Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
HABERLER>TÜRKİYE
5 Ocak 2011 Çarşamba - 16:21

Günlük hayatta büyük değişim olacak!

Gelecek hafta 7'den 70'e tüm vatandaşların günlük hayatlarında radikal değişiklikler yaşanacak

Günlük hayatta büyük değişim olacak!

Gelecek hafta TBMM'de görüşülecek Borçlar Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu tasarıları yürürlüğe girdiğinde hayatımızda radikal değişiklikler yaşanacak

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında ekonomik-sosyal yaşamda adaleti ve dengeyi sağlamak amacıyla Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu sil baştan yazılıyor.

Kiracıdan ev sahibine, faizlerden vergi düzenlemesine, sevgililerden, cüzdanı çalınan yolcuya kadar geniş yelpazede değişim yapılacak. Gelecek hafta TBMM'de görüşülecek 2184 maddelik iki yasa tasarısı yürürlüğe girdiğinde günlük yaşama yansıyacak bazı düzenlemeler şöyle: SORUMLULUK SİGORTASI: Türk ticaret hayatına "sorumluluk sigortası" kavramı girecek. Yanlış ameliyat yapan doktor, şirketi kötü yöneten müdür tazminat ödeyecek. Hastanın ölmesi durumunda ameliyat öncesi imzalanan sözleşmeler geçersiz olacak.

SPK İZNİ ZORUNLU: Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izinsiz şirket kurup para toplayanlara 6 aya kadar hapis verilecek. Genel Kurul'dan yetki alan şirketler kendi hisselerinin yüzde 10'una kadar hisse toplayabilecek.

İNTERNET SİTESİ ZORUNLU: Şirketlere internet sitesi zorunluluğu gelecek. Kanun yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde internet sitesi oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar para cezasına çarptırılacak.

YÜKSEK FAİZE SINIR: Faizlerdeki olağanüstü artışa karşı borçlu korunacak. Yıllık faiz oranı, faiz borcunun doğduğu tarihteki mevzuata göre saptanacak. Sözleşmeyle kararlaştırılacak faiz, belirlenen yıllık faiz oranının yüzde 50'sini aşamayacak. Temerrüt faiz oranı belirlenen oranın yüzde 100'ünü geçemeyecek.

ULUSLARARASI MUHASEBE SİSTEMİ: Büyük, küçük tüm şirketlerin denetimi uluslararası muhasebe standartlarına göre yapılacak. Şirketin içinde para mı, çek mi, senet mi, ortakların parası mı var, görülebilecek.

5 KİŞİ ZORUNLULUĞU KALKIYOR: En az 5 kişiyle anonim şirket kurulabileceği yönündeki zorunluluk kaldırılıyor. Tek pay sahibi, anonim şirket kurabilecek.

KAPIDAN SATIŞ BİTİYOR: Kapıdan satışlar "saldırgan satış yöntemi" olarak değerlendirilecek. Sahte diploma kullandığı tespit edilenlere 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

MÜŞTERİ KORUNACAK: Müşteriye ait eşyaların çalınması halinde otel konaklama ücretinin 3 katına kadar tazminat ödeyecek. Yolcunun eşyasından firma sorumlu olacak. Haksız rekabete 2 yıla kadar hapis verilecek.

KEFİLLER RAHATLAYACAK: Eşi onay vermedikçe kimse başkasının borcuna kefil olamayacak. Kefalet dönemi 10 yılda ortadan kalkacak. Hâkimler tazminat saptarken gelir seviyesine bakmayacak.

SEVGİLİYE DE TAZMİNAT NİKÂHSIZ EŞE, SEVGİLİYE TAZMİNAT: Resmi nikâhı olmayan, sevgili ve nişanlıların tazminat talebi de yasal dayanağa kavuşturulacak. Sadece ölüm halinde değil, ağır bedensel zarar görenlerin yakınlarına da manevi tazminat verilecek.

NAFAKADA SINIR YOK: İşçi ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemeyecek. Ancak nafaka davalarında bu sınır uygulanmayacak.

KAMYON EDEBİYATINA YASAK: Şehirlerarası yolculuklarda, otobüslerde horoz, tavuk gibi canlı hayvanlar taşınmayacak. Lahmacun gibi yolcuları rahatsız edecek yiyecekler tüketilmeyecek. Dolmuş ve kamyonlara asılan "Aşıksan vur saza, şoförsen baz gaza" gibi rahatsızlık yaratan yazılar kaldırılacak.

KİRALARA KRİZ AYARI: Kira bedeli, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışını geçmeyecek şekilde artırılabilecek. Kiracı kriz ya da olağanüstü durumlarda sözleşmenin koşullara göre uygulanmasını talep edebilecek.

KOMŞUNA SAYGI GÖSTER: Ev sahipleri, pencereden sofra bezi çırpan, balkonda mangal yakan, gürültü yapan, yüksek sesle müzik dinleyen kiracının sözleşmesini iptal edebilecek. Kiracı bina sakinlerini rahatsız etmeye devam ediyorsa sözleşme iptal edilecek.

BİNA GİDERİ MAL SAHİBİNİN: Binanın çatı onarımı, dış cephe boyası gibi giderler ev sahipleri tarafından karşılanacak. Kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi gibi yükümlülükleri de mülk sahibi karşılayacak. Kiracı, tuttuğu evdeki kırık lavabo, su akıtan küvet, arıza veren kombinin tamir edilmesini isteyebilecek.

DEPOZİTOYA SINIRLAMA: Konut ve işyerlerinde, mal sahibine verilen depozito miktarı, 3 aylık kira bedelini geçmeyecek. Depozito, vadeli tasarruf hesabına yatırılacak. Kirayı 2 ay geciktiren evi boşaltacak.

 

 
Ankara'da 'tıbbi gaz' yolsuzluğu
 
Valilikte en güzel protokol
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkeş'in Kürtçe eğitim yorumu
“Kürtçe eğitim” Alparslan Türkeş döneminde de gündeme gelmişti. Türkeş ...
MGK'da tarihi uzlaşma !
MGK'dan yapılan açıklama netti: Tek devlet, tek vatan, tek millet ve tek dil..
PKK çıldırdı.. Bu kez hedefleri Aleviler oldu !
İstanbul Küçükçekmece'de PKK'lı grup cemevine ve Alevi ailelere saldırdı..
 
Türkiye savunma sanayinde artık sorumluluk alıyor
SAVUNMA Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, Türkiye’nin savunma sanayinde artık ...
"Ülkücüleri Uyardı"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, öğrenci olaylarıyla Türkiye'nin 68'li ...
Ölüme meydan okuyorlar !
Gümüşhane'de yapılan bu asma köprüyü kestirme olduğu için tercih ediyorlar ama..
 
Bomba etkisi yaratacak belgeler
Wikileaks'in yayınladığı belgelerde Türkiye ile ilgili dehşet iddialar var...
Türkiye’ye AB desteği
Letonya’nın Milli Gün kutlamasından, Türkiye’nin AB üyeliğine destek geldi. ...
Özal'ın Ölümüne Köşk El Attı
Ahmet Özal'ın Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne Çağrıldı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri