji fiyatlarındaki yükselişin yarattığı enflasyon ve global büyüme ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri