Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
31 Ağustos 2021 Salı - 12:50

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde Ağustos ayına ait Türkiye Ekonomik Güven Endeksi bir önceki aya göre % 0.7 artarak 100.80 puana yükseliş kaydetti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde Ağustos ayına ait Türkiye Ekonomik Güven Endeksi bir önceki aya göre % 0.7 artarak 100.80 puana yükseliş kaydetti. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. BİST100 endeksi Cuma gününü 0,94 kazançla 1.458,23 puandan tamamlarken işlem hacmi 12.08 milyar TL olarak açıklandı. Usd/Try’de sınırlı da olsa satış baskısı devam ediyor. Kurda aşağıda 8.29, yukarıda 8.60 direnci önemini koruyor. BİST100 endeksi ise geçen hafta kırmayı başaramadığı 1466 direncini tekrar kırmak isteyecektir. Bu seviyenin kırılması halinde yeni bir yükseliş eğilimi başlayacakken bu seviyenin kırılmaması halinde ise düşüşler ön plana çıkacaktır.

Bugün yurtiçinde Temmuz ayına ait ticaret dengesi verisi açıklanacak. Bir önceki ay ticaret açığı 2.85 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bugün piyasalar Cuma günü Fed Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamaları fiyatlayabilir. Bu hafta gözler ABD’de tarım dışı istihdam ve yurtiçinde de enflasyon verilerine çevrilmiş durumda.

ABD:  Cuma günü ABD’de kişisel gelirler Temmuz ayında aylık bazda beklentilerin üzerinde % 1.1 artış gösterirken, Kişisel harcamalar ise, beklentilerin dahilinde % 0.3 olarak açıklandı. Kişisel gelirlerdeki hızlı yükselişin devam etmesi büyüme için pozitif bir gelişme iken enflasyon cephesinde tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Gelirlerde daha fazla hızlı artışın yaşanması halinde Fed’in beklenilenden daha sert parasal gevşemeye gitme ihtimali doğurabilir. Cuma günü gelen diğer verilerde Michigan tüketici güveni beklentilerin altında 70.3 puan olarak açıklanırken Michigan enflasyon beklentisi ise geçen aya paralel % 4.6 olarak gerçekleşti. Michigan tüketici güveni Aralık 2011’den bu yana en düşük seviyeye inmiş durumda. Haftanın son işlem gününde gözler Powell’ın açıklamalarındaydı. Powell, bu yıl varlık satın alım programının azaltılmasına başlanabileceğini söylerken varlık alımının azaltımı ve hızının faiz artırımının zamanlaması konusunda doğrudan bir işaret olmadığını belirtti. Powell, istihdamın ise bütün zorluklara rağmen pandemi öncesine geri dönmeye devam ettiğini ve istihdamda toparlanmanın oldukça pozitif olduğunu da ortaya koydu. Powell enflasyonunda kısa vadede bir miktar daha % 2’nin üzerinde kalacağını ama uzun vadede %2 seviyesine doğru geri çekileceğini tekrarlarken enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu ve beklentilerinden bir miktar fazla enflasyon gördüklerini de dile getirdi. Powell’ın açıklamaları sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş sürerken bugün 10 yıllık tahvil faizleri % 1.28 seviyesinden işlem görüyor. Bizim faizlerde % 1.37 seviyesi önemini koruyor. Dolar endeksinde ise geçen hafta başlayan düşüş Powell sonrası hızlandı. Bu düşüşün geçici olduğunu düşünüyoruz. ABD borsaları Fed Başkanı’nın konuşması sonrası rekor kırarken haftaya da rekor kırarak başladı. Nasdaq ve S&P rekor tazeledi.

Bugün ABD’de konut fiyat endeksinin aylık bazda % 1.9 gelmesi beklenirken S&P/CS karmaşık-20 konut fiyat endeksinin yıllık bazda % 18.7 artacağı tahmin edilmekte. Diğer verilerden Chicago PMI verisinin 68.0 puana düşeceği öngörülürken CB tüketici güveni 122.9 puan beklenmekte. Bu hafta gözler ABD’den Cuma günü gelecek istihdam verilerinde olacak. 22 Eylül Fed faiz kararı öncesi son istihdam verileri olması bakımından da büyük önem taşımakta.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Piyasanın yönünü Fed Başkanı Powell belirledi. Powell’ın konuşması sonrası dolar endeksinde sert düşüş görülürken Eur/Usd paritesinde de yükseliş eğilimi hızlandı. Eur/Usd’de 1.1880-1.1900 seviyesinin önemli olduğunun tekrar altını çizelim. Eur/Try kuru sınırlı satış baskısı sürerken bu düşüşün kalıcı olmayacağını ve bu hafta sert hareketler yaşanabileceğini düşünüyoruz. Avrupa borsaları dünü alıcılı kapatırken Powell’ın açıklamalarının borsalara pozitif etkisi sürerken Euro Bölgesi’nde dün gelen verilerde ekonomik güvenin bu yıl ilk defa düşmesi yükselişlerin sertleşmesini önledi. Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin pandemi ile ilişkili aylık varlık alımlarının geleceğini tartışırken son dönemde iyileşen finansman şartlarını da hesaba katması gerektiğini söyledi. Almanya'da enflasyon Ağustos ayında son 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa'nın en büyük ekonomisinde AB uyumlu enflasyon Ağustos ayında, Temmuz ayındaki % 3,1'den % 3,4'e yükseldi.

Bugün Euro Bölgfesi’nde Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde ekonomik politikasını belirleyecek verilerden olan enflasyon rakamları açıklanacak. TÜFE’nin aylık bazda % 0.1 azalması beklenirken yıllık TÜFE’nin % 2.7’ye artması bekleniyor. Çekirdek enflasyonun aylık bazda % 0.4 azalacağı tahmin edilirken yıllık bazda çekirdek enflasyonun  da % 1.5 gelmesi tahmin edilmekte. Enflasyon verisi sonrası Euro ve Avrupa borsalarında volatilite yükselebilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1444 seviyesinin altında önce 1434 ve arkasından 1421 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1462 direncinin kırılması halinde önce 1472 ve arkasından 1490 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1586 seviyesinin kırılması halinde önce 1596 ve arkasından 1616 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1572 desteğinin altında önce 1562 ve arkasından 1547 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.3700 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3315 ve arkasından 8.2900 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4060 direncinin üzerinde önce 8.4600 ve arkasından 8.5470 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1807 seviyesinin altında önce 1800 ve arkasından 1797 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1824 direncinin kırılması halinde önce 1833 ve arkasından 1843 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ARDYZ ARD BİLİŞİM - Şirketin Süleyman Demirel Üniversitesi ile Sunucu, Veri Depolama ve Yedekleme Ünitesi Alımı işine ait sözleşmeyi 4,7 milyon TL bedelle imzaladığı açıklandı.

#ARSAN ARSAN TEKSTİL - Farsan İnşaat’a ait bulunan Akedaş Elektrik’in ve Akedaş Elektrik’in % 6,35 oranına karşılık gelen payların Deloitte tarafından hazırlanan Değerleme Raporunda tespit edilen toplam 98,9 milyon TL değer üzerinden Hisse Satış Sözleşmelerinin düzenlendiği açıklandı.

#ARMDA ARMADA BİLGİSAYAR - Şirketin zorunlu pay alım teklifi yoluyla Imola Acquisition Corporation tarafından devralınmasına ilişkin Zorunlu pay alım teklifinin 31 Ağustos - 13 Eylül arasında gerçekleşeceği, zorunlu pay alım tutarının 57,7824 TL olduğu açıklandı.

#AYDEM AYDEM ENERJİ - Halka arzdan elde edilen fonun 97,1 milyon TL’si ile banka kredi borçlarının ödendiği açıklandı.

#BAGFS BAĞFAŞ - Rekabet Kurumu tarafından şirkete soruşturma açılmasına karar verildiği açıklandı.

#CEMAS ÇEMAŞ DÖKÜM - Yüksek Teknoloji CNC İşleme Merkezi yatırımı kapsamındaki 13 CNC tezgahının alımı için Okuma firması ile 2,2 milyon euro karşılığında anlaşmaya varıldığı açıklandı.

#DIRIT DİRİTEKS - Şirketin Orkun Arslan ile 25 milyon TL tutarında yatırım sözleşmesi imzaladığı açıklandı. Şirketin Halı ve battaniye üretim fabrikasının faaliyete başlama çalışmaları kapsamında, makine bakım-onarım, trafo tadilat-tamirat ve üretim bandının faaliyetini başlatmaya yönelik, HTM İnşaat sözleşme imzaladığı açıklandı.

#EGGUB EGE GÜBRE - Rekabet Kurumu tarafından şirkete soruşturma açılmasına karar verildiği açıklandı.

#GUBRF GÜBRE FABRİKALARI - Rekabet Kurumu tarafından şirkete soruşturma açılmasına karar verildiği açıklandı.

#HDFGS HEDEF GİRİŞİM - İstanbul Portföytarafından Kurulan Pre-IPO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Katılma paylarına 8,4 milyon TL tutarında girişim yatırımı yapılmasına karar verildiği açıklandı.

#KARYE KARTAL YENİLENEBİLİR ENERJİ - Yenilebilir enerji sektöründe büyüme hedefi ve halka arz taahhütleri kapsamında güneş enerjisi santralleri işleten 6 adet şirketin şirket bünyesine kazandırılması görüşmelere başlandığı açıklandı.

#KORDS KORDSA - Şirketin Endonezya'daki iştiraki IndoKordsa'da, küçük bir yangın meydana geldiği, Naylon 6.6 iplik üretiminde kesinti olduğu açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM - Rekabet Kurumu tarafından 2017-2020 dönemlerinde düzcam pazarında aşırı fiyatlama nedeniyle açılan soruşturmada şirketin ihlaline rastlanmadığı ve idari para cezasına gerek olmadığına karar verildiği açıklandı.

#OYYAT OYAK YATIRIM - Halka arz kapsamında elde edilen fonun 15,5 milyon TL’sinin bilgi işlem sistem yatırımlarında, 44,0 milyon TL’sinin müşterilere kullandırılan kredilerin finansmanında, 44,0 milyon TL’sinin ise sermaye piyasası araçlarının yatırımlarında kullanıldığı açıklandı.

#POLTK POLİTEKNİK METAL - Şirketin %100 payına sahip olduğu, ABD’deki Politeknik Inc.’nin tasfiye kararının kabulüne karar verildiği açıklandı.

#YEOTK.HE YEO TEKNOLOJİ - Şirket payları Borsa’da Satış yöntemiyle bugün halka arz edilecek.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
2. Çin-Afrika Ekonomi ve Ticaret Fuarı eylülde düzenlenecek
 
Düzenli olarak kahve içmek birçok hastalıktan koruyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Jackson Hole toplantısından yükselen piyasa dostu ...
Globaldeki iyimserliğin Türkiye’ye yansıması
Global borsalardaki yükseliş rallisi devam ediyor. Artık öyle boyuta geldi ...
Altın analizi
Geçtiğimiz hafta piyasaların gündemi ABD kanadında gerçekleşen Jackson Hole sempozyumu idi.
 
Taze meyve sebze sektörüne çifte destek
Narenciye sezonuna sayılı günler kala Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan narenciye ...
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu yapıldı.
Türkiye: Ekonomik güven, Ağustos ayında yükseldi
Türkiye’de ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 100,1 iken Ağustos ayında ...
 
TL cinsi varlıklara ilgi artıyor
Geçen haftayı, gelişmiş borsalar delta varyantının ekonomik büyüme üzerinde ...
Ekonomik güven endeksi - Ağustos 2021
Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Ağustos ayında ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde açıklanan verilerde Ağustos ayına ait İmalat Güveni bir ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri