Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Bakan Tunç: Demokratik hukuk devletlerinin hiçbirinde teröre ve şiddete müsaade edilmez
Bakan Tunç: Demokratik hukuk devletlerinin hiçbirinde teröre ve şiddete müsaade edilmez
'Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk' temasıyla Çocuk Zirvesi düzenlenecek
"Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk" temasıyla Çocuk Zirvesi düzenlenecek
4 terörist etkisiz hale getirildi
4 terörist etkisiz hale getirildi
5 ilde “Sibergöz-33” operasyonu: 16 gözaltı
5 ilde “Sibergöz-33” operasyonu: 16 gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
21 Haziran 2021 Pazartesi - 11:41

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 1.63’lük düşüşle 1391.06 puandan tamamlarken işlem hacmi 14.1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 1.63’lük düşüşle 1391.06 puandan tamamlarken işlem hacmi 14.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Usd/Try’de yükselişin devam ettiği görülürken tarihi zirve bölgesine yaklaştığını izledik. Borsa İstanbul, BIST 100 endeksine 3. çeyrekte Afyon Çimento, Borusan Yatırım, Enka İnşaat, Erbosan, Global Yatırım Holding, Galatasaray, Hedef Girişim, Logo Yazılım, RTA Laboratuvarları, Vestel Beyaz Esya hisselerinin ekleneceğini duyururken 1 Temmuz itibarıyla Akiş GYO, Bursa Çimento, Goodyear, GSD Holding, Halk GYO, Mavi Giyim, Polisan Holding, Tat Gıda, Tukaş, Yataş BIST 100 endeksinden çıkarılacak. Korona virüs kısıtlamalarının kalkmasının ardından Türkiye’de hızlanan aşı çalışmalarına paralel ülkeler tekrar uçuşları başlatabileceğini duyururken turizm sektörü için pozitif mesaj olarak algılandı. Özellikle Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, 22 Haziran tarihi itibariyle Türkiye ile Rusya arasında uçuşların yeniden başlatılacağını duyurdu. Bu haberin bugün turizm sektörü hisselerine pozitif yansıyıp yansımayacağını izleyeceğiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayı sonunda bitecek olan turizm sektöründe KDV desteğiyle ilgili bugün yapılacak olan kabine toplantısında bunun uzatılıp uzatılmayacağının duyurulacağını bildirdi. KDV teşvikinin 1 ay daha uzatılması bekleniyor.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Ancak gözler Kabine Toplantısında olacak. Burada belli sektörlere ilişkin teşvik paketlerinin devam edip etmeyeceği kısıtlamalarda kademeli kaldırımların devam edip etmeyeceği gibi konuların yanında NATO toplantısında gerçekleştirilen görüşmeler çerçevesinde çizilecek yol haritasının açıklamalarının gelip gelmeyeceğini takip edeceğiz.

ABD:  Cuma günü ABD’de veri akışı sakindi. ABD 10 yıllıkları bugün % 1.37 seviyesine kadar düşerken fiyatlamalar şu an % 1.40 seviyesinden geçmekte. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüş dolar endeksinde de kar satışlarının görülmesine sebep olsa da dolar endeksindeki her düşüşün alış fırsatı olarak algılanmasının tekrar altını çiziyoruz. Fed açıklamaları sonrası tahvil alım programının çok kısa süre içeresinde azaltılmaya başlanacağını görüyoruz. Yani küresel bazda doların güçleneceği bir döneme geçiş yapmış olduk. Bu yüzden dolar endeksindeki düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Fed’den gelen açıklamalar tabiki borsalarda da yeni bir satış eğiliminin başlamasına sebep olurken borsalardaki satışın devamını bekliyoruz. Cuma günü ABD borsalarda satışlar sertleşerek devam ederken bugünde ABD vadelilerinin satış devam ettiğini izliyoruz. Fed üyelerinden Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in istihdam piyasanın pandemi öncesindeki gücüne dönmesine imkan verilmesi için gösterge faizin en azından 2023 sonuna kadar sıfıra yakın tutulması gerektiğini ifade ederken St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in ilk faiz artırımını 2022 yılı sonunda yapmasını beklediğini söyledi. 2022 yılı boyunca %2,5-3 arasında yüksek enflasyonun faiz artırımı için gereken şartları sağlayacağını da ifade eden Bullard, enflasyonda hedefe ulaşmak için politikada bir miktar ayarlamaya ihtiyaç olacağını belirtti.

Bugün ABD’de veri akışı sakin. Fed üyelerinden Williams’ın konuşmaları takip edilecek. Dolar endeksinde kar satışları görülme ihtimali yüksekken bu düşüşlerin kalıcı düşüşler yaratmayacağını tekrardan vurgulayalım. ABD borsalarında da satış eğiliminin devam etmesini bekliyoruz.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde cari denge beklentilerin üzerinde 22.8 milyar euro olarak gerçekleşti. Özellikle Fed açıklamaları sonrası küresel bazda para basmanın yavaşlatılacağının konuşulduğu bir ortamda beklentiler Fed sonrası Avrupa Merkez Bankası’nında tahvil alım programını azaltacağı şeklinde oluşmakta. Bu baskı Avrupa borsalarının da Cuma günü satılmasına neden oldu. Eur/Usd paritesi dolar endeksindeki yükselişe paralel düşüş yaşarken Eur/Try yatay seyretti. Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanan nakete göre, Acil Varlık Alım Programı (PEPP) çerçevesinde varlık alımları 2022 Mart ayında sona ermesi beklenirken PEPP'in bu yılın üçünü çeyreğinden itibaren yavaşlatılmaya başlanacağı ve takip eden çeyreklerde PEPP ile alımların daha da düşeceği öngörülüyor. Avrupa Merkez Bankası üyesi Avusturya Merkez Bankası Başkanı RobertHolzmann, 2021 yılı sonrasında yönelik enflasyon projeksiyonlarının şu an için bir faiz artırımı ihtiyacına işaret etmediklerini enflasyonun % 2’nin üzerinde kalıcı olması halinde faiz artırım seçeneklerini düşünebileceklerini söyledi.

Bugün Eruo Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Legarde’nin 2 yerde konuşma yapması beklenirken özellikle 17:15’te Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi önünde sanal konferansta yapacağı konuşmada vereceği mesajlar yakından takip edilecek. Bugün Eur/Usd’de tepki alımları görülebilecekken Avrupa borsalarında da satış eğilimi devam edebilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1376 seviyesinin altında önce 1359 ve arkasından 1335 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1400 direncinin kırılması halinde önce 1411 ve arkasından 1427 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1518 seviyesinin kırılması halinde önce 1535 ve arkasından 1545 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1497 desteğinin altında önce 1477 ve arkasından 1464 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.7290 seviyesinin kırılması halinde önce 8.6540 ve arkasından 8.5870 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.7720 direncinin üzerinde önce 8.8500 ve arkasından 8.9345 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1767 seviyesinin altında önce 1756 ve arkasından 1748 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1777 direncinin kırılması halinde önce 1786 ve arkasından 1796 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKFGY AKFEN GMYO- Ocak - Mayıs döneminde kira gelirlerinin euro bazında %100,3, TL bazında ise %165,3 oranında arttığı açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT GMYO - Şirket projelerinden Meydan Başakşehir projesinde yer alan 157 adet konut ve 72 adet ticari üniteden oluşan toplam 229 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatlarının alındığı açıklandı.

#GLRYH GÜLER YATIRIM HOLDİNG - Şirketin 30 milyon TL sermayeli ve %49,99 oranında pay sahibi olduğu A1 Capital Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın kuruluş işlemlerinin tescil edildiği açıklandı.

#HEKTS HEKTAŞ - Yerli tohum üretimi kapsamında AR-GE çalışmaları gerçekleştiren şirketin, TAGEM tarafından tescillenen Türkiye'nin ilk tescilli siyez buğdayları Ata Siyez ve Mergüze'nin satış haklarını 5 yıllığına devralarak üretimini ve satışını yapacağı açıklandı.

#KOZAL KOZA ALTIN - Şirketin Mastra Altın Madeni Birinci Maden Atık Depolama Tesisi Yükseltme Projesi ile ilgili ÇED sürecinin başladığı medyada yer aldı.

#KONTR KONTROLMATİK - Şirketin yurtdışındaki bir müşterisinden Gabon'da bulunan, 90kV Şalt sahası ve 14 km 90kV YG hattı, Montaj işleri, Test ve Devreye alma kapsamında 1,1 milyon euro bedelli sipariş aldığı açıklandı.

,

#MEDTR MEDİTERA - Şirket paylarının halka arzında talepler 23 - 24 - 25 Haziran’da toplanacak.

#PRKAB TÜRK PRYSMIAN KABLO - TEİAŞ tarafından 2020 yılında ihalesi ihalesi yapılan DB.KAB.19 referanslı 400 kV Çanakkale Boğaz (Lapseki 3-Sütlüce 3) Geçişi & İzmit Körfez (Hersek-Dilovası) Geçişi Denizaltı Kablo Bağlantı İşleri Projelerine ait 140,7 milyon euroluk ihalenin şirket ile birlikte Prysmian Powerlink S.r.l ‘nin oluşturduğu Türk Prysmian - Prysmian Powerlink DB.KAB.19 İşi Adi Ortaklığının kazandığı açıklandı.

#RTALB RTA LABORATUVARLARI - Malatya OSB'nin imar planı içinde bulunan 11.270,41 m 2 ’lik parselin %60 bedelsiz olarak şirkete tahsis edildiği açıklandı.

#SEKFK ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA - Şirketin 1 adet payını alarak şirket ortağı ortağı olan Egeli & Co Yatırım Holding’in 2017 Genel Kurulu'nda yer alan kararların iptali ile için açılan davanın 16 Aralık’a ertelendiği açıklandı.

#TAVHL TAV HAVALİMANLARI - Şirketin, Kuzey Makedonya ile ülkedeki mevcut havalimanlarına ve bazı kamu altyapı projelerine 3 yıl içerisinde 49,7 milyon euro tutarında yatırım yapmak için anlaştığı açıklandı.

#TUKAS TUKAŞ - BORKOSB içinde şirkete tahsis edilen arsa üzerine salça, sebze konservesi ve dondurulmuş gıda üretim tesisi kurulmasına yönelik olarak bina ve makine yatırımları için Bakanlığa yapılan teşvik başvurusunun onaylandığı ve 528,7 milyon TL tutarında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi sonrasında, yeni üretim tesisine ilişkin yapı ruhsatının alınarak inşaat çalışmalarına başlandığı açıklandı.

.

#TURSG TÜRKİYE SİGORTA - Ocak - Mayıs döneminde prim üretimi %16 artışla 4,6 milyar TL’ye yükseldi.

#TOASO TOFAS OTOMOBİL FABRİKALARI - Şirketin Bursa fabrikasında planlı yıllık izin ve bakım-onarım çalışmaları sebebiyle 15 Temmuz - 2 Ağustos arasında üretime ara verileceği açıklandı.

#UNLU ÜNLÜ&CO - Yatırım Bankası kurulmasına ilişkin fizibilite çalışmalarının yapılması ve resmi ve özel kurum kuruluşlar nezdindeki gerekli her türlü iş ve işlemin gerçekleştirilmesi için PwC’nin yetkilendirildiği açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Kurlarda Biden hareketliliği yaşanıyor
 
Cilt sorunlarının yüzde 80’i çevresel etkenler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurlarda Biden hareketliliği yaşanıyor
Hafta başından bu yana piyasaların merakla beklediği ABD Mayıs ayı TÜFE ...
Uluslararası piyasalar
FED toplantısı ardından ABD kıymetlerinde alıcılı seyir devam ederken ...
TL mevduat faizleri ve TL kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 11 Haziran haftasında ...
 
Endeks yorum
Fed’in faiz kararı ve Başkan Jerome Powell'ın açıklamalarının beklentilerden ...
Ekonomide 14-18 haftası
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararındaydı. TCMB beklenildiği faizlerde ...
 
17 Haziran 2021 Tarihli PPK Kararı: 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutuldu
Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19’da sabit tuttu.
Dolar endeksinde yaşanan yükseliş
Çarşamba akşamı gerçekleşen Fed ve dün gerçekleşen TCMB toplantılarının yansımaları takip ediliyor.
Küresel piyasalar
FOMC toplantısında öne çekilen faiz artırım öngörüsü ile ekside kapandı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri