Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
19 Ekim 2021 Salı - 14:15

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1407.87 – 1419.22 arasında işlem gördü ve günü +0.57% değişimle 1417.70 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi ortalama seviyede gerçekleşti. (Deniz Yatırım

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1407.87 – 1419.22 arasında işlem gördü ve günü +0.57% değişimle 1417.70 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi ortalama seviyede gerçekleşti. Bu sabah yatay açılış ve sonrasında 1407 – 1433 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün Küresel piyasalarda hafta başlangıcı risk iştahı açısından karışık bir tablonun oluşumu şeklinde gerçekleşti. Son zamanlardaki eğiliminin aksine bu kez emtia grubunda negatif yönlü baskılanma dikkat çekerken, Bloomberg emtia endeksi günü %-1.06 ile tamamladı ve 2 gün sonra ilk kez gerilemiş oldu. Söz konusu yaklaşımda takip edilen haber akışının aksine petrol fiyatlarındaki zayıflama ana belirleyici rolü üstlenirken, Brent petrolün aktif kontratındaki performans %-0.62’yi işaret etti. Öncesindeki gelişmelerde ise OPEC+ Eylül ayı için belirlenen üretim hedefinin %15 gerisinde kalırken, bu rakam Ağustos ayına kıyasla %-16, Temmuz ile karşılaştırıldığında ise %-9 düzeyini ifade etti. Ayrıca, Rusya’nın doğal gaz arzı tarafında gelecek aylarda Avrupa’ya yeterli düzeyde sevkiyat gerçekleştiremeyeceği haberi de gündemde yer aldı.

Bir fiyatlama anomalisi olarak bu kez emtia grubundaki geri çekilmenin risk iştahını ABD seansında ve bu sabah Asya’da desteklediği görülüyor. Yine ABD seansı ve bugün Hong Kong işlemlerinde teknoloji grubuna olan eğilim dikkat çekerken, MSCI Asya endeksi Eylül’den bu yana en yüksek seviyesinde işlem görmekte. İngiltere ve Yeni Zelanda’ya yönelik politika faizi artışı beklentileri para piyasalarına ait işlemlerde kendisine yer bulurken, traderlar BOE açısından Kasım 2022’de politika faizin %1’in üzerinde fiyatlamakta. ABD’de 2-5-10 ve 30y vadeli enflasyon beklentileri 2021 yılı zirvelerini test etmeye hazırlanırken, petrolde aktif kontratlar Brent açısından $84, WTI içinse $82 düzeyinin üzerinde oluşmakta.

Yerel varlıklar cephesinde bir kez daha hisse-kur-faiz üçgeninde BIST işlemlerinin olumlu ayrışma isteği, bu durumun da sektör bazında belirginleşmesi eğilimi devam etti. 10y vadeli tahvilde faiz %20’nin hemen üzerinde karşımıza çıkarken, lira ise zayıf seyrini sürdürdü. 21 Ekim’de Arçelik ve Tav Havalimanları ile başlayacak olan bilanço sürecine yönelik beklentiler BIST 100’de 1400 seviyesinin üzerindeki seyrin ana belirleyicisi konumunda.

Gelişmekte olan ülkelerde para politikalarının sıkılaştırılması sürecinde bugün sıra bir kez daha Macaristan’da olabilir. Bloomberg Terminal üzerinde oluşan beklentilere göre, politika faizinin +15bp ile revize edilmesi olası görünüyor. Karar, gün içerisinde açıklanacak.

Piyasalar

19 Ekim fiyatlamalarında Asya’da ABD seansından devralınan iyimserlik, teknoloji grubunun bir adım öne çıkması ve Amerikan dolarındaki zayıflama eğilimi dikkat çekmekte. DXY Pazartesi günü %0.02’lik performansla yatay seyrederken, bu sabah ise %-0.30 civarındaki fiyatlamalarla karşımıza çıkmakta. ABD 10y tahvil faizi %1.60 eşik değerinin hemen aşağısında oluşurken, petrol kontratları yeniden yükseliş çabasında. Bu görünüm altında yerel varlıklardaki açılış da yatay-olumlu eksende gerçekleşebilir. Ancak, lira ve faizin seyri BIST fiyatlamaları açısından yakından izlenmeli.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.80 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.58 yükselişle 1417 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %20.03 olurken, ülke risk primi %1 artışla 453bp ile takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.75, FTSE 100 %-0.42, DAX %-0.72 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.79 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla pozitif yönde ayrışma gözlendi. Dow Jones %-0.10, S&P 500 %0.34 ve Nasdaq %0.84 ile fiyatlanırken; Bovespa %-0.19, Merval ise %1.06 ile günü tamamladı.

Asya’da yeni gün işlemleri olumlu tarafta şekillenmekte. TSİ 08.25/ NKY 225 %0.59, Hang Seng %1.21, CSI 300 %1.03 ve KOSPI %0.59 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4077 ile yuanda değer kazancını ifade ediyor.

Fiyatlamalar BIST 100 endeksinde 1369-1350 seviyeleri destek, 1420-1450 ise direnç olarak yakından izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1530-1.1490 destek, 1.17 ise direnç olarak izlenebilir.

AKSEN; Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanlığı ile niyet mektubu imzaladı / olumlu

 18 Ekim 2021 tarihinde, Aksa Enerji Üretim A.Ş. ile Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanlığı arasında elektrik üretim ve iletim projelerinin geliştirilmesine yönelik bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzalanmıştır. Konu ile ilgili gelişmeler oldukça tekrar kamuoyuyla paylaşılacaktır. Şirket, Afrika’daki yatırımları çerçevesinde Gana Akaryakıt Santrali (370 MW), Madagaskar Akaryakıt Santrali (66 MW), Mali Akaryakıt Santrali (57 MW) ile faaliyetlerini sürdürmekte olup Kongo’daki 50 MW’lık santralin de işletme hakkına sahiptir. Niyet mektubunun bağlayıcılığı olmamakla beraber, haber akışından izlendiği üzere Afrika’daki yatırım fırsatlarının değerlendirilmeye devam ettiğinin gözlemlenmesinin, hisse senedi üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyoruz. AKSEN, son 12 ayda relatif %62 değer kazanırkan, son 1 ayda ise endeksin %10 altında performans göstermiştir. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 11,0x F/K, 1,6x PD/DD ve 5,7x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir.

 2Ç21’de satış gelirlerinde ve operasyonel kar marjlarında beklentilerin üzerinde güçlü sonuçlar açıklamış olan AKSEN hissesinde AL tavsiyesi ile 16,90 TL (12 ay) hedef fiyatımız bulunuyor. Bununla birlikte hem yakın zamanda hisse fiyatı üzerinde nominal bazda etkili olan %100 bedelsiz sermaye arttırımını yansıtmak hem de açıklacak olan 3Ç21 sonuçlarını değerlendirmek üzere hedef fiyat ve derecelendirmemizi yeniden gözden geçirmeyi planlamaktayız.

 Afrika’daki varlığını pekiştirmeye devam eden Şirket, Özbekistan projesiyle Asya’ya açılmış, Avrupa’daki yatırım fırsatlarını ise yakından takip etmektedir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin eyaletlerinin çoğunda en az 5 milyon 65 yaş ve üstü insan yaşıyor
 
B12 vitamin eksikliği kansızlığa neden oluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa ve dolardan farklı tepkiler
Yeni haftanın ilk gününde yurtdışında özellikle Avrupa borsalarında satışlar vardı.
Piyasa gelişmeleri
USD/TRY Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.3030 seviyesinin kırılması ...
Ekonomik gelişmeler
BBu sabah negatif açılış ve sonrasında 1400 – 1433 arasında işlem aktivitesi ...
 
Küresel piyasalar
Güçlü gelen banka bilançoları, beklentileri aşan perakende satışlar verisi ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül ayına ...
Uluslararası piyasalar raporu
Avrupa borsaları dünü yükselişle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi % ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak makro veriler ...
Piyasaların yönü
Döviz kurundaki yükseliş yurt içi piyasalarda baskı yaratırken, BIST100 ...
Kur cephesinde yeni zirve test edilirken, risk iştahında dalgalı seyir ön planda
Küresel ölçüde risk iştahında yeniden toparlanma çabası mevcut.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri