Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
17 Eylül 2021 Cuma - 12:28

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü % 0.42 değer kaybederek 1.418,03 puandan kapatırken işlem hacmi 12.1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE: Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü % 0.42 değer kaybederek 1.418,03 puandan kapatırken işlem hacmi 12.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Usd/Try doların küresel bazda değer kazanmasıyla oluşturduğu küçük üçgeni kırarak 8.60’a yöneldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamalarda enflasyonun yol açtığı sıkıntıları gayet iyi bildiklerini ve maliyetleri düşürmek suretiyle en kısa sürede enflasyonu kontrol altına alarak, fahiş fiyat artışlarının önene geçeceklerini söyledi. Haftaya gözler yurtiçinde Perşembe günü TCMB’nin yapacağı faiz kararında olacak. Enflasyonun faizin üstüne çıkmasıyla Merkez Bankası çekirdek enflasyon hedeflemesine geçmiş ve bu bir miktar piyasada bozulmaya yol açmıştı. Haftaya TCMB tarafından faiz değişikliği olacak mı göreceğiz ama biz kurum olarak faizlerin sabit bırakılacağını düşünmekteyiz. Dün TCMB tarafından açıklanan verilerde yabancı yatırımcıların 10 Eylül haftasında 52.7 milyon dolarlık hisse sattığı ve 325 milyon dolarlık tahvil aldığı görüldü. Yabancı yatırımcılar ayrıca 5.3 milyon dolar şirket borçlanma senetleri de almış görülmekte. 6 Ağustos’tan bu yana ilk defa yabancıların hisse senetlerinden çıkış yaptığı görüldü.

 
Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. BİST100 endeksinde satış baskısı sürerken bankacılık endeksinin sıkıştığını ve borsanın daha çok bankacılık tarafında yaşanacak gelişmeler paralelinde hareket edeceğini düşünüyoruz. Fed’den tapering mesajları geldikçe yurtdışına sermaye çıkışı görülmekte. Bu da bankacılık hisselerinde düşüşler meydana getirmekte. BİST100’de bugün 1409 desteği bizim için önemli olacak. Bu seviyenin altında satışların hızlanmasını bekleriz. Yukarı da takip ettiğimiz direnç ise 1442. Dolar/TL’de 8.60 bizim için çok kritik. Bu seviyenin kırılması halinde haftaya açıklanacak verilere göre yeni tarihi zirveler mümkün olabilir.
 
ABD: Dün ABD’de harcamalar yoluyla hem enflasyon hem büyüme tarafını etkileyecek perakende satışlar aylık bazda beklentilerin üzerinde % 0,7 artış gösterirken, Çekirdek Perakende Satışlar benzer şekilde aylık bazda beklentilerin üzerinde % 1,8 olarak açıklandı. Beklentiden güçlü gelen veri, tüketici talebinin güçlü seyrettiğini gösterdi. Okula dönül alışverişi ve hükümetin milyonlarca çocuklu aileye yaptığı ödemeler talebin güçlü kalmasında etkili oldu. Verinin beklentilerden iyi gelmesi Fed’in tahvil alım programının azaltımına giderken destekleyici nitelik taşırken haftalık işsizlik başvurularının kötü gelmesi istihdamda acaba istenilen düzeye ulaşılamadı mı sorusunun sorulmasına neden oldu. ABD'de haftalık işsizlik başvuruları 332 bin olarak gerçekleşirken, beklentiler haftalık işsizlik başvurularının 325 bin kişi olacağı şeklindeydi. Haftalık işsizlik başvuruları halen pandemi öncesi seviye olan 250K seviyesinden uzakta. Ancak daha sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bir ara % 1.35 seviyesine kadar yükselmesi küresel bazda dolara değer kazandırırken özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesiyle altın fiyatlarında sert düşüş görüldü. Altın fiyatlarında her zaman vurguladığımız gibi düşüş beklentimiz devam diyor. Her yükselişi tapering sürecinde satış fırsatı olarak değerlendireceğiz. Altında sert hareketlerin 10 yıllık faizin % 1.37 seviyesini kırmasıyla gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. ABD borsaları Fed öncesi önemli destek seviyelerini kırmazken piyasada vakit tamamlıyor gibi bir görüntü oluşmakta.
 
Bugün ABD’de Michigan tüketici güveninin 71.9 puana yükselmesi beklenirken Michigan enflasyon beklentisini de izleyeceğiz. Piyasaların artık gözü yavaş yavaş Çarşamba akşamı açıklanacak olan Fed faiz toplantısına çevrilmiş durumda.
 
EURO BÖLGESİ: Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Dolar endeksinde görülen yükselişin ardından Eur/Usd paritesinde satışlar devam ederken paritede aşağı yönlü baskı sürüyor. Eur/Try ise kritik bölge olan 10.05 seviyesinin üstüne atmaya çalışıyor. Eğer bu seviyenin üstünde kalıcı olursa alım eğilimi hızlanabilir. Avrupa borsaları dünü yükselişle tamamlarken hafta boyunca yaşanan satışların tepki alımları geldiğini izledik. Dax’ta kritik destek 15.500 seviyesi. Finlandiya Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Olli Rehn, Avrupa Merkez Bankası'nın kriz ile mücadele için uyguladığı tedbirlerden dönüşünün çok yavaş, çok kademeli olacağını söylerken Rehn, ECB'nin Pandemi Acil Alım Programı'nda (PEPP) bir değişikliğe muhtemelen Aralık ayında karar verileceğini de söyledi.
 
Bugün Euro Bölgesi’nde ÜFE verileri açıklanacak. Dünya genelinde gıda ve enerji fiyatlarında görülen yükselişin devam etmesinin yanında bazı malların arzında yaşanan darboğaz fiyatların yükselmesine neden olurken üretici maliyetleri enflasyonu da hala yüksek kalmaya devam ediyor. Bunun TÜFE’ye yansımasını izleyeceğiz. TÜFE’nin aylık bazda % 0.4 artması beklenirken yıllık bazda TÜFE’nin ise % 3.0’e yükselmesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE’de aylık beklenti % 0.3 iken yıllık çekirdek TÜFE’nin % 1.6 geleceği tahmin edilmekte.
 
BİST100
 
Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1409 seviyesinin altında önce 1402 ve arkasından 1394 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.
 
Yukarıda ise 1424 direncinin kırılması halinde önce 1434 ve arkasından 1442 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.
 
VİOP
 
Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1545 seviyesinin kırılması halinde önce 1553 ve arkasından 1565 direnci test edilebilir.
 
Aşağıda ise 1527 desteğinin altında önce 1516 ve arkasından 1500 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.
 
USD/TRY
 
Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.5150 seviyesinin kırılması halinde önce 8.4820 ve arkasından 8.4300 seviyesi test edilebilir.
 
Yukarıda ise 8.5450 direncinin üzerinde önce 8.5880 ve arkasından 8.6290 direncine doğru yükseliş görülebilir.
 
ALTIN
 
Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1755 seviyesinin altında önce 1745 ve arkasından 1737 desteğine kadar düşüş devam edebilir.
 
Yukarıda 1764 direncinin kırılması halinde önce 1777 ve arkasından 1786 direnci test edilebilir.
 
ŞİRKET HABERLERİ
 
#ENKAI ENKA İNŞAAT- Şirketin iştiraki Kasktaş'ın Rusya'da ICITY Tower projesi kapsamında üstlendiği imalatların iş programına uygun bir şekilde devam ettiği medyada yer aldı
 
#EKGYO EMLAK KONUT - Küçükçekmece Bizim Mahalle 1.Etap 4.Kısım Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşleri ihalesine 7 katılımcının teklif verdiği, en yüksek teklifin 354,8 milyon TL ile Güryapı’nın olduğu açıklandı. Şirket projelerinden İstanbul Hoşdere Emlak Konut Vadi Evleri 1.Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşleri’nin yer tesliminin Yüklenici Güryapı ile yapıldığı açıklandı.
 
#HUBVC HUB GİRİŞİM - Şirketin iştiraki Genz Biyo'nun sermayesinin 80.702 TL'den 88.238 TL'ye artırıldığı açıklandı.
 
#KLKIM KALEKİM - Şirketin yeni markası Visuelle'in lansmanını gerçekleştirdiği medyada yer aldı.
 
#MARTI MARTI OTEL - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 400 milyon TL’den 600 milyon TL’ye yükseltilmesi işlemi Ticaret Sicil’de tescil edildi.
 
#RAYSG RAY SİGORTA - Ocak - Ağustos döneminde prim üretimi %38,90 artışla 1,21 milyar TL’ye yükseldi.
 
#TDGYO TRENG GMYO - Şirketin portföyünde bulunan Bursa'nın Nilüfer’deki arsasının satışının 47,8 milyon TL bedelle gerçekleştirildiği açıklandı.
 
#TUREX TUREKS TURİZM TAŞIMACILIK - İstanbul Çatalca’daki 23.813 m 2 ’lik taşınmazın 42,5 milyon TL’ye peşin ödenerek satın alınmasına karar verildiği açıklandı.
 
#YESIL YEŞİL YATIRIM HOLDİNG - Sermaye artırımından elde edilen fonun Wowwo’da yapılması planlanan sermaye artırımına katılımın finansmanında, 17,6 milyon TL’sinin Zincir Gayrimenkul’de yapılması planlanan sermaye artırımına katılımın finansmanında, 6,1 milyon TL’sinin ise işletme sermayesi ihtiyacında kullanıldığı açıklandı.
 
#Margün Enerji ’nin 100.000.000 adet payının pay başına 8,30 TL fiyattan halka arzına SPK tarafından onay verildi.
 
#KIMMR.HE KİM MARKET - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Borsa’da Satış yöntemiyle bugün toplanacak.
 
#ARCLK ARÇELİK - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 880.000 adet pay 31,72 - 31,90 TL fiyat aralığından geri alındı.
 
#AVHOL AVRUPA YATIRIM HOLDİNG - Alsancak Sağlık Hizmetleri tarafından 5,85 - 6,04 TL fiyat aralığından 550.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %43,62’ye geriledi.
 
#BIOEN BIOTREND - Doğanlar Yatırım Holding tarafından 19,10 TL fiyattan 8.880.418 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %33,38’e geriledi.
 
 
#SEKFK ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA - 490 milyon TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.
 
#CEMAS ÇEMAŞ DÖKÜM / #IEYHO IŞIKLAR ENERJİ / #NIBAS NİĞBAŞ NİĞDE BETON - XNT tarafından şirkete açılan 1 milyon TL tutarındaki tazminat davasının reddedildiği açıklandı.
 
Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Çin'de deprem
 
Çin’li şirketin artan riski
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Global piyasalar Lagarde’ın açıklamalarına odaklandı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü, yüzde ...
Piyasaların yönü
Borsa İstanbul’daki zayıf risk alma iştahı devam ediyor. BIST100 endeksi ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. ABD’den gelen enflasyon verileri özellikle ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı yoğun bir gün geçirdik. Türkiye’de Sanayi Üretimi ...
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %24,69, aylık %1,77 arttı
Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1425 – 1450 arasında işlem aktivitesi ...
Toplam ciro yıllık %45,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Sanayi üretimi yıllık %8,7 arttı
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri