Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Dışişleri Bakanı Fidan: İran halkının başı sağ olsun
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den toz taşınımı uyarısı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
HABERLER>TÜRKİYE
4 Mayıs 2010 Salı - 00:32

Erdoğan çok kızdı

ANAYASA değişikliği teklifinin, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran 8. maddesi, AKP içinden de gelen fireyle düştü. AKP ile BDP arasındaki, Terörle Mücadele ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik pazarlıklarının ardından ilk turda 8. madde, BDP’nin de desteğiyle 337 kabul oyu almıştı.

Erdoğan çok kızdı

BDP desteğini çekti
BDP, 8. maddeyle ilgili dünkü 2. tur oylamaya katılmadı. Ankara Milletvekili M. Zekai Özcan’ın istifasıyla sandalye sayısı 336’ya düşen AKP, Meclis Başkanı Şahin’in de oy kullanamıyor olması nedeniyle 335 oyla 8. maddeyi geçirmeye çalıştı.  Ancak fire korkusu sonunda gerçek oldu.
AKP fire verdi 8.madde düştü,Erdoğan şokta
ANAYASA değişikliği görüşmelerinin 2. turunda AKP’lilerin verdiği ret oylarıyla parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde 327 oyda kalarak düştü ve Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa paketinde hiç beklemediği bir yenilgiye uğramış oldu. İlk turda 337 kabul oyu çıkan maddeyle ilgili sonucun şoku, Erdoğan’ın yüzüne yansıdı.
8. madde neler getirecekti?
MADDEYLE, Anayasa’nın 69. maddesi değiştiriliyordu. Buna göre parti kapatma davası; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin 5’er üye ile temsil edildiği komisyonun üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılabilecekti. İlk turda bu maddeye BDP ’evet’demişti.
Şokun dalgaları yayılıyor
BAŞBAKAN Erdoğan, şokun ardından kurmaylarıyla bir araya gelip bundan sonra atılacak adımları ele alırken, “Milletvekilleri kendi iradelerini kullandı” demekle yetinirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Çok hayırlı oldu” ifadesini kullandı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, “Vekiller vicdanlarının sesini dinledi” dedi.
Anayasa paketi delindi
Anayasa değişikliği teklifinin 2. turunda parti kapatmayı düzenleyen 8. madde 327 oyda kaldı ve düştü. TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada 8 fire veren AKP iktidarı, Anayasa maratonunda ilk golü yemiş oldu
 Macit SOYDAN
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ’hap gibi’diye nitelediği Anayasa paketi delindi. Anayasa değişikliği teklifinin parti kapatmayı düzenleyen 8. maddesi 327 kabul oyu çıktığı için paketten düştü. TBMM Genel Kurulunda gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylamada 327 kabul, 76 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı ve 2 oy da geçersiz sayıldı. Oylamaya ilişkin tasnif işlemi herhangi bir karışıklığa neden olmamak için iki kez yapıldı. Oyların ikinci sayımında da Anayasada öngörülen beşte üç çoğunluğun altında kabul oyları çıktığı belirlendi.
BDP oylamaya katılmadı
Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “İlgili madde öngörülen beşte üç çoğunlukla (330) kabul oyu alamadığından reddedilmiştir” dedi. Maddenin yeterli oyu alamayarak reddedilmesi CHP ve MHP grubundaki milletvekillerince sevinçle karşılandı. Sonuçta, ilk tur oylamalara katılan BDP’nin ikinci tur oylamalara katılmaması etkili oldu. BDP’li Sırrı Sakık, bu durumu, “Diyalog olmayınca bu noktaya gelindi” şeklinde değerlendirdi.
İlk turda 337 oy almıştı
Teklifin 8. maddesi ile Anayasa’nın “Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar” başlıklı 69. maddesinde parti kapatmayı zorlaştırıcı hükümler getiriliyor; parti kapatma davası açılması TBMM’nin iznine bağlanması öngörülüyordu. Madde, CHP’nin itiraz ettiği 3 maddeden biriydi. Birinci turda, 8. maddenin gizli oylamasına 414 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 5 milletvekili çekimser kalmıştı.
Bu kez hapı AKP yuttu
Hatırlanacağı gibi Başbakan Erdoğan, Anayasa değişkilği paketini hapa benzetmişti. Erdoğan, “Milletin vekilleri zaten bunu tek tek oyluyor, Parlamento’da bütün değerlendirmesini yapıyor, milletin huzuruna bunu hazır olarak getiriyor, ön çalışma bu Parlamento’da bitiyor, bittikten sonra da bunu adeta bir hap gibi, tablet gibi sunuyor. Yani, ’Biz bunu görüştük, bitirdik, size sunuyoruz ey milletim’diyor” demişti. Erdoğan önceki günkü grup toplantısında yaptığı konuşmada da ‘evet’ veren milletvekillerine övgüler yağdırmıştı. Ancak bu övgülein vekilleri etkilemediği  ortaya çıktı.

 
Ankara'da deprem sokağa döktü
 
Kürdistan’a büyük tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karakola hain saldırı: 4 şehit
Tunceli'nin Nazimiye ilçesi Sarıyayla Jandarma Karakolu'na teröristler saldırdı.
Selçuk "lütfen" diyor!
Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, "Lütfen, Parti kapatma, Hâkimler ...
Şehit ailelerine ev
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Cami Mimarisi Üzerine ...
 
Baykal: Bu ahlaksız bir teklif
Adalet Bakanı Ergin'in sürpriz önerisi yankı buldu. En sert cevap Baykal'dang eldi.
"MİT ikiye bölünmeli"
Müsteşarlığa atanmasına kesin gözüyle bakılan Hakan Fidan, CIA - FBI modelinin ...
Mahkeme Büyükanıt'ın harcamalarını istedi
ESKİ Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, Birgün Gazetesi ...
 
Bakan Yıldız'a yumruk!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı.
Yarsav, Tehditleri Kınadı
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Yarsav), İsim Vermeden Osman Can ile Osman ...
Polis şüphelinin alnına sıktı!
Şizofreni hastasının başından vurulması olayının görgü tanıkları tüyler ürpertti...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri