Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
6 Ekim 2010 Çarşamba - 09:52

Gazi Üniversitesinde akademik yıl açılışı

Gazi Üniversitesinin 2010-2011 akademik yılı açılışı, Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen törenle yapıldı.

Gazi Üniversitesinde akademik yıl açılışı

Rektör Ayhan, açılışta, Ankara'da yüksek lisans ve doktora öğrencileri dahil 200 binin üzerinde öğrenci bulunduğunu, bunların yaklaşık 70 bininin Gazi Üniversitesi öğrencisi olduğunu dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkabilmesi için eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra araştırma faaliyetlerine de ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Ayhan, GÜ'nün uluslararası yayınlar açısından her geçen yıl büyük ilerleme gösterdiğini bildirdi.

- 'ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ SAYISI ARTMali'-

İktidarın Türkiye'de yükseköğretimin yaygınlaştırılması için gayret gösterdiğini, bu gayreti desteklediklerini ifade eden Prof. Dr. Ayhan, yeni üniversite kurmanın önemli olduğunu, ancak bazı şeylere de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

53 devlet üniversitesi varken, bu sayının önce 94, sonra 101'e çıktığını dile getiren Ayhan, 53 üniversite için ayrılan kaynakların 101 üniversite için kullanıldığı vakit, dünyada ilk 500'e giren Türk üniversitelerine haksızlık yapılacağını savundu.

Ayhan, 'Bizim 69 bin öğrencimize hizmet edebilmek için yeni mekanlara, yeni imkanlara ihtiyacımız var. Adımızı devam ettirebilmemiz için adalete ihtiyacımız var. Bütçe paylaşımında devletin yapacağı yardımda adalete ihtiyacımız var. 2009-2010 bütçe kanununda maalesef Gazi Üniversitesi olarak bu adaleti göremedik' dedi.

20. yüzyıl sona erdiğinde üniversite anlayışında değişmeler olduğunu, öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinin ön palana çıktığını, uluslararası araştırmalara öncülük eden üniversiteler haline geldiğinin altını çizen Ayhan, artık devletin de üniversitelerden beklentisinin değiştiğini, sadece diploma verilen kuruluşlar olması yerine, ekonomide, bilimde kalkınmanın öncüsü olmasının istendiğini ifade etti.

- 'YÖK'ÜN TEŞKİLAT YAPISI DEĞİŞMELİ'-

YÖK'ün 29. senesini tamamladığını anımsatan Ayhan, bu süre içinde de vazifesini yerine getirme başarısını yaşadığını söyledi.

Ayhan, YÖK'ün 27 devlet üniversitesi için kurulduğunu, ancak şu anda 53'ü vakıf üniversitesiyle birlikte toplam 154 üniversite bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

'Üniversiteler evvelce yerele hitap ediyordu. Şimdiyse üniversal olmak zorundadır. 21. yüzyılın mümeyyiz vasfı küreselleşme diyorlar. Üniversitelerin de buna mutlaka uyum sağlaması lazım. YÖK'ün, artık Anayasanın 131. maddesinde belirtilen vazifelerini ifa edebilmesi için teşkilat yapısını mutlaka değiştirmesi lazım. Danışmanlarla, sorumsuz danışmanlarla YÖK'ü idare edebilmek mümkün değil. Ne yapılması lazım? Çeşitli öneriler olabilir, ama bağımsız idari otoriteler gibi teşkilatlandırılabilir. Sermaye piyasası,rekabet kurulu, enerji piyasası, tütün piyasası, şeker piyasası fevkalade önemli de eğitim, bilhassa yükseköğretim önemli değil mi? Türk üniversitelerinin önünün açılabilmesi için YÖK'ün teşkilat yapısının mutlaka değiştirilmesi lazım. Eğer bu teşkilat yapısı değişirse, ancak ve ancak o zaman Türk üniversitelerinin hem Mali, hem idari sorunları çözülebilir. Türk üniversitelerinin Mali sorunu sadece bütçe yoluyla çözülemez. Devletin imkanları bellidir. Üniversiteler kendi kanyaklarını kendileri yaratmalıdır. Bunun bir değil, birkaç yolu var. Eğer mevzuat değişikliğine gidilir, Türk üniversitelerinin önündeki bu kendi kaynağını oluşturma hususundaki engeller kalkarsa Türk üniversiteleri kendi ayağı üzerinde durabilir.'

Üniversiteleri diğer eğitim-öğretim kurumlarından ayıran temel niteliğin, özerklik ve akademik Hürriyet olduğuna işaret eden Ayhan, Türk üniversitelerinin herhangi bir kimse tarafından cezalandırılma korkusu olmadan, bilimsel doğruları öğretmek, akademik veya akademik olmayan konularda, çoğunluğun paylaşıp paylaşamadığı tartışmalarla ilgili olmaksızın kendi bilgi ve fikirlerine göre hareket etmek durumunda olduğunu kaydetti.

Ayhan, bu doğrultuda yükseköğretim sisteminin yeniden ele alınarak üniversite özerkliğinin ve akademik hürriyetlerin korunmasına yönelik özel önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

 
Başkent bu sünnet düğününde buluştu
 
Liseliler örnek oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
28 Üniversiteye yardım
MALİYE Bakanlığı, mali durumu zayıf 28 üniversiteye 400 milyon lira dolayında ...
Kırıkkale’ye Adalet Meslek Yüksekokulu
Kırıkkale Üniversitesi 2010-2011 eğitim ve öğretim yılı kayıtları 31 Ağustos-7 ...
Çadır okul
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı METİP projesi kapsamında pilot bölge ...
 
Çubuk’a üniversite desteği
Meclisten geçerek Ankara’ya kazandırılması planlanan Yıldırım Beyazıt ...
Politik psikoloji okurlarla buluştu
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyari Ana Bilimdalı Başkanı Prof. ...
İLEF Türkiye’yi temsil edecek
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin (İLEF) öğrenci topluluklarından ...
 
Rotasyon uygulaması yargıya taşındı
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ...
Tevfik Fikret’te karne heyecanı
Ankara Özel Tevfik Fikret Okulu’nda karne heyecanı yaşandı. Ankara Özel ...
Okullara tatil kitabı
Yenimahalle Belediyesi, okullara tatil kitabı gönderiyor. Kitap dağıtımında ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri