Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
HABERLER>EKONOMİ
24 Ağustos 2020 Pazartesi - 20:55

Enerji dolu bir gündem

Türkiye yıllık 40 milyar dolar civarında enerji ithal ediyor. Bu tutarın yaklaşık 9 milyar dolarını doğalgaz ithalatı oluşturuyor. Hacim olarak ifade edersek, Türkiyenin doğalgaz ithalatı 45 milyar metreküp büyüklüğünde. Yani bulunan rezerv ülkemizin 7 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak.

Enerji dolu bir gündem

Dünya piyasalarında yukarı yönlü dalgalı seyir sürüyor. Artan risklere rağmen piyasalar bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyor. ABD-Çin gerginliğinin Tuchydides tuzağına dönüşmeyeceği ve vaka sayısındaki artışın ekonomilerin kapanmasında yol açmayacağı beklentisi korunuyor.


Türkiye varliklari haftaya enerji dolu bir gündemle başlıyor . Cumhurbaşkanı Erdoğan’’ın Karadenizde tahmini 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğu açıklamasi sonrası kâr satışlarıyla haftayi kapattık. Reuters haberinde 800 milyar metreküp rezerv olabileceği vurgulandığı için resmi açıklama sonrası satış geldi. Piyasaların tepkisini boş verin,bugüne kadar enerji alanında elde ettiğimiz en büyük fırsat ile karşı karşıyayız. Emeği geçenleri kutlarız.


Türkiye yıllık 40 milyar dolar civarında enerji ithal ediyor. Bu tutarın yaklaşık 9 milyar dolarını doğalgaz ithalatı oluşturuyor.
Hacim olarak ifade edersek, Türkiyenin doğalgaz ithalatı 45 milyar metreküp büyüklüğünde. Yani bulunan rezerv ülkemizin 7 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak.


Enerji bakanlığı 320 milyar metreküp rezervin sadece Sakarya sahasında tespit edilen miktar olduğunu söylüyor. Bölge çok daha yüksek potansiyele sahip olabilir.


Gelelim işin teknik tarafına. Derin suda yerin altından doğalgaz çıkarmak zor ve riskli bir süreç. Karadeniz zorlu bir coğrafya. Ilk bulgular cok olumlu olsa da belirsizlikler çok fazla. Yatırım aşamasına gelindiğinde konuştuğumuz rakam azalabilir de, artabilir de.


Geçmiş dönem örneklerine bakalım. Kıbrıs Rum Kesimi’nin ilk rezerv tahmini daha sonra üçte birine indi. Israil’in rezerv rakami iki katına cıktı. Umarız Türkiyenin rakamı azalmaz artar.


Tamamlanmış örneklere bakalım. Israil ve Mısır yatırımları 4 milyar dolar ve süre 4 yıl civarında. Karadeniz ’de derinlik dah fazla ve jeolojik olarak ilave zorluklar var. Bizde yatırım miktarı daha yüksek süre daha uzun olabilir. 2023 hedefi bu anlamda oldukça iddialı.


Sektörel etkilere bakalım. Türkiye geçmiş anlaşmaları nedeniyle dünyaya göre daha pahalı gaz kullanıyordu. Yeni arz beklentisi vadesi gelen anlaşmaların daha ucuz ve esnek koşullarla yapılmasını sağlayacak.


Yoğun enerji kullanan cam gibi sektörler doğalgaz bulunmasından olumlu yararlanacak. Bu alanda uzmanlaşmış Tekfen gibi şirketlere iş imkanı çıkabilir.


Enerji sektöründe son yıllarda doğalgazın payını azaltıp yerli kömür, hidro, rüzgâr ve güneşe yönelme eğilimi vardı. Karadenizde doğal gaz bulunması bu süreci tersine çevirebilir mi?


Israil örneğinde böyle bir süreç yaşandi. Bizde aynı hatanın yapılacağını sanmıyoruz. Ama belirsizlik nedeniyle bir süre gaz dışı elektrik üreticilerinde baskı görülebilir.


ABD ve Asya borsalarındaki yükseliş Borsa Istanbul’da pozitif bir açılışa işaret ediyor. Ancak enerji fiyatlamalari nedeniyle oynaklığın yüksek olacağını söyleyelim.

Haberler & Makro Ekonomi
Otomotiv sanayi ihracat hacmi Temmuz’da %33 geriledi ancak aylık bazda %10 artış gösterdi

OSD’nin verilerine göre, Temmuz ayında otomotiv sanayi ihracat hacmi yıllık bazda %33 düşüşle 78 bin adete gerilerken, ilk yedi ayda kümülatif ihracat hacmi yıllık bazda %36 düşüşle 480 bin adete geriledi. Temmuz ayı ihracat hacmi aylık bazda ise %10 artışa işaret ediyor. Sanayinin Temmuz ayındaki üretim hacmi ise yıllık bazda %12 düşüşle 118 bin adete gerilerken, 7A20’de kümülatif yıllık bazda %27 düşüşle 637 bin adete geriledi. Temmuz ayı üretim hacmi aylık bazda ise %14 büyüdü. Zayıf iharacat performansına rağmen, güçlü yurtiçi otomotiv satışları üretimdeki daralmayı kısmen azalltı. Temmuz ayı iç pazar satış rakamları daha önceden ODD tarafından açıklandığı için piyasa için sürpriz değil.


Temmuz ayında Ford Otosan’ın ihracat hacmi yıllık bazda %40 düşüşle 19.5 bin adete gerilerken, 7A20 ihract hacmini yıllık bazda %42 düşüşle 116 bin adete taşıdı. Ford Otosan’ın ihracat hacmi aylık bazda ise %10 büyüme işaret ediyor. Ford Otosan 2020 yılında 230 - 240 bin adet ihracat hacmi hedefliyor (2019:334 bin).


Temmuz ayında Tofaş’ın ihracat hacmi ise yıllık bazda %47 düşüşle 11.3 bin adete gerilerken, 7A20 ihracat hacmini %53 düşüşle 58.5 bin adete taşıdı. Tofaş’ın Temmuz ayı ihracat hacmi ise aylık bazda iki katından daha fazla büyüme gösterdi. Tofaş 2020 yılında 110 bin -140 bin aralağında ihracat hacmi hedefliyor (2019:194 bin)

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 6 bin 121'e ulaştı
 
Gündem, Türkiye’nin doğalgaz keşfi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi keşif ülke ekonomisinde yeni bir dönemi başlatacak
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ...
ABD büyüme verisi
ABD ekonomi için ikinci çeyrek büyüme verisinin ikinci okumasını takip edeceğiz.(GCM Yatırım)
Ekonomik gelişmeler
Bu hafta yurt içi piyasaların gündeminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Müjde” ...
 
USDTRY-7.2997'ye kadar geri çekildi
TCMB dün yaptığı toplantıda beklendiği gibi %8.25 düzeyindeki Politika ...
Piyasalar müjdeyi bekliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada Cuma günü verecekleri ...
Yurtiçi piyasalar gelebilecek açıklamalara odaklandı
BIST 100 günü yüzde 0.19 artışla 1.126 puandan tamamladı. Toplam işlem ...
 
Türkiye müjde’yi bekliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan Çarşamba günü verdiği müjdeyi bugün açıklayacak. ...
Piyasalarda müjde yükseliş
Dünya borsalarında satışlarla güne başlıyoruz. Fed tutanaklarında ikinci ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz(İnfo Yatırım)
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri