Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
KPSS başvuruları başladı
KPSS başvuruları başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyaset yumuşama dönemine girdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyaset yumuşama dönemine girdi
Bakan Bolat: 2024 Nisan ayındaki ihracatımız, en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı oldu
Bakan Bolat: 2024 Nisan ayındaki ihracatımız, en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı oldu
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
27 Mayıs 2021 Perşembe - 10:26

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Borsada bir önceki gün yaşanana satışların tekip alımı yaşanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’li şirket temsilcileri ile yaptığı online toplantıda piyasalarda pozitif olarak algılandı.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde  veri akışı sakindi. Borsada bir önceki gün yaşanana satışların tekip alımı yaşanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’li şirket temsilcileri ile yaptığı online toplantıda piyasalarda pozitif olarak algılandı. Bu toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için samimi, saygılı, ortak çıkarlara ve değerlere dayanan bir yaklaşıma ihtiyaç duyduklarını söylerken Türkiye'yi küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline getireceklerini ifade etti. Erdoğan ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmelerde  2021 yılının ilk dört ayında ihracatımız, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artarak 4 milyar 272 milyon doları buldu derken  2020 yılında % Yüzde 1,8'lik büyüme ile  Çin'in ardından G20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ülke olduğumuzun altını çizdi. Salgının yol açtığı belirsizliklere rağmen Türkiye'ye olan yatırım talebinde ciddi bir artış gözlemlediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Haziran ayında güçlü bir aşı kampanyası gerçekleştirerek ülkemiz genelinde normalleşmeyi hedeflediklerini söyledi. BİST100 endeksi günü  % 1,92 değer kazanarak günü 1.427,06 puandan kapatırken toplam işlem hacmi 16,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran % 5,38 ile turizm oldu.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. ABD’den gelecek büyüme verileri piyasalarda belirleyici olacaktır.

ABD:  Dün ABD’de  konuşan Fed üyelerinden Quarles, Fed'in ekonomiye yönelik planlarının, hedeflerinin gerçekleşmesi, büyüme, enflasyon ve istihdama yönelik tahminlerin yakalanması halinde tahvil alımlarının azaltılmasını tartışmaya hazır olduğunu söyledi. Fed'in % 2 hedefinin oldukça üzerinde olmasını geçici faktörlerden kaynaklandığını ve bu yüksek enflasyonun büyüme ve istihdam hedeflerini sekteye uğratmayacağının da altını çizdi. Quarles, arzdaki darboğazların, tedarik sorunlarının üretim hızını ve istihdamda büyümeyi azalttığını da vurguladı. Dün ABD’DE Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları 1.7 milyon varil azalırken beklentiler stokların 1.0 milyon azalması yönündeydi. Küresel büyümenin hızlanması petrole olan talebi artırırken petrol fiyatlarının da gelen talep nedeniyle yükselişine devam ettiğini izliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün % 1.55 seviyelerinde kendine destek bulurken bu sabah itibariyle % 1.57 seviyesinden işlem görüyor. ABD borsaları tahvil faizlerinde ki düşüş enflasyon endişelerindeki azalma ile yükselişini sürdürerek dünü alıcılı tamamladı.

Bugün ABD’de gözler 2021 yılının 1. çeyreğine ilişkin büyüme verisine çevrilmiş durumda. Büyümenin % 6.5’e yükselmesi bekleniyor. Son dönemde imalat sektöründe görülen sert toparlanmanın yanından hizmet sektöründeki görülen iyileşme ABD büyümesine önemli destek sunmakta. Bunun yanında bugün dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda  % 0.8 gelmesi beklenirken çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin de % 0.8 açıklanması tahmin edilmekte. Tüketim harcamalarını görmek için önemli bir veri olan dayanıklı mal siparişleri ayrıca enflasyonu etkilemesi bakımında da yakından takip edilecektir. Son dönemde istihdam tarafında görülen iyileşme devam ederken haftalık işsizlik başvurularının 427K’ya gerilemesi beklenmekte. Beklemedeki konut satışlarının ise beklenti % 0.65’da oluşmakta. Dolar endeksinde 90.13 seviyesi oldukça kritik bu seviyenin kırılması halinde kısa vadede dolar dünya genelinde sert yükseliş yaşayabilir. Bugün gelecek verileri bu bağlamda da yakından takip edeceğiz..

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi, Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde seyahatlerde kullanılması planlanan korona virüs aşı sertifikası düzenlemesini 52 "evet", 13 "hayır" ve 3 "çekimser" oyla, üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik aşı sertifikası düzenlemesini ise 53 "evet", 10 "hayır" ve 5 "çekimser" oyla kabul etti. Düzenlemeye göre, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek aşı sertifikası ücretsiz olacak. Aşı sertifikası, kişilerin korona virüs aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dair belgeyi ve korona virüs test sonucunu içerecek. Söz konusu aşı sertifikası düzenlemesinin 7-10 Haziran'da yapılacak AP Genel Kurul oturumunda onaylanması bekleniyor. Dün Avrupa borsaları günü satıcılı tamamlarken Eur/Usd paritesi dolar endeksindeki yükselişin etkisiyle düşüş yaşarken Eur/Try’de de kar satışları görüldü.

Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya’da Bundesbank Başkanı Weidmann’ın konuşması izlenecek. Ayrıca ABD’den gelecek büyüme verisi küresel piyasalara yön verecektir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1417 seviyesinin altında önce 1397 ve arkasından 1381 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1427 direncinin kırılması halinde önce 1443 ve arkasından 1456 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1538 seviyesinin kırılması halinde önce 1551 ve arkasından 1560 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1527 desteğinin altında önce 1515 ve arkasından 1496 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.4000 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3600 ve arkasından 8.3075 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4570 direncinin üzerinde önce 8.4870 ve arkasından 8.5165 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1889 seviyesinin altında önce 1873 ve arkasından 1863 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1913 direncinin kırılması halinde önce 1920 ve arkasından 1930 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#ATATP ATP BİLGİSAYAR- Şirket paylarının halka arzında talepler bugün ve yarın toplanacak.

#ARCLK ARÇELİK - TCL'nin ARCLK ile üreteceği yerli akıllı telefonunun 2 Haziran'da tanıtılacağı medyada yer aldı.

#BOBET BOĞAZİÇİ BETON - Şirket paylarının halka arzında talepler bugün ve yarın  toplanacak.

#DESA DESA DERİ - Şirket ile W.D. Sweden arasında imzalanan Franchise sözleşmesi kapsamında ilk mağazanın İsveç'in Gavle şehrinde açıldığı belirtildi.

#DEVA DEVA HOLDİNG - Rekabet Kurulu tarafından DEVA, Gül Ecza Deposu, Haver Farma İlaç ve Sonuç Ecza Deposu hakkında yürütülen soruşturmanın sözlü savunma toplantısının 22 Haziran’da yapılacağı medyada yer aldı.

#MERCN MERCAN KİMYA - Şirket payları Borsa’da bugün işlem görmeye başlayacak.

#DOHOL DOĞAN HOLDİNG - BDDK tarafından D Yatırım Bankası’na faaliyet izni verildiği açıklandı

#EGSER EGE SERAMİK - İstanbul Sanayi Odası'nın 2020 yılı kapsamında "İSO Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması" sonucunda şirketin 481. sırada yer aldığı açıklandı. Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın 2020 Yılı EBSO Üretimden Satışlara Göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmasına göre şirketin Ege Bölgesindeki en büyük 41. Şirket olduğu açıklandı.

#GARAN GARANTİ BANKASI - 279 milyon dolar ve 294 milyon euro olmak üzere 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağlarken, kredinin maliyeti ABD Doları ve Euro cinsinden sırasıyla Libor+%2,50 ve Euribor+%2,25 olarak açıklandı.

#GSDHO GSD HOLDİNG - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 1 milyar TL’den 1,5 milyar TL’ye yükseltilmesi Genel Kurul’da da onaylandı..

#INDES İNDEKS BİLGİSAYAR - Şirketin akıllı ev sistemleri markası Netatmo'nun distribütörü olduğu medyada yer aldı

#MILPA MİPAZ - İstanbul Pendik’teki 2.238.207 m²’lik arazi vasıflı gayrimenkulü de kapsayan, "UİP-35580 PİN Numaralı 1/1000 Ölçekli Ballıca, Emirli, Kurna ve Kurtdoğmuş Mahalleleri Uygulama İmar Planı"nın Pendik Belediyesi tarafından askıya çıkarılan mezkur "Uygulama İmar Planı'na şirket tarafından itirazının yapılması sonrasında itiraza cevap verilmediği ve dava açıldığı belirtildi.

#SNGYO SİNPAŞ GMYO - Şirketin Bursa Osmangazi’deki 10.022 m 2 ’lik gayrimenkulünün Arı Finansal Kiralama’ya 28 milyon TL’ye satılmasına karar verildiği açıklandı.

#ULUUN ULUSOY UN - Şirketin, İSO500'de 35 basamak yükselerek Türkiye'nin en büyük 345. firması olduğu medyada yer aldı.

#YKSLN YÜKSELEN ÇELİK - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 152,5 milyon TL’den 600 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi

#SERVE SERVE FİLM PRODÜKSİYON - Şirketin Kuvva Gıda ile devralma suretiyle birleşmesine ilişkin SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Kur cephesindeki fiyatlamalar izleniyor
 
Trabzonspor, Bruno Peres ile 3 yıllık anlaşma sağladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kur cephesindeki fiyatlamalar izleniyor
Başta ABD hisse senetleri piyasaları olmak üzere son dönemde küresel ölçüde ...
Yurt içinde gündeme ilişkin gelişmeler ve kur cephesindeki fiyatlamalar ön planda
Küresel ölçüde ana gündem ABD’deki enflasyon beklentileri ve Fed’in bu ...
Piyasa Fed’e zaman veriyor
ABD piyasalarında enflasyon teması eşliğinde fiyatlama davranışları sürerken, ...
 
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Özbaş görevden alındı
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alındı.
Altın haftaya hafif kırmızıda başladı
Altın yedi işlem gününü yeşilde kapattıktan sonra, yeni hafta başlangıcında ...
Fed yetkililerinin enflasyondaki artışın geçici olduğunu vurgusu
BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. ...
 
Borsa İstanbul hangi hisselerle yükselecek?
Çin’in sözel müdahalesine rağmen emtia fiyatları yükselişini sürdürüyor. ...
Yurt içinde kur cephesindeki fiyatlamalar ön planda
Enflasyon ve Fed’in politikalarına yönelik tartışmaların devam ettiği ...
Aşı tedariki haberleri ön plana çıktı
Piyasalar, küresel ölçüde başta ABD’de de olmak üzere enflasyonun seyrine ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri